Sluiten
RadarLimburg
De Grens
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Limburg, een regio met veel gezichten, vervlochten met vier naties, culturen en talen. Met piketpaaltjes op willekeurige locaties, geslagen bij een reeks vredes, verdragen en verordeningen. Voor iedereen een perifere regio, die vooral zichzelf moet redden. Deze Radar brengt dat geredder in woord en beeld.

Toekomst

Limburgs toekomst ligt buiten de provinciegrenzen, zoveel staat vast. Om de hoek, in de euregio, dan wel breder, in de grensregio Nederland-Vlaanderen. En Europa zal ook meebepalen. Denk aan de Brexit-effecten die nu nog nauwelijks in te schatten zijn.

Feit

Grenzen als diffuse overgangsgebieden, Limburg heeft er dagelijks mee te maken. In Vaals ga je naar de stad in het buitenland. Wilde zwijnen wroeten waar het ze uitkomt, in Hollandse, Waalse of  Duitse tuintjes. En doorleren doe je in Heerlen, Hasselt of Aken, ongeacht je nationaliteit. Het kost vaak moeite, maar loont wel.

Geschiedenis

De winkel en de natuur in, dat doen grensbewoners wel met regelmaat bij de buren. Cultuur is al een ander verhaal, zakendoen een uitzondering. Het Europese Interreg-programma probeert te stimuleren, maar met gemengd resultaat: "te bureaucratisch".

Opinie

Hier de Limburg-watchers aan het woord. Burgemeester Reg van Loo: 'slecht die grenzen'. Cultuurman Ger Essers: 'zonder taalkennis blijft ons IJzeren Gordijn'. Gouverneur Theo Bovens: 'nationale tegenwind voor de regio'. Vlaming en politicus Jan Peumans: 'cultuurmuur is niet te nemen'.

Sluiten

Elke paal een eigen verhaal

Elke paal een eigen verhaal
Elke paal een eigen verhaal
Auteur
Rens Knapen
Bron
Rien de Schipper
Datum
01-05-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Rien de Schipper is al sinds 2005 bezig met zijn project 'Langs de Palen', waarvoor hij langs zoveel mogelijk grenspalen op de Nederlandse grenzen wandelt en fotografeert, om zo uiteindelijk de hele grens in kaart te brengen.

 

 

Vandaag de dag is er nog vrij weinig van de grens te zien. De douane is weg en de tolhuisjes op de grensovergangen staan leeg of hebben een andere bestemming gekregen. De grenspaaltjes, waarvan sommige eeuwenoud zijn, staan er echter nog wél.

Rien's hobby is gegroeid uit zijn voorliefde voor wandelen. Hij zocht een doel om naartoe te wandelen, en doordat hij dicht bij de grens woont in Eindhoven werd dat uiteindelijk een grenspaaltje op de grens naar België. "Net als een postzegelverzamelaar wilde ik, zodra ik de eerste paar paaltjes had gehad, de serie compleet hebben."

Wat het vastleggen van grenspaaltjes zo boeiend maakt voor Rien, is de geschiedenis achter die grenspalen: "Iedere grens heeft zijn verleden. Er is over nagedacht, gediscussieerd en vaak zelfs gevochten. Zodra de grenspaal geplaatst is, wordt dit een symbool voor dat verleden", vertelt hij. Daarnaast is de hobby ontstaan vanuit het wandelen, dus ik doe het vooral om de mooie natuurgebieden, waar de paaltjes vaak liggen, te bezichtigen."

Verstopt
Samen met zijn trouwe wandelpartner, een borderterriër genaamd Sam, streept Rien zijn lijstje van paaltjes die nog bezocht moet worden langzaamaan steeds verder af. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat de grenspaaltjes verdwijnen: "Sommigen zijn verstopt onder een laag aarde of begroeiing en zijn daardoor niet meer zichtbaar. Ook kan het gebeuren dat een boer zo'n verstopt paaltje niet ziet en hem tijdens het ploegen van het land kapot rijdt."

Vertrek
Het is gelukkig nog nooit voorgekomen dat Rien met lege handen thuis kwam. Voordat hij op pad gaat, stippelt hij zijn route al een aantal dagen vantevoren tot in de details uit. "Je kunt niet zomaar gaan lopen aangezien de paaltjes op de grens liggen, en dus niet per sé langs de wandelpaden. "Voor ik vertrek, zoek ik dus goed uit waar de paaltjes zich bevinden, welke coördinaten ze hebben en welke paaltjes ik precies af wil gaan op die dag." Zelf vergelijkt hij het maar met geocachen.

'Langs de Palen' kun je hier bekijken:
Grenspalen Nederland - Duitsland
Grenspalen Nederland - België

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Elke paal een eigen verhaal - De Grens - Thema's