Sluiten
RadarLimburg
Armoede
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het gaat fantastisch met onze economie en het lijkt een onmogelijke opgave om alle vacatures in te vullen. De keerzijde van de medaille in Limburg: 67.000 volwassenen en 15.000 kinderen leven in armoede. En ja, dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.

Wat is dat eigenlijk armoede? Kun je ook arm zijn als je een iPhone hebt? Of ben je pas arm als je in een kartonnen doos op straat slaapt? Wat dat laatste betreft: niemand die weet hoeveel daklozen er precies in Limburg zijn.

RadarLimburg ging op onderzoek uit en ontdekte dat armoede stil is en geen gezicht wil hebben. We tonen onze bevindingen in film, audio, interview, columns, vlog, podcast, scenario, en reportages.

Toekomst

We denken te vaak dat het opheffen van armoede ontzettend veel geld kost. Maar het lijkt goedkoper om de armoede op te lossen dan die voort te laten bestaan.

Feit

Het valt nog niet mee om het gezicht van de armoede te tonen. Zeker, we weten precies hoeveel mensen in armoede leven maar bijvoorbeeld niet hoeveel mensen er op straat zwerven.

Geschiedenis

Armoede is van alle tijden. De bestrijding ervan ook. Soms wordt het geld goed ingezet bij projecten, soms komt het nooit op de plaats van bestemming. 

Opinie

Onder agrariërs tellen we de meeste miljonairs, maar steeds meer boeren komen terecht onder de armoedegrens. Soms met trieste gevolgen van dien. 

Sluiten

Boeren in nood: hoe houd je de criminelen buiten?

Boeren in nood: criminaliteit klopt op de deur
Boeren in nood: criminaliteit klopt op de deur
Auteur
Koos Vaes
Bron
Paul van der Weiden (CCV)
Datum
01-02-2019
0
Open item
Reageer op dit item

Van buitenaf is het makkelijk oordelen. Weer een hennepkwekerij opgerold op een boerenperceel. Weer een criminele boer. Maar boeren hebben vaak geen keuze of ze zien geen andere mogelijkheid. De schulden die ze hebben, vragen om creatieve oplossingen, die sommige boeren vinden in het verhuren van hun ruimtes aan criminelen. Het buitengebied biedt namelijk veel mogelijkheden voor hen. Door de afgelegen ligging is er weinig controle.

Boeren zijn een kwetsbare groep. Regelmatig worden ze benaderd met de vraag of ze hun lege stallen te huur aanbieden. De partij die daarom vraagt is niet altijd even transparant en voor je er erg in hebt, staat er een hennepkwekerij op je erf.

Van buitenaf is het makkelijk oordelen. Weer een hennepkwekerij opgerold op een boerenperceel. Weer een criminele boer. Maar boeren zien door hun schulden vaak geen andere mogelijkheid. Die schulden vragen om creatieve oplossingen, die sommige boeren vinden in het verhuren van hun ruimtes aan criminelen. Het buitengebied biedt namelijk veel mogelijkheden voor hen. Door de afgelegen ligging is er weinig controle.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ondersteunt boeren om dit soort praktijken tegen te gaan. Paul van der Weiden adviseert agrariërs wanneer zij beslissen hun lege ruimte te verhuren. “Wij zijn het keurmerk Veilig Buitengebied begonnen. Dat bestaat om bewustwording onder boeren te creëren, omdat veel criminelen uit zijn op hun ruimte.” Van der Weiden vindt het moeilijk in te schatten hoe vaak boeren worden benaderd. Harde cijfers bestaan namelijk niet, hij houdt het daarom bij "zeer regelmatig".

Wanneer een particulier zich meldt bij een boer, helpt het CCV hen in het verder onderhandelen voor het verhuren. Hoe kom je erachter dat je met een kwaadwillende partij te maken hebt? “Het begint bij het opvragen van praktische zaken”, legt Van der Weiden uit. “Een ID-bewijs, misschien een KvK-nummer als ze aangeven dat ze een eigen zaak hebben. Wij stellen ook een standaard contract op met daarin een ‘anti-drugsclausule’. Daarin staat dat de sloten nooit vervangen mogen worden, dat de eigenaar regelmatige controles mag uitvoeren in het pand. Dat zorgt wel voor een afschrikeffect bij drugscriminelen.” 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Boeren in nood: criminaliteit klopt op de deur - Armoede - Thema's