Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

De grens: de plek waar politie nog botst en criminelen profiteren

Politie botst, criminelen profiteren
Politie botst, criminelen profiteren
Auteur
Laura Mennen
Bron
Gert Rademaker, Toine Spapens
Datum
20-05-2019
0
Open item
Reageer op dit item

De politie Limburg wil een beter beeld krijgen van grensoverschrijdende criminaliteit. De gedachte is dat die toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven, bevestigt Gert Rademaker coördinator internationale betrekkingen bij de Nationale Politie, eenheid Limburg. Samen met België en Duitsland gaat ze een Euregionaal criminaliteitsbeeld opstellen. Wat betekent dit voor Venlo?

 
 

De politie Limburg wil een beter beeld krijgen van grensoverschrijdende criminaliteit. De gedachte is dat die toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven, bevestigt Gert Rademaker, coördinator internationale betrekkingen bij de Nationale Politie, eenheid Limburg. Samen met België en Duitsland gaat ze een Euregionaal criminaliteitsbeeld opstellen. Wat betekent dit voor Venlo?

"De grenzen vervagen steeds meer, waardoor het makkelijker is voor criminelen om de grens over te gaan. Waarschijnlijk is grensoverschrijdende criminaliteit langs de Limburgse grenzen toegenomen, maar ik kan het niet met cijfers staven", vertelt Gert Rademaker, coördinator internationale betrekkingen bij Nationale politie, eenheid Limburg. Hoe kan dat? "Bij grensoverschrijdende criminaliteit, zoals handel in gedoogde middelen, drugs of mensen, is er niet direct sprake van aangifte doen", zegt Rademaker. Om toch een duidelijker beeld te krijgen van de hoeveelheid, wat voor soort en waar criminaliteit rondom de Duitse, Limburgse en Belgische grens plaatsvindt, starten Politie Limburg, de politie in België en Noordrijn-Westfalen (Duitsland) in oktober met een wetenschappelijk onderzoek naar de zware, georganiseerde vormen van criminaliteit.

Afschaffing grenscontroles
Grensoverschrijdende criminaliteit, zoals illegale drugshandel, is iets dat volgens hoogleraar criminologie Toine Spapens al jaren speelt. Spapens was betrokken bij een reeks van onderzoeken naar grensoverschrijdende criminaliteit in Noord-Limburg en Noordrijn-Westfalen. "Nederland is sinds de jaren zestig, zeventig tolerant geweest ten opzichte van verdovende middelen. Veel mensen uit Duitsland, België en naderhand Frankrijk kwamen naar Nederland om drugs te kopen. Men durfde het minder snel de grens over te nemen, onder meer doordat er toen grenscontroles waren. Dit veranderde toen die in de jaren negentig wegvielen. Langzaam ontwikkelde er kleinhandel in de grensstreken", vertelt Spapens. "De wat ondernemende types organiseerde het grootschaliger."

Hector
"In Venlo zag je heel sterk dat er groepen waren die met name leverden aan kleine gebruikers vanuit Duitsland", vertelt Spapens. De gemeente Venlo en de politie probeerde in 2001 drugsoverlast te bestrijden door coffeeshops van het centrum van de stad naar locaties daarbuiten te verplaatsen in het zogenaamde project Hector. Dit lukte in 2004. "Maar het gaf in Duitsland nogal wat kritiek", zegt Spapens. Uit een evaluatie in 2005 bleek dat het aantal drugspanden en straatdealers in de Venlose binnenstad met 75 procent was afgenomen. Drugstoeristen gingen daardoor op openbare plaatsen handelen, terwijl de Nederlandse leveranciers ook kleinere dealers in Duitsland bevoorraadden. De drugshandel ging dus op een andere manier door. Het project Hector is inmiddels meer dan tien jaar geleden gestopt. De grensoverschrijdende criminaliteit nam daarmee niet af. "We hebben een paar grotere onderzoeken gedaan naar de aard en omvang van de grensoverschrijdende criminaliteitsproblematiek in 2005 en 2008. Daarna is er eigenlijk niet meer op een dezelfde, wetenschappelijke manier naar gekeken.” Volgens Spapens komt dit onder meer doordat er geen signalen waren dat er sindsdien veel is veranderd. 

