Sluiten
RadarLimburg
Heerlen
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Heerlen lijkt klaar voor de wederopstanding. Ooit een van de rijkste steden van Nederland, heeft de stad nu te maken met krimp, leegstand, werkloosheid en een imagoprobleem door bijvoorbeeld het roemruchte drugsverleden. Maar er wordt gebouwd in Heerlen en gesloopt. Van alle kanten stromen miljoenen euro's naar Parkstad Limburg voor nieuwe impulsen en nieuw elan. De redactie van RadarLimburg toog naar Heerlen, sprak met burgers en smaakmakers en presenteert de inhoud via film, foto's, interviews, vlog, podcast, scenario, onderzoek en animatie. 

 

Toekomst

Er zijn genoeg kansen in Heerlen, vraag maar aan IBA-directrice Kelly Regterschot, gedeputeerde Eric Geurts of raadslid Roel Leers. Maar Jo Coenen, architect, aanvankelijk verbonden als supervisor van IBA spreekt van een gemiste kans. 

Feit

Heerlen krijgt maarliefst veertig miljoen van de Rijksoverheid om de regio uit het slop te halen. Hoewel de herindeling is afgeblazen, zal Heerlen zich nadrukkelijker moeten profileren als centrumstad, vindt bijvoorbeeld gedeputeerde Ger Koopmans.

Geschiedenis

De steenkolenmijnen zorgden zo'n zestig jaar lang voor welvaart in Oostelijk Zuid-Limburg. Toen de mijnen gesloten werden, begonnen de problemen. 

Opinie

Roemrucht is het heroïnetijdperk in Heerlen. In de jaren zeventig waren er zo'n vijftienhonderd harddrugsverslaafden, dat aantal is nu tot minder dan de helft terug gebracht. Nog altijd worstelt de stad met een drugs-imago. Daarom fotografeerde Mat Snijders juist de mooiste plekken van Heerlen.

Sluiten

Hoe urban is Heerlen?

Hoe urban is Heerlen?
Hoe urban is Heerlen?
Auteur
Rens Knapen
Bron
Wethouder Clemens, SCHUNCK*, foto door George Vogelaar
Datum
10-12-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Sinds 2016 profileert Heerlen zich als 'urban'. Dat wil zeggen dat de stad zichzelf als eigenzinnig op de kaart wil zetten, een stad die niet bang is om lef te tonen. Boel geregel rond vergunningen? Liever niet. Maar waarom is uitgerekend Heerlen de plek om het stempel urban te krijgen? 

Sinds 2016 profileert Heerlen zich als 'urban'. Dat wil zeggen dat de stad zichzelf als eigenzinnig op de kaart wil zetten, een stad die niet bang is om lef te tonen. Boel geregel rond vergunningen? Liever niet. Maar waarom is uitgerekend Heerlen de plek om het stempel urban te krijgen? 


  

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Hoe urban is Heerlen? - Heerlen - Thema's