Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

Hoofdpijndossier Q4

Hoofdpijndossier Q4
Hoofdpijndossier Q4
Auteur
Fleur Hendrickx
Bron
Jan Joosten, Nina Bellen, Lucas Brinkhaus
Datum
20-05-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Ondernemers in de wijk Q4 krijgen binnenkort eindelijk duidelijkheid over de toekomst van de panden die ze huren van de gemeente. “We zijn heel blij met het raadsbesluit dat de huidige huurders eerste recht op koop hebben”, vertelt ondernemer Nina Bellen. “Dat biedt ons veel perspectief. Als wij onze panden mogen kopen, kunnen we er eindelijk in gaan investeren.” 

Laatste reacties
Mattie Peeters 06/06/2019 13:22

 

Ondernemers in de wijk Q4 krijgen binnenkort eindelijk duidelijkheid over de toekomst van de panden die ze huren van de gemeente. “We zijn heel blij met het raadsbesluit dat de huidige huurders eerste recht op koop hebben”, vertelt ondernemer Nina Bellen. “Dat biedt ons veel perspectief. Als wij onze panden mogen kopen, kunnen we er eindelijk in gaan investeren.” 

Al meer dan tien jaar lang is de gemeente Venlo bezig om de voorheen beruchte wijk Q4 te renoveren. Project Hektor moest in 2001 de oplossing bieden: de criminaliteit werd aangepakt en tegelijkertijd werd de wijk opgeknapt. Toch zijn bewoners nu nog niet tevreden met de wijk. Door de jaren heen is er slecht gecommuniceerd tussen de gemeente en de bewoners. Ook is er nog steeds sprake van drugsoverlast. Volgens ondernemer Lucas Brinkhaus komt dat laatste doordat project Hektor nooit helemaal is afgerond: "Er zijn wel verschillende mensen uitgekocht, maar niet allemaal. En de panden die eigendom werden van de gemeente zijn niet onderhouden." Dat zorgde volgens hem voor verloedering van de wijk. 

Kijken naar wat al bereikt is

Volgens projectleider Jan Joosten van de gemeente Venlo is de crisis op de woningmarkt, die rond 2007 begon, de boosdoener. Op de plaats van de oude panden en lege plekken zouden enkele honderden woningen bijgebouwd worden maar door de economische situatie is dit plan maar deels doorgegaan. Joosten vindt dat we vooral moeten kijken naar wat de wijk al allemaal bereikt heeft: “Dat stukje criminaliteit zit er nog steeds, dat zullen we nooit ontkennen. Maar dat zit ook in andere plekken in de stad, in elke stad. Je moet het wel relateren aan wat het was.” Een deel van de wijk is helemaal opgeknapt en poppodium Grenswerk is in Q4 gekomen met nieuwbouw. 

Over het terugdringen van de criminaliteit is Brinkhaus het eens met de gemeente. “Voorheen heeft de criminaliteit hier de overhand gehad, nu is het klein genoeg om de wijk leefbaar te maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet terug gaat groeien. Je kunt de criminaliteit wel proberen weg te halen uit dit gedeelte van de stad, maar dan zal het ergens anders toch weer terugkomen. Juist de controleerbaarheid van de criminaliteit in de wijk is hier erg belangrijk.” Dat is ook een van de redenen waarom Bellen en Brinkhaus in hun eigen pand willen blijven zitten: “Bij ons voor de deur wordt niet gedeald. Je kunt niet garanderen dat dat zo blijft als er een hele hoop vernieuwing plaatsvindt.” 

Vol vertrouwen

Volgens Bellen is het verkoopproces tot nu toe vreemd verlopen maar inmiddels zit ze, samen met andere ondernemers, vol vertrouwen aan tafel met de gemeente. Ze heeft een doel voor ogen: het kopen van het pand dat ze nu nog huurt van de gemeente. Projectleider Joosten vindt ook dat doordat de gemeente in gesprek gaat met de ondernemers, ze aantonen dat er  vertrouwen is. “Als er geen vertrouwen zou zijn, zouden we niet in gesprek gaan.” De planning is dat er in juni een besluit wordt genomen tussen drie toekomstscenario's voor onder andere de panden die Bellen en Brinkhaus momenteel huren. Meer informatie over de gebeurtenissen in Q4 lees je in onderstaande tijdlijn. Klik op onderstaande foto om ernaartoe te gaan.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

13:22
Reactie - Mattie Peeters - 06 / 06 / 2019

De bewoners en ondernemers van Q4 hadden een goed overleg met de gemeente in de vorm van BuurtBestuurt. Om nog onbekende reden is dat overleg eenzijdig door het college beëindigd zonder de leden van BuurtBestuurt te raadplegen.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Hoofdpijndossier Q4 - Hallo Venlo - Thema's