Samenwerking
Betere samenwerking tussen Limburgse (grens)steden, Duitsland en België zou volgens Spapens zorgen voor minder grensoverschrijdende criminaliteit. Hoewel het probleem meer dan vijfentwintig jaar speelt, is Spapens er zeker van dat op het gebied van samenwerking tussen Limburg en Duitsland niks veranderd is. De hoogleraar zegt dat dit komt doordat de politie toch in eerste instantie focust op de criminaliteit in de eigen werkgebieden. “Er is wel een poging gedaan om een Euregionaal rechercheteam te vormen, maar op het moment dat er enkele moorden werden gepleegd, werden die prioriteit en moesten ze daar achteraan." De hoogleraar vertelt dat er nu in Zeeland en West-Brabant een enorme omslag is geweest over hoe er wordt omgegaan met verzoeken vanuit het buitenland. “Bij drugshandel en motorbendes gaat de politie in op elk verzoek en kijkt ze niet alleen of het binnen de prioriteiten past. Zo krijg je een hele andere, betere, manier van samenwerken." Limburg doet dat volgens Spapens nog niet. "Men vindt de problemen binnen het eigen gebied belangrijker. De politie kijkt daarnaast vooral naar wat hier aan drugs binnenkomt en wat in Nederland geproduceerd wordt. Ze focussen zich te weinig op waar de drugs naartoe gaan. Het zou beter zijn om te kijken naar de kleinschalige export, omdat je dan ook veel meer gebruik kunt maken van dat wat het buitenland voor je doet, zoals onderzoeken die door de Duitse politie uitgevoerd zijn. Plus het is beter voor ons imago in het buitenland." 

Reorganisatie
Rademaker is het eens met de uitspraak van Spapens. Hij vindt samenwerking cruciaal om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Hij vertelt dat de reorganisatie, die vijf jaar geleden plaatsvond, ervoor zorgde dat de aandacht van Nederlandse politieagenten vooral ging naar criminaliteit in het binnenland. "Er kwamen nieuwe mensen bij Politie Limburg die hun weg nog moesten vinden en er gingen mensen weg", zegt Rademaker, die zelf ook veranderde van functie. Hij is sinds een jaar coördinator bij Politie Limburg en reist de hele provincie door om agenten te laten zien hoe belangrijk het contact met de ooster- en zuiderburen is. "Door de reorganisatie weten veel politieagenten niet dat samenwerking met Duitsland of België er is. Ook is er veel onwetendheid over werken met Duitsland en België", vertelt Rademaker. Agenten zijn bang dat ze in het buitenland bepaalde bevoegdheden niet hebben. Ik probeer hen te stimuleren en te informeren over de mogelijkheden die er zijn." Rademaker organiseert bijvoorbeeld ontmoetingen met Limburgse agenten en agenten in Hasselt of Luik, zodat ze elkaar leren kennen. "Het klinkt erg platvloers, maar het helpt. Sinds april patrouilleren Belgische en Nederlandse politieagenten een paar dagen in de week samen, bijvoorbeeld. Dat was op het initiatief van de agenten zelf."

Onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek dat in oktober start, moet ook concreter maken hoe de wetgeving van Nederland, Duitsland en België op elkaar aangesloten kan worden om samenwerking tussen politieagenten te bevorderen. Elk land heeft op het gebied van politiebeleid namelijk een ander protocol. "In de Benelux kunnen we sinds kort in elkaars informatiesysteem kijken, zodat we gerichter onderzoek kunnen doen naar bijvoorbeeld hennepkwekerijen rondom de grens", zegt Rademaker. "In Duitsland mogen we dit niet." De politieambtenaar benadrukt wel dat dit iets is voor op de lange termijn. "Eerst moet het onderzoeksplan duidelijk zijn." Wat dit precies voor Venlo betekent? Rademaker: "Bij de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit kijken we verder dan alleen naar een gemeente. We focussen op de provincie. Criminelen kijken ook niet naar een plek. Ze gaan van Rotterdam, naar Venlo of naar Duisburg en kijken naar welke route of doorgang hen het makkelijkst van de ene naar de andere plek brengt." 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Politie botst, criminelen profiteren - Hallo Venlo - Thema's