Sluiten
RadarLimburg

Jong in Limburg

Terug naar overzicht
Jong in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Hoe kijken jongeren naar de wereld om hen heen? Hoe voelen ze zich, hoe zien ze de toekomst? De redactie van RadarLimburg, met vooral jonge journalisten, ging op onderzoek uit, uiteraard bij leeftijdgenoten. We spraken er bijna veertig. 

Toekomst

Gaan we in de toekomst meer in het Limburgs praten? Als het aan streektaalconsulent van Limburg, Ton van de Wijngaard, ligt wel. Redacteur Laura Mennen hield haar eigen vlieggedrag tegen het licht en schrok. Moet ze in de toekomst minder vaak het vliegtuig nemen?

Feit

Youtube-talent Emma Keuven is dagelijks bezig met Youtube filmpjes maken, podcasts opnemen en Instagram stories delen. Hoe verdien je als influencer je geld? De 34-jarige Tom Grond bewijst dat je de hele wereld kunt rondreizen en er geld mee kunt verdienen.

Geschiedenis

Erwin Mertens (23) uit Nederweert-Eind vertelt over zijn ervaringen met de Limburgse drugswereld. Vluchteling-student Elias Albeirakdar (22) kwam in 2017 naar Nederland, maar kan ieder moment teruggestuurd worden naar zijn moederland Syrië. Ook nam RadarLimburg een kijkje in 'Jaimy's Kitchen'.

Opinie

RadarLimburg sprak met vier jonge politici over Limburg. Jongeren Netwerk Limburg organiseert projecten voor jongeren in de provincie. Hoezeer zijn studenten betrokken bij Limburg?

Sluiten

Fanfare een grijze boel?

Fanfare een grijze boel?
Fanfare een grijze boel?
Auteur
Rens Knapen
Bron
Peter Heijnen
Datum
28-06-2019
6
Open item
Reageer op dit item

Er zijn steeds minder jongeren die zich aanmelden voor muziekscholen. Zo zaten er in 2017 nog maar 1129 leerlingen op muziekschool Kumulus in Maastricht, terwijl er in 2010 nog 2499 leerlingen ingeschreven waren. Dit neemt niet weg dat er nog veel jongeren zijn die met plezier een instrument oppakken. 

 

Er zijn steeds minder jongeren die zich aanmelden voor muziekscholen. Zo zaten er in 2017 nog maar 1129 leerlingen op muziekschool Kumulus in Maastricht, terwijl er in 2010 nog 2499 leerlingen ingeschreven waren. Fanfares, harmonieën en andere muziekverenigingen leiden onder deze daling en zien steeds minder aanmeldingen van jonge leden.

Bij muziekschool Studio Slagmolen in Echt zijn leerlingen aan het oefenen voor de Finale Jonge Solisten die in Heel gespeeld wordt. Hier krijgen ze de kans om alvast te spelen met de pianiste die ze daar zal begeleiden. Eigenaar van de school en docent Peter Heijnen merkt dat er steeds minder jonge leden zich aanmelden bij fanfares en harmonieën. Maar de hoop is zeker niet verloren. "Fanfares moeten tegenwoordig beter hun best doen om een connectie met jongeren te vinden. Met enkel wat popliedjes spelen kom je er niet."

Hij geeft aan dat er fanfares zijn waar dit wel lukt. Met name in de kleinere dorpen waar het verenigingsgevoel nog sterk leeft, weten verenigingen goed in te spelen op wat de jongeren van de vereniging verwachten. Volgens Peter laten deze verenigingen zich goed zien binnen hun eigen dorp door bijvoorbeeld concerten op braderiën te organiseren en volop aanwezig te zijn bij lokale evenementen. Hierdoor komen de jongeren sneller in aanraking met de vereniging. Bovendien verbindt het muziekgezelschap zich zo met de cultuur van het dorp. 

Hoe ervaart de jeugd het spelen in een muziekvereniging? RadarLimburg ging op pad om het ze zelf te vragen. 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Fanfare een grijze boel? - Jong in Limburg - Thema's