Sluiten
RadarLimburg
Armoede
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het gaat fantastisch met onze economie en het lijkt een onmogelijke opgave om alle vacatures in te vullen. De keerzijde van de medaille in Limburg: 67.000 volwassenen en 15.000 kinderen leven in armoede. En ja, dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.

Wat is dat eigenlijk armoede? Kun je ook arm zijn als je een iPhone hebt? Of ben je pas arm als je in een kartonnen doos op straat slaapt? Wat dat laatste betreft: niemand die weet hoeveel daklozen er precies in Limburg zijn.

RadarLimburg ging op onderzoek uit en ontdekte dat armoede stil is en geen gezicht wil hebben. We tonen onze bevindingen in film, audio, interview, columns, vlog, podcast, scenario, en reportages.

Toekomst

We denken te vaak dat het opheffen van armoede ontzettend veel geld kost. Maar het lijkt goedkoper om de armoede op te lossen dan die voort te laten bestaan.

Feit

Het valt nog niet mee om het gezicht van de armoede te tonen. Zeker, we weten precies hoeveel mensen in armoede leven maar bijvoorbeeld niet hoeveel mensen er op straat zwerven.

Geschiedenis

Armoede is van alle tijden. De bestrijding ervan ook. Soms wordt het geld goed ingezet bij projecten, soms komt het nooit op de plaats van bestemming. 

Opinie

Onder agrariërs tellen we de meeste miljonairs, maar steeds meer boeren komen terecht onder de armoedegrens. Soms met trieste gevolgen van dien. 

Sluiten

Op zoek naar stille armoede in Maastricht

Quiet Maastricht
Quiet Maastricht
Auteur
Emile Hollman
Bron
Quote, Quiet
Datum
01-02-2019
1
Open item
Reageer op dit item

Carole en Sophie zijn vrijwilligers bij Quiet in Maastricht. Ze proberen mensen die rond de armoedegrens leven te helpen met kleine gestes en aandacht. Luister naar hun verhaal. 

Maastricht heeft een fantastisch imago. De historische stad langs de Maas, inwoners met een Bourgondische inborst, theater, musea en elke zomer komt men vanuit de hele wereld luisteren naar André Rieu op Het Vrijthof. Er is ook een andere kant van de medaille. Een op de drie gezinnen in Maastricht kent sociale problemen. Op de lijst met gemiddelde inkomens staat de stad op plaats 401 van de 408 Nederlandse gemeenten. Kortom, er is veel (verborgen) armoede.

Het begon met een knipoog naar de Quote 500, een magazine waarin de rijkste Nederlanders worden geportretteerd. Ondernemer Ralf Embrechts en schrijver A.H.J. Dautzenberg publiceerden de Quiet 500 waarmee ze de stille armoede een gezicht wilden geven. Ze legden contact met twee miljonairs uit de Quote, Dirk Lips en Harry Hilders. Ze legden de financiële basis onder de Quiet Community, die in 2015 in Tilburg en twee jaar later in Maastricht van start ging.

Voetbal

Mensen die rond het bestaansminimum leven kunnen ‘member’ worden en komen in aanmerking voor iets waar ze anders geen geld voor hebben: van een tweedehands fiets tot een etentje, van een knipbeurt tot kaartjes voor een voorstelling of voetbalwedstrijd. Ook wil Quiet mensen in armoedesituaties de kans geven om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten.

Carola en Sophie zijn twee members die ook als vrijwilliger werken bij de huiskamer van Quiet Maastricht. Luister naar hun verhaal. 

Kijk ook op  www.quiet.nl

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Quiet Maastricht - Armoede - Thema's