Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

Boeren en natuurbeheerders uit de loopgraven

Bbq vlees uit het Nationaal Park
Bbq vlees uit het Nationaal Park
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Gemeente Venlo, Pieter Lucassen (LLTB)
Datum
28-05-2019
2
Open item
Reageer op dit item

Nog even en Venlo kan goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen. Over twee maanden denkt de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) dat er een convenant is gesloten tussen alle partijen. De zaak sleept al jaren. ‘’Iedereen was bang. Dat bleek onterecht’’, zegt Pieter Lucassen, voorzitter van de LLTB.

Nog even en Venlo kan goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen. Over twee maanden denkt de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) dat er een convenant is gesloten tussen alle partijen. De zaak sleept al jaren. ‘’Iedereen was bang. Dat bleek onterecht’’, zegt Pieter Lucassen, voorzitter van de LLTB.

Venlo wil een groene en duurzame gemeente zijn. Wat is er dan mooier als je ook kunt zeggen dat je een Nationaal Park hebt? Dat vond de gemeenteraad vijf jaar geleden al en dus werd de provincie Limburg gevraagd om een positief advies zodat de rijksoverheid groen licht kon geven voor een uitbreiding van het park richting Venlo. Niets leek een uitbreiding in de weg te staan. Alle partijen die met het park van doen hebben, waren voor: de gemeente Bergen, Limburgs Landschap, Staatbosbeheer, het IVN en de particulieren die stukken grond bezitten in het park. De reactie van de provincie kwam dan ook als een verrassing en een klap in het gezicht: er was onvoldoende draagvlak. 

Respect

Alle betrokkenen hadden buiten de waard gerekend: zeven tot tien boeren in de omgeving van Velden. Zij zagen de bui al hangen: straks mag er niks meer. ‘’Omdat er geen overleg was, waren er onduidelijkheden en dat gaf angst’’, weet Lucassen. Boeren en natuurbeheerders stonden lijnrecht tegenover elkaar terwijl het de bedoeling is dat ze als directe buren samenwerken. ‘’Iedereen moest uit de loopgraven komen.’’ Wat ontbrak was volgens Lucassen ‘wederzijds respect’. ‘’Als je denkt dat je over ons agrariërs heen kunt walsen, dan heb je het mis. We moeten als waardig gesprekspartner worden beschouwd. De gedrevenheid van het overlegorgaan is mooi, maar we hebben het wel over het levenswerk en de broodwinning van ondernemers. Het kan niet zo zijn dat zij vanwege het Nationaal Park niet meer kunnen uitbreiden en het loodje leggen.’’

Bbq vlees en tomaten

De bewuste boerenbedrijven liggen ongeveer honderd meter van het Nationaal Park. Het gaat om ondernemers met rundvee, glastuinbouw en vollegrondstuinbouw. Ze hoeven elkaar niet te bijten, meent Lucassen. ‘’Je moet niet alles als een bedreiging zien. Je kunt het ook als een kans bekijken. Straks kunnen we producten gaan verkopen uit het Nationaal Park. Tomaten of barbecuevlees. En een gangbaar rundveebedrijf kan ook baat hebben bij natuurweiden.’’

Volgens Lucassen zullen de agrariërs niet anders moeten gaan boeren vanwege het Nationaal Park. Hij hamert op een goed contact tussen het natuurgebied en de agrariërs als directe buren. ‘’Alle partijen moeten tevreden zijn. Boeren zijn een grote speler in het gebied en moeten het plan ook dragen. Eigenlijk is landbouw net zoveel natuur als Limburgs Landschap. Het beste voor de biodiversiteit is een afwisseling van landschap.’’

Aan diverse keukentafels is gepraat en het vertrouwen is volgens Lucassen weer terug. Hij verwacht dat er binnen twee maanden een convenant zal worden gesloten maar gaat pas juichen als het echt zo ver is. Het Nationaal Park moet Venlo meer bekendheid bezorgen en meer bezoekers.

 

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Bbq vlees uit het Nationaal Park - Hallo Venlo - Thema's