Sluiten
RadarLimburg
Hallo Venlo
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Venlo is qua inwoneraantal de tweede stad van Limburg maar straalt dat niet uit. Plannen op het gebied van economie, stadsontwikkeling en cultuur moeten daar verandering in brengen. RadarLimburg ging op zoek naar wat Venlo Venlo maakt. "Het volume van Venlo is bij het ego van de Venlonaar gaan passen."  

Toekomst

Venlo zal volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners nooit een échte studentenstad worden. Hoe gaat Venlo zich de komende jaren profileren? Bert Mennings (Limburgs Museum) en Paulo Martina (Museum Van Bommel Van Dam) beloven samen op te trekken om Venlo een nieuw cultureel profiel te geven. Ook kan Venlo binnenkort een goede sier maken met Nationaal Park De Maasduinen.

Feit

De gedachte is dat grensoverschrijdende criminaliteit tussen Limburg en Duitsland toeneemt, maar er zijn geen cijfers die dat staven. Wat wel meetbaar is, is dat de regio Noord-Limburg de meeste Duitse werknemers heeft. 

Geschiedenis

Een vijver middenin het stadscentrum vertelt het verleden over Venlo als vestigingstad. In een tijdlijn lees je alles over de opknapbeurt van de beruchte Venlose wijk Q4 die al tientallen jaren duurt. Jasper Kuntzelaers (PvdA) vertelt hoe de verhouding tussen Noord- en Zuid-Limburg vervaagde en hoe het kleine Venlo tegenover het grote Maastricht verdween.

Opinie

De vastelaovend, de dynamische stedenbouw en het 'genäöl' zijn kenmerken die bijdragen aan de identiteit van Venlo. Ook supermarkt Die 2 Brüder is onmiskenbaar in de binnenstad. De stad is volgens columnist Sef Derkx de meest Duitse stad van Nederland. Volgens stadsgeograaf Jos Gadet is Venlo in Duitsland veel bekender dan in Nederland. 

Sluiten

Venlo: je kunt er studeren, maar het is geen studentenstad

Wel studeren, geen studentenstad
Wel studeren, geen studentenstad
Auteur
Fleur Hendrickx
Bron
Jan Brouwers, Erwin Boom
Datum
27-05-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Al jarenlang probeert Venlo zichzelf op de kaart te zetten als studentenstad in de hoop om vergrijzing te voorkomen. Toch heeft Venlo niet echt het imago van een studentenstad. Kan dat überhaupt wel zonder universiteit? Volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners zal de stad nooit een ‘echte’ studentenstad worden. "Maar de stad kan wel heel goed jongeren aan zich binden." 

 

 

Al jarenlang probeert Venlo zichzelf op de kaart te zetten als studentenstad in de hoop om vergrijzing te voorkomen. Toch heeft Venlo niet echt het imago van een studentenstad. Kan dat überhaupt wel zonder universiteit? Volgens Jan Brouwers van citymarketingbedrijf Venlo Partners zal de stad nooit een ‘echte’ studentenstad worden. "Maar de stad kan wel heel goed jongeren aan zich binden." 

Er studeren momenteel 4292 studenten in Venlo, verdeeld over drie onderwijsinstellingen. Maastricht University bijvoorbeeld biedt drie opleidingen op haar campus in Venlo aan. Maar die maken nog geen universiteit. Volgens wethouder Erwin Boom komt die er ook niet. Kun je zonder universiteit wel een studentenstad zijn? Jan Brouwers van Venlo Partners zegt het anders: "We willen vooral een aangename stad zijn voor studenten die komen studeren.” 

Weg uit Venlo

Het studieaanbod in Venlo is beperkt en specifiek, niet iedereen kán zomaar in Venlo gaan studeren. Maar de studenten die geïnteresseerd zijn in logistiek of de agribusiness, zijn hier op hun plek. Het grote probleem is dat veel studenten na het afronden van hun studie weer snel vertrekken. Om dit op te lossen, moet volgens Brouwers de samenwerking tussen de onderwijsinstanties en het bedrijfsleven bevorderd worden. Er moeten bijvoorbeeld genoeg en passende stages beschikbaar zijn voor de Venlose studenten, zodat de kans op een baan in Venlo ook groter wordt. Als er meer jonge mensen zich vestigen in de stad, zal het vanzelf aantrekkelijker worden voor studenten. 

Femke Havelaars (22) komt uit Helmond en studeert toegepaste biologie aan de Hogere Agrarische School (HAS). Zij vindt Venlo, ondanks dat het geen typische studentestad is, een gezellige stad om in te wonen en studeren. “Jonge mensen hebben vaak het vooroordeel dat Venlo niet leuk is om er te studeren. Maar ik vind het juist fijn dat het hier niet zo druk is en ik hou van de ouderwetse sfeer in de stad, vooral als je voor het stadhuis staat." 

Studentenvoorzieningen 

Je bent volgens Jan Brouwers een studentenstad wanneer je een grote sociëteit en een bruisend studentenleven hebt. Vergelijk het met Maastricht en Nijmegen, waar de studentenkroegen elke avond van de week vol zitten. Venlo heeft dat nog niet. “Het zit in de kleine dingen: sporten, uitgaan”, vertelt Brouwers. “Heeft een stad een studentenhockeyteam? Zijn er kroegen open op dinsdagavond? Wij kunnen daar als Venlo Partners niet over beslissen, maar we kunnen de studenten wel aanwijzen waar en wanneer er activiteiten plaatsvinden.” Zo vindt er sinds 2017 een Venlo Introduction Day plaats voor studenten van alle drie de onderwijsinstellingen. In de toekomst moet deze dag uitgebreid worden naar een introductieweek. 

Samenwerking met Duitsland

Venlo zal nooit de studentenmassa krijgen die een universiteitsstad heeft, voorspelt Brouwers. “We kunnen geen universiteit bouwen. We kunnen wel samenwerken met andere steden, zoals we dat al doen met de HAS en Maastricht University. In de toekomst moeten we ook zeker gaan kijken naar samenwerking met Duitse steden.” 

Want Duitse studenten, die heeft Venlo wel. Het probleem is dat de meeste buitenlandse studenten van net over de grens elke dag op en neer pendelen, in plaats van in Venlo te komen wonen. Volgens Brouwers zijn er drie factoren die hierin meespelen: “De Duitse studenten komen liever met de auto. Een Duitser heeft sowieso al sneller een auto, voor hen is het nog echt een statussymbool, terwijl wij eerder denken: Ik woon in de binnenstad, dan heb ik geen auto nodig. Het openbaar vervoer tussen Venlo en Duitsland is ook hopeloos. Bovendien zijn de kamers in het centrum redelijk prijzig vergeleken met huisvesting in Duitsland.” 

Begin op het voortgezet onderwijs

Volgens wethouder Erwin Boom, moet er op het voortgezet onderwijs al aandacht zijn voor de baankansen binnen de stad. “Jongeren die, genoodzaakt, buiten de stad gaan studeren, omdat Venlo de gekozen studie simpelweg niet aanbiedt, blijven vaak wonen in de stad waar ze gestudeerd hebben. Als Venlose bedrijven die jongeren al aan kunnen spreken nog voordat ze Venlo verlaten om te studeren, zullen ze sneller terugkeren om hier te komen werken.” Op die manier hoopt Boom ontgroening van de stad tegen te gaan, en kan Venlo jong blijven. 

Relatie buiten de stad

Het vinden van een stage of baan buiten de stad kan ervoor zorgen dat jonge mensen wegtrekken uit Venlo, maar ook een relatie buiten de stad zorgt ervoor dat jongeren zich in een andere stad vestigen. “Gelukkig studeren er tegenwoordig veel meer meisjes aan technische opleidingen, want het is heel belangrijk om die mix in een stad te houden”, vertelt Brouwers. 

Om die mix te bevorderen, hoopt Brouwers in de toekomst een breder aanbod aan studierichtingen te zien. Ook wethouder Boom ziet idealiter opleidingen in de zorgsector in Venlo, in samenwerking met ziekenhuis VieCuri. “VieCuri is een enorme werkgever in de regio, die hebben ook continu een vraag naar verzorgend personeel. Wat is er dan beter om die opleiding hier ook aan te bieden? Techniek en logistiek zijn toch meer een mannen business, opleidingen in de zorgsector zou daar een balans in kunnen scheppen.” 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Wel studeren, geen studentenstad - Hallo Venlo - Thema's