Sluiten
RadarLimburg
Heerlen
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Heerlen lijkt klaar voor de wederopstanding. Ooit een van de rijkste steden van Nederland, heeft de stad nu te maken met krimp, leegstand, werkloosheid en een imagoprobleem door bijvoorbeeld het roemruchte drugsverleden. Maar er wordt gebouwd in Heerlen en gesloopt. Van alle kanten stromen miljoenen euro's naar Parkstad Limburg voor nieuwe impulsen en nieuw elan. De redactie van RadarLimburg toog naar Heerlen, sprak met burgers en smaakmakers en presenteert de inhoud via film, foto's, interviews, vlog, podcast, scenario, onderzoek en animatie. 

 

Toekomst

Er zijn genoeg kansen in Heerlen, vraag maar aan IBA-directrice Kelly Regterschot, gedeputeerde Eric Geurts of raadslid Roel Leers. Maar Jo Coenen, architect, aanvankelijk verbonden als supervisor van IBA spreekt van een gemiste kans. 

Feit

Heerlen krijgt maarliefst veertig miljoen van de Rijksoverheid om de regio uit het slop te halen. Hoewel de herindeling is afgeblazen, zal Heerlen zich nadrukkelijker moeten profileren als centrumstad, vindt bijvoorbeeld gedeputeerde Ger Koopmans.

Geschiedenis

De steenkolenmijnen zorgden zo'n zestig jaar lang voor welvaart in Oostelijk Zuid-Limburg. Toen de mijnen gesloten werden, begonnen de problemen. 

Opinie

Roemrucht is het heroïnetijdperk in Heerlen. In de jaren zeventig waren er zo'n vijftienhonderd harddrugsverslaafden, dat aantal is nu tot minder dan de helft terug gebracht. Nog altijd worstelt de stad met een drugs-imago. Daarom fotografeerde Mat Snijders juist de mooiste plekken van Heerlen.

Sluiten

De 250 mooiste plekken van Heerlen

Heerlen, mooier dan ze is
Heerlen, mooier dan ze is
Auteur
Emile Hollman
Bron
Mat Snijders
Datum
27-12-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Hij ergerde zich een beetje aan “het gezeur” over hoe mooi het vroeger allemaal was. Terwijl de stad Heerlen veel prachtige plekken heeft, al dan niet verborgen. Mat Snijders ging er naar op zoek, eerst met een filmcamera, later met een fotocamera. “Ik ben een romanticus van 66. Ik heb Heerlen mooier gemaakt dan ze is maar ik denk dat Heerlen dat verdient.”

 

 

Laatste reacties
L. Driessen 03/01/2019 07:21

Hij ergerde zich een beetje aan “het gezeur” over hoe mooi het vroeger allemaal was. Terwijl de stad Heerlen veel prachtige plekken heeft, al dan niet verborgen. Mat Snijders ging er naar op zoek, eerst met een filmcamera, later met een fotocamera. “Ik ben een romanticus van 66. Ik heb Heerlen mooier gemaakt dan ze is maar ik denk dat Heerlen dat verdient.”

Mat Snijders werkt al tientallen jaren bij de Provincie Limburg, eerst begeleidde hij de bouw van de drie provinciale musea, de laatste twaalf jaar werkte hij als omgevingsmanager aan de Buitenring in Parkstad. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde hij naar Heerlen. Eigenlijk zou hij met pensioen moeten zijn maar zolang de rondweg niet helemaal klaar is, blijft Snijders een aantal dagen per week in touw. Wel schiep hij genoeg ruimte om zijn oude liefhebberij weer op te pakken. Begin jaren zeventig maakte hij drie korte speelfilms. Tegenwoordig produceert hij commerciële films en filmt hij voor Natuurmonumenten, onder meer in de ENCI-groeve bij Maastricht. Met zijn zoon Jan-Joost, die veel in Afrika te vinden is om foto’s te maken voor o.a. National Geographic, richtte hij een bedrijfje op.

Spuuglelijk

Zo ver als zijn zoon hoeft Mat Snijders niet te gaan om schoonheid te vinden. Ze draaiden een film getiteld Heerlen Secret Beauty, waarvoor ze meer dan honderd uur filmopnamen maakten. “We hadden het gevoel dat we toch veel lieten liggen en zo ontstond het idee voor een fotoboek.”

Is Heerlen dan zo’n mooie stad? “Ik denk dat veel mensen de binnenstad van Heerlen spuuglelijk vinden en dan hebben ze ook wel een punt. Natuurlijk is er vroeger te veel gesloopt in de stad, zoals de stadsboerderijen, maar het is ook goed dat ze nu het Schinkelkwartier afbreken. Toch er zijn ook erg veel mooie plekken. En er was niet echt een boek waarin je de schoonheid van de stad kunt zien.”

Maar ja, wat is dan schoonheid? “Ik zoek naar mijn eigen gevoel van schoonheid. Daar komen in principe geen auto’s, verkeersborden en rolluiken in voor.” Dat is wel een mooie ontboezeming voor de man die de Buitenring heeft aangelegd – die overigens nergens in beeld is gebracht. “Een negentiende-eeuws straatbeeld”, zegt Snijders, “daar hou ik wel van. Als je naar een wijk als Molenberg kijkt en je laat de auto’s, de verkeersborden, de rolluiken en de meeste voordeuren weg, dan zie je een hele mooie, eenvormige wijk.” Soms heeft hij in zijn fotografie die sfeer opgezocht, desnoods door de foto’s af te snijden zodat geparkeerde auto’s niet zichtbaar zijn. Zo maakt hij Heerlen soms mooier dan ze is. “Ik wil schoonheid laten zien.”

Vier seizoenen wandelde, fietste en reed hij door Heerlen. Hij haalde zijn drone-brevet, fotografeerde ook vanuit een helikopter (met iPhone).

Uiteindelijk selecteerde hij 250 plekken. Suggesties van Heerlenaren trok hij na. Soms lukt het niet om de schoonheid met de camera te vangen, zoals aan het Bètaplein. 

Fotogeniek

De murals die zo fotogeniek lijken en steeds vaker opdoemen als visitekaartje van de stad heeft hij met mate gefotografeerd. “Soms zijn het aanwinsten maar meestal doen ze me toch denken aan afbraak. Ze staan vaak in wijken waar net gesloopt is.” De verhouding groen en stad schat hij op fiftyfifty. Al betrapte hij er zichzelf op dat hij in de stad wel zocht naar groen als decor. Ook mensen komen niet al te veel voor in zijn foto’s. “Ik ben er niet bewust naar op zoek gegaan, maar wilde ook geen lege foto’s maken.”

Uiteraard heeft elke stad echte geheimen. Prachtige, weelderige tuinen bijvoorbeeld wier schoonheid voorbehouden zijn aan de bewoners/gebruikers. Of interieurs. “Naar die plekken ben ik wel gaan zoeken, soms aan de hand van tips. Ik heb misschien wel op honderd adressen briefjes in de bus gegooid of we even binnen mochten kijken of achterom konden lopen. De meeste mensen hebben daar gehoor aan gegeven, soms werden we beloond, soms viel het tegen.”

Rafelranden

Snijders ziet geen schoonheid in de rafelranden van de stad of unheimische hoeken. “Nee, mijn doel was: laat het zo mooi mogelijk zien, dat zeg ik er ook eerlijk bij.”

Soms moest hij veel geduld hebben om dat doel te bereiken. Zo wachtte hij bij een plek drie maanden lang op een regenbui. In enkele gevallen ensceneerde hij zijn foto’s. “Als ik weer thuis kwam wilde ik op mijn computer het beeld zien dat ik van tevoren in mijn hoofd had.” Hij denkt dat hij meer dan vijfduizend foto’s nodig had om uiteindelijk tot de foto’s in het boek te komen.”

Mat Snijders fotografeerde ook het Maankwartier, het nieuwe stadshart van Heerlen, uitgetekend door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Hij heeft zich beperkt tot drie foto’s. Hij vind het “een hele mooie omgeving.”        

Het boek werd op acht december gepresenteerd. Niks vergeten? “Ik loop nog wel eens door de stad en vraag me dan af of ik echt overal geweest ben.” Nog één plek had hij er graag bij willen hebben: een van de twee visvijvers achter de Schelsberg, in een vallei-achtige omgeving. Er staan grote hekken omheen, het is van de Maharishi-beweging. “Ik heb het gevraagd, maar geen reactie gekregen. Dat moet je respecteren.”

Welke plek is hem het meest dierbaar? “Ik denk het Bekkerveld. Dat speelt een centrale rol in ons leven sinds we in Heerlen wonen.” Maar ook de Weltervijver en de omgeving daarvan.

Het fotoboek De 250 mooiste plekken van Heerlen was in één dag uitverkocht. Inmiddels is de tweede druk ook uitverkocht. Intekenen voor derde druk via info@veldeke-heerlen.nl Kijk hier voor een serie foto's. 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

07:21
Reactie - L. Driessen - 03 / 01 / 2019

Mooi geschreven. ik heb de ervaring van het moment dat er de foto van de straat gemaakt werd. Ik vroeg, meneer wat bent u aan het doen, zijn antwoord: u mag trots zijn ik fotografeer de 250 mooiste plekken van Heerlen,en ja wij staan in het boek. Thx

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Heerlen, mooier dan ze is - Heerlen - Thema's