Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

'De culturele power in deze provincie zit in het zuiden'

Calimero uit schaal gestapt
Calimero uit schaal gestapt
Auteur
Koos Vaes
Bron
Jasper Kuntzelaers (PvdA)
Datum
03-06-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Na de herindeling van 2010 waardoor Venlo de 100.000 inwoners overschreed, is de gemeente sterker op de radar van de provincie gekomen. Dat stelt Jasper Kuntzelaers, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten en afkomstig uit Tegelen. "Het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht bestaat niet meer. Alleen in cultuurbeleid is er nog een grote onbalans''.

Na de herindeling van 2010, waardoor Venlo de 100.000 inwoners overschreed, is de gemeente sterker op de radar gekomen van de provincie. Dat stelt Jasper Kuntzelaers, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten en afkomstig uit Tegelen. "Het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht bestaat niet meer. Alleen in cultuurbeleid is er nog een grote onbalans''.

Van alle huidige fractievoorzitters in Provinciale Staten heeft Kuntzelaers de langste staat van dienst, ondanks zijn relatieve jonge leeftijd van 34. Sinds 2012 zit hij namens de PvdA in het gouvernement. Vóór die tijd was hij al betrokken in de lokale politiek van Venlo als bestuurslid van zijn partij. Hij kent daardoor de lokale én regionale politiek op zijn duimpje en heeft de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Limburg van dichtbij meegemaakt.

Jasper Kuntzelaers

Powershift
Kuntzelaers stelt dat die verhoudingen een stuk beter zijn dan pakweg tien jaar geleden. Voor een groot deel heeft dat volgens hem te maken met een 'shift in power tussen gedeputeerden'. Waar vroeger zuid een prominente positie had, kantelde dat volgens hem de vorige regeerperiode (2015-2019). "Vijf gedeputeerden kwamen uit Midden- en Noord-Limburg, tegenover twee uit het zuiden. Die verdeling heeft ervoor gezorgd dat het beleid meer verspreid werd over de provincie."

Grote 4
De Brightlandscampussen die in dezelfde periode werden gesticht, droegen volgens Kuntzelaers bij aan de verspreiding van prioriteiten. "Venlo, Sittard, Heerlen en Maastricht werden aangewezen als de vier grootste steden, daarnaast kwam er ook extra aandacht voor Roermond en Weert. Dat had een egaliserend effect voor het beleid, het ging veel meer over de inhoud van beleid in plaats van over de locatie. Dat heb ik als Statenlid als heel positief ervaren, maar ik ben benieuwd of dat weer terugkeert in het nieuwe college."

Concentratie
Hij doelt op de verkiezingsuitslag van afgelopen maart waar nieuwkomer Forum voor Democratie met zeven zetels de Staten in denderde. Vijf van de zeven Statenleden komen uit Maastricht, fractievoorzitter Ruud Burlet uit Geleen. Een enorme concentratie uit het zuiden dus, wat niet per se voor problemen hoeft te zorgen voor Kuntzelaers. Toch meent hij dat er onbewust meer aandacht zal worden gegeven aan Maastricht. "Heel simpel: omdat je in de stad woont, de problemen kent en die wil oplossen. De fractie van Forum zal veel eerder kijken naar de problematiek rondom Maastricht dan naar de rest van Limburg. De overige partijen hebben hun Statenleden veel beter verspreid over de hele provincie."

Koopmans
Provinciaal beleid is volgens de PvdA'er erg afhankelijk van waar de bestuurders vandaan komen. "Met die gedachte zou Venlo een voordeel moeten hebben. De voorman van de Limburgse coalitie, Ger Koopmans, komt uit Velden waar hij eind jaren '90 nog wethouder is geweest. Maar of Koopmans nog zo enthousiast is over alles wat in Venlo gebeurt, betwijfelt Kuntzelaers. "Zijn partij (CDA) is na de vorige gemeenteraadsverkiezingen aan de kant geschoven en buiten de coalitie gevallen. Ik vraag me af of Ger nog zo positief is over de plannen met Venlo vanuit het gemeentebestuur."

Cultuur
Op economisch gebied zijn de verhoudingen volgens Kuntzelaers redelijk rechtgetrokken. De provincie investeert miljoenen in Greenport Venlo, de logistieke sector wordt gezien als speerpunt en ook de binnenstedelijke ontwikkeling krijgt volop aandacht. Als het op cultuur aankomt, ziet Kuntzelaers nog een grote 'onbalans'. "De culturele power van de provincie zit in het zuiden. Daar zijn veel meer evenementen, musea, theater en traditionele kunstrichtingen op heel hoog niveau. Zelfs na vier jaar Koopmans, die écht de intentie had om het cultuurbeleid te spreiden, zie je dat de Limburgse identiteit nog altijd geconcentreerd in het zuiden zit. In het bijzonder Maastricht."

Venlo is een fusiegemeente. Velden en Arcen voegden zich in 2010 als laatste bij de grensstad waardoor het inwonersaantal over de 100.000 ging. Kuntzelaers benadrukt dat de stad Venlo eigenlijk niet zo groot is, met zo’n 40.000 inwoners niet veel groter dan Roermond. Doordat Venlo de tweede gemeente van Limburg is geworden, werd de gemeente een grotere pijler van de provincie.

Calimerocomplex
Tegelijkertijd deed het ook wat met de identiteit van haar inwoners. Kuntzelaers: “Venlonaren zijn trots op hun identiteit, maar vergeten wel eens wat de eigenlijke grootte van Venlo is. Het volume van de gemeente lijkt te zijn gaan passen bij het ego van de Venlonaren. Die voelt zich een stedeling in een dorpse omgeving. Wat Maastricht zich voelt voor heel Limburg, voelt Venlo zich voor de regio. Daar maak ik me niet populair mee, maar vanuit Tegels perspectief mag ik dat wel zeggen. Het Calimerocomplex dat Venlo altijd heeft gehad is wel doorbroken.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Calimero uit schaal gestapt - Hallo Venlo - Thema's