Sluiten
RadarLimburg

Jong in Limburg

Terug naar overzicht
Jong in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Hoe kijken jongeren naar de wereld om hen heen? Hoe voelen ze zich, hoe zien ze de toekomst? De redactie van RadarLimburg, met vooral jonge journalisten, ging op onderzoek uit, uiteraard bij leeftijdgenoten. We spraken er bijna veertig. 

Toekomst

Gaan we in de toekomst meer in het Limburgs praten? Als het aan streektaalconsulent van Limburg, Ton van de Wijngaard, ligt wel. Redacteur Laura Mennen hield haar eigen vlieggedrag tegen het licht en schrok. Moet ze in de toekomst minder vaak het vliegtuig nemen?

Feit

Youtube-talent Emma Keuven is dagelijks bezig met Youtube filmpjes maken, podcasts opnemen en Instagram stories delen. Hoe verdien je als influencer je geld? De 34-jarige Tom Grond bewijst dat je de hele wereld kunt rondreizen en er geld mee kunt verdienen.

Geschiedenis

Erwin Mertens (23) uit Nederweert-Eind vertelt over zijn ervaringen met de Limburgse drugswereld. Vluchteling-student Elias Albeirakdar (22) kwam in 2017 naar Nederland, maar kan ieder moment teruggestuurd worden naar zijn moederland Syrië. Ook nam RadarLimburg een kijkje in 'Jaimy's Kitchen'.

Opinie

RadarLimburg sprak met vier jonge politici over Limburg. Jongeren Netwerk Limburg organiseert projecten voor jongeren in de provincie. Hoezeer zijn studenten betrokken bij Limburg?

Sluiten

'Geen jongere denkