Sluiten
RadarLimburg
De Grens
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Limburg, een regio met veel gezichten, vervlochten met vier naties, culturen en talen. Met piketpaaltjes op willekeurige locaties, geslagen bij een reeks vredes, verdragen en verordeningen. Voor iedereen een perifere regio, die vooral zichzelf moet redden. Deze Radar brengt dat geredder in woord en beeld.

Toekomst

Limburgs toekomst ligt buiten de provinciegrenzen, zoveel staat vast. Om de hoek, in de euregio, dan wel breder, in de grensregio Nederland-Vlaanderen. En Europa zal ook meebepalen. Denk aan de Brexit-effecten die nu nog nauwelijks in te schatten zijn.

Feit

Grenzen als diffuse overgangsgebieden, Limburg heeft er dagelijks mee te maken. In Vaals ga je naar de stad in het buitenland. Wilde zwijnen wroeten waar het ze uitkomt, in Hollandse, Waalse of  Duitse tuintjes. En doorleren doe je in Heerlen, Hasselt of Aken, ongeacht je nationaliteit. Het kost vaak moeite, maar loont wel.

Geschiedenis

De winkel en de natuur in, dat doen grensbewoners wel met regelmaat bij de buren. Cultuur is al een ander verhaal, zakendoen een uitzondering. Het Europese Interreg-programma probeert te stimuleren, maar met gemengd resultaat: "te bureaucratisch".

Opinie

Hier de Limburg-watchers aan het woord. Burgemeester Reg van Loo: 'slecht die grenzen'. Cultuurman Ger Essers: 'zonder taalkennis blijft ons IJzeren Gordijn'. Gouverneur Theo Bovens: 'nationale tegenwind voor de regio'. Vlaming en politicus Jan Peumans: 'cultuurmuur is niet te nemen'.

Sluiten

Studeren in Aken

Studeren in Aken
Studeren in Aken
Auteur
Rens Knapen
Bron
K.A.V. Alcuines
Datum
01-05-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Vlak over de grens van Duitsland ligt de RWTH Aken, een technische universiteit die met 45.000 studenten in 2017 groter is dan alle Nederlandse TU's bij elkaar opgeteld. Zeker voor studenten uit het zuiden van de provincie is het dus de moeite waard om te kijken wat onze oosterburen te bieden hebben.

 

 

 

 

Wanneer we het in Limburg over een technische universiteit hebben, denken we al gauw aan de TU in Eindhoven, vlak over de grens met Brabant. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat vlak over de grens van Duitsland, bij Heerlen, de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aken ligt, een technische universiteit die met 45.000 studenten in 2017 groter is dan alle Nederlandse TU's bij elkaar opgeteld. Zeker voor studenten uit het zuiden van de provincie is het dus de moeite waard om te kijken wat onze oosterburen te bieden hebben. 
 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Studeren in Aken - De Grens - Thema's