Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

Näölen in het stadje van lol en plezier

Näölen en toch feesten
Näölen en toch feesten
Auteur
Laura Mennen
Bron
Sef Derkx, Karin Bartels, Paul Breuer
Datum
14-05-2019
0
Open item
Reageer op dit item

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw, het 'genäöl' en de bijzondere band met Duitsland zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Dat vinden drie Venlonaren die RadarLimburg interviewde over de identiteit van Venlo en hun verbondenheid met de stad. "Hoewel Berlijn verder van Venlo ligt dan Amsterdam, associeerde ik het eerder met thuis."

 
 
 
 
 
 

 

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw, het 'genäöl' en de bijzondere band met Duitsland zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Dat vinden drie Venlonaren die RadarLimburg interviewde over de identiteit van Venlo en hun verbondenheid met de stad. "Hoewel Berlijn verder van Venlo ligt dan Amsterdam, associeerde ik het eerder met thuis."

"Als tiener was ik verknocht aan Venlo. Ik kon me niet voorstellen dat ik er weg zou gaan. Het Venlose dialect, de vastelaovend, liedjes van Funs van Grinsven en de verhalen van de Venlose revue zorgden ervoor dat ik me verbonden voelde met de stad." Maar die verknochtheid verwaterde langzaam bij kunstenaar Karin Bartels (32) toen ze ging studeren aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Verdween hiermee ook haar verbondenheid met de stad?

WOII
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Venlo vele malen gebombardeerd. De Maasbruggen waren het doelwit, maar werden niet geraakt. De bommen viel onder meer op de Havenkade en de Jodenstraat, die vandaag de dag bekend staat als de zogenaamde Walk of Fame voor bekende Venlonaren. "De stad lag in puin. Toch wisten de inwoners van Venlo zich snel ergens anders op te richten", zegt Sef Derkx (68), stadscolumnist en blogger over de Venlose cultuur en geschiedenis. Hij vertelt dat er in Venlo na de oorlog zelfs weer snel feest gevierd werd. "De vasteloavend werd gevierd om te lachen over de oorlog. Venlo is in de Tweede Wereldoorlog dertien keer gebombardeerd. Uit onderzoek blijkt dat steden die erg getroffen zijn door WOII, het uitbundigste feest vieren", zegt de Venlonaar. "Zij hadden dit nodig als een soort remedie om de wonden van de oorlog te laten genezen."

 

Vastloavend
Volgens Derkx is het uitbundig feest vieren na WOII een reden waardoor vastelaovend niet weg te denken is uit het DNA van Venlo. "Mensen die weggingen vanwege de liefde of het werk komen bijna altijd terug naar Venlo om carnaval te vieren; het feest geeft een soort nestelend gevoel." Paul Breuer (22), zanger van de Venlose Dialectband Kwante Hippe, ervaarde dit zelf. Vanwege zijn studie woonde hij de afgelopen drie jaar in het Brabantse Tilburg. Nooit is in hem opgekomen carnaval in de Kruikenzeikerstad te vieren. "Ik heb het idee dat carnaval in Tilburg een oppervlakkig feest is, dat het daar alleen gaat om bier drinken en wat minder om tradities, de liedjes en het saamhorigheidsgevoel. In Venlo gaat het daar juist wel om en heeft het feest een diepere betekenis." Voor Bartels was carnaval een feest waarin ze haar creativiteit kwijt kon. "Jaar in jaar uit leefde ik er naartoe. Ik hield vooral van de voorpret, het kostuums maken. Maar dit veranderde op de kunstacademie. Daar was ik iedere dag bezig met dat wat ik in Venlo alleen tijdens de carnavalasperiode deed. Ik merkte dat ik langzaam de behoefte verloor om carnaval in Limburg te vieren."

Duits
Venlo is volgens Derkx de meest Duitse stad van Nederland. "Na de Tweede Wereldoorlog waren mensen die niet uit Venlo kwamen, geschokt dat er in Venlo Duitse reclames te vinden waren. Voor Venlo was het als grensstad al vrij snel vanzelfsprekend dat het contact met hun buurland er weer was." Ook Bartels vertelt dat Duitsland stiekem een grote rol speelt bij Venlo en de identiteit van de grensstad. "Toen ik in Amsterdam woonde, ging ik regelmatig naar Berlijn, daar had ik vrienden zitten van de kunstacademie. Het gekke was dat hoewel Berlijn verder van Venlo ligt dan Amsterdam, ik Berlijn eerder associeerde met thuis (Venlo). De gebouwen, de taal, de sfeer, het was allemaal herkenbaar voor mij, omdat ik vroeger vaak met mijn ouders naar Duitsland ging, om te zwemmen bijvoorbeeld."

Architectuur
Derkx geeft regelmatig zogenaamde 'waerse wandelinge' door Venlo. Tijdens deze stadswandelingen vertelt hij aan de hand van bijzondere gebouwen, zoals de City Bioscoop, de geschiedenis van de stad. "Venlo heeft architectonisch gezien, wat je zou kunnen noemen een meervoudige persoonlijkheid. Veel middeleeuwse panden die in de oorlog gespaard waren gebleven, werden vanaf de jaren vijftig gesloopt voor nieuwbouw. Men koos ervoor daar winkels te bouwen; dat bracht uiteindelijk meer geld op dan het pand te restaureren. Een deel van de middeleeuwse panden bleef staan, maar kreeg een nieuw gevel." De mix van oud- en nieuwbouw in de binnenstad zorgt volgens Derkx voor dynamiek in de stad. "Het is geen openluchtmuseum, zoals je dat hebt in Maastricht. Geen steen kan daar meer verplaatst worden, omdat het allemaal monumentale gebouwen zijn."

Näölen
Venlonaren kunnen volgens Sef Derkx enorm trots zijn op hun stad. "Ik kan met tranen in mijn ogen staan bij het Zomerparkfeest of als voetbalclub VVV-Venlo een moeilijke wedstrijd wint."  "Maar Venlonaren kunnen ook enorm klagen!", vindt Breuer. "Een Venlonaar heeft altijd wel iets om over "te zeiken", in het Venloos näölen", zegt Derkx. "De Venlose uitdrukking 'unne daag neet genäöld es unne daag neet gelaefd' is cultuurgoed in Venlo." En waar 'näölen' Venlonaren dan over? "Bijvoorbeeld over plannen van de gemeente", zegt Breuer. "Er was ooit het plan om een kabelbaan te maken over de Maas van Venlo naar Blerick. Hiervoor zouden honderdduizenden mensen naar Venlo komen", vertelt Derkx. "Daar is door de inwoners veel over genäöld; dit zou te veel geld kosten."

Muziek
De kabelbaan kwam er uiteindelijk niet. Of het door het 'näölen' kwam? Derkx denkt van niet. Breuer: "Dat klagen zit volgens mij niet zo diep. Stiekem vinden wij, Venlonaren, het allemaal wel leuk wat er in Venlo gebeurt. Als er iets te doen is in de stad, denk aan de Zomerparkfeesten of de vastelaovend, dan is iedereen van de partij." Het dialect, dialectmuziek in het bijzonder, zorgt volgens Breuer voor een sterke verbondenheid tussen de bewoners en hun stad. De inspiratiebron? Venlose muzikanten uit het verleden, vindt Derkx die ook vinyl DJ is. "Frans Boermans was een grote tekstschrijver in Venlo. Ik denk dat als hij teksten in het Engels geschreven had, hij de status had van John Lennon, Bob Dylan en Paul McCartney. De kwaliteit is onmiskenbaar en inspireerde heel veel mensen." Luisteren naar Venlose dialectmuziek werd ook bij Paul Breuer, die de liedteksten voor Kwante Hippe schrijft, er met de paplepel ingegoten. Zijn vader had vroeger altijd muziek van dialectband Neet Oet Lottum in de auto opstaan. Het inspireerde hem ook teksten in zijn taal te schrijven. "Ik kan me daar goed in uitdrukken. Beter dan in het Engels of in het Nederlands; het is mijn eerste taal en die staat het dichtste bij mij."

Thuis
Na een verblijf van vijf jaar in Amsterdam en vijf jaar in Parijs, woont Karin Bartels weer in Venlo. "De Venlose volkscultuur, daar mag en kan niemand aankomen. Maar kunst is niet het hoogste goed in de stad. Je hebt het Van Bommel Van Dam museum en er is een galerij, maar er is niet veel wat jonge kunstenaars en jonge ontwerpers kan helpen verder te komen. Als dat er wel geweest was, dan was ik misschien nooit uit de stad weggegaan." De kunstenaar weet dan ook niet zeker of ze er de rest van haar leven blijft. "Ik vind het wel lekker in een grensregio te wonen. Als kind kreeg ik mee dat ik zo naar een ander land met een andere cultuur kon gaan. Venlo is mijn thuis, in de zin van de plek waar ik geboren ben. Maar of ik hier eindeloos zou willen blijven? Dat weet ik niet, daar moet ik nog achter komen."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Näölen en toch feesten - Hallo Venlo - Thema's