Sluiten
RadarLimburg
Heerlen
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Heerlen lijkt klaar voor de wederopstanding. Ooit een van de rijkste steden van Nederland, heeft de stad nu te maken met krimp, leegstand, werkloosheid en een imagoprobleem door bijvoorbeeld het roemruchte drugsverleden. Maar er wordt gebouwd in Heerlen en gesloopt. Van alle kanten stromen miljoenen euro's naar Parkstad Limburg voor nieuwe impulsen en nieuw elan. De redactie van RadarLimburg toog naar Heerlen, sprak met burgers en smaakmakers en presenteert de inhoud via film, foto's, interviews, vlog, podcast, scenario, onderzoek en animatie. 

 

Toekomst

Er zijn genoeg kansen in Heerlen, vraag maar aan IBA-directrice Kelly Regterschot, gedeputeerde Eric Geurts of raadslid Roel Leers. Maar Jo Coenen, architect, aanvankelijk verbonden als supervisor van IBA spreekt van een gemiste kans. 

Feit

Heerlen krijgt maarliefst veertig miljoen van de Rijksoverheid om de regio uit het slop te halen. Hoewel de herindeling is afgeblazen, zal Heerlen zich nadrukkelijker moeten profileren als centrumstad, vindt bijvoorbeeld gedeputeerde Ger Koopmans.

Geschiedenis

De steenkolenmijnen zorgden zo'n zestig jaar lang voor welvaart in Oostelijk Zuid-Limburg. Toen de mijnen gesloten werden, begonnen de problemen. 

Opinie

Roemrucht is het heroïnetijdperk in Heerlen. In de jaren zeventig waren er zo'n vijftienhonderd harddrugsverslaafden, dat aantal is nu tot minder dan de helft terug gebracht. Nog altijd worstelt de stad met een drugs-imago. Daarom fotografeerde Mat Snijders juist de mooiste plekken van Heerlen.

Sluiten

Burgemeester Roemer prijst lef Heerlen

Het nieuwe Eindhoven
Het nieuwe Eindhoven
Auteur
Emile Hollman
Bron
Interview Emile Roemer, diverse
Datum
27-12-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Heerlen kreeg afgelopen jaar veertig miljoen euro uit het knelpuntenfonds van de Rijksoverheid. Waarnemend burgemeester Emile Roemer verwacht dat het daar niet bij zal blijven. “Als je niks te bieden hebt, krijg je ook niks.”

 

Heerlen kreeg afgelopen jaar veertig miljoen euro uit het knelpuntenfonds van de Rijksoverheid. Waarnemend burgemeester Emile Roemer verwacht dat het daar niet bij zal blijven. “Als je niks te bieden hebt, krijg je ook niks.”

Hij komt zelf uit het Brabantse Boxmeer, net over de Limburgse grens, ruim honderd kilometer van Heerlen, de stad waar hij in 2018 waarnemend burgemeester werd. Emile Roemer (1962) kwam er pas voor het eerst nadat hij in 2006 voor de SP in de Tweede Kamer was gekozen. Uit hoofde van zijn functie dus. “Er was geen band met Zuid-Limburg en misschien typeert dat precies het probleem van deze regio. Als we al naar het zuiden gingen, dan gingen we een dagje naar Maastricht.”

Dat het imago van Heerlen nog steeds niet overhoudt, hoort Roemer vaak genoeg als hij elders in Nederland is. “Dan is mijn standaard antwoord: “Wanneer ben je er voor het laatste geweest? Het beeld dat veel mensen nog hebben, komt niet overeen met de huidige stand van zaken.”

 

 

 

 

 

Groeispurt

De voormalige fractieleider van de SP in de Tweede Kamer kwam naar Heerlen als waarnemend burgemeester. De stad geldt als een van de bolwerken van zijn eigen partij. “Als je het heden wil snappen, moet je de geschiedenis kennen”, doceert Roemer in zijn werkkamer. En ja, de geschiedenis van Heerlen is een hele bijzondere, weet hij inmiddels. De enorme groeispurt door de opkomst van steenkoolindustrie, de enorme rijkdom die dat met zich meebracht, totdat de mijnen weer dicht gingen. “Vanaf 1975 zie je de gevolgen daarvan in de regio.''

Substantiële nieuwe arbeidsplaatsen kwamen er niet, de universiteit en het grote ziekenhuis gingen naar Maastricht. Het heeft vrij lang geduurd eer de stad en de regio weer in ontwikkeling kwamen. Het verhaal van de bevolkingskrimp kwam erover heen. We scoren hoog in lijstjes waar je niet in wil staan: armoede, werkloosheid, gezondheidsproblemen. Aan de andere kant zie je veel nieuwe initiatieven.”

Lef

Volgens Roemer is Heerlen eerst zichzelf gaan definiëren. “Wat is het nou voor stad? Je moet niet willen zijn wat je niet bent.” Wat Heerlen dan Heerlen maakt? “Het is een stad met veel lef, met veel potentie. Kijk eens naar de cultuursector, naar het festival Cultura Nova, het theater dat tot de beste van Nederland behoort, breakdance, streetart. Ook de ontwikkeling van de Smart Service Campus op Brightlands trekt veel jongeren. Die moeten we vervolgens wel wat kunnen bieden: goede stageplekken, goed woonaanbod, voorzieningen.”

Als het om lef gaat verwijst hij uiteraard naar het Maankwartier, het nieuwe stadshart in aanbouw. “Er is geen andere stad die het aandurft om het stationsgebied met zoveel partners te laten ontwikkelen door een kunstenaar. Prachtig als je ziet hoe het wordt. En weet dat de gemeente slechts tien procent van de kosten draagt, de rest komt van externe partijen. Het Maankwartier wordt straks het uithangbord van stad en regio.”

Slopen

Consequentie is wel dat er ook stevig gesloopt moet worden in Heerlen. “Het stadscentrum vraagt om een grote aanpassing. Daar is de veertig miljoen die we uit knelpuntenfonds van het Rijk hebben gekregen onder meer voor bedoeld.”

Roemer gelooft in de toekomst van Heerlen. “Hier staat het de komende jaren te gebeuren. Het is niet voor niks dat al dat geld deze kant opkomt, dat Brightlands hier begint. Ik denk dat Zuid-Limburg zich de komende jaren gaat ontwikkelen als het nieuwe Eindhoven. Dat het niet bij deze veertig miljoen zal blijven. Dit is een regio in ontwikkeling, er zal ondersteuning vanuit andere ministeries gaan komen. Dit is geen proberen meer om een regio uit het slop te halen, dit is een erkenning voor waar we staan. Als je niks te bieden hebt, krijg je ook niks. Dan krijg je niet als enige in Nederland het hoogste bedrag. We worden duidelijk gezien. De ondersteuning is nodig en zal op vruchtbare grond landen, de ideeën zijn er, de plannen liggen er, het enthousiasme is groot. We moeten laten zien wat we hebben en daar ook niet te bescheiden in zijn. ”

Moeite

Bedoelt hij dat ook met etiket urban? Hoe urban is bijvoorbeeld het Maankwartier? “Ik heb een beetje moeite met dat woord, je moet het niet uitspreken, je moet het laten zien. Urban heeft te maken met eigenheid en lef. Het Maankwartier staat voor lef. “Veel gemeenten zouden op de beste plek van de stad vooral de duurste woningen neerzetten, niet hier, er is ook sociale woningbouw. De keuzes passen bij de aard van de stad.”

 

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Het nieuwe Eindhoven - Heerlen - Thema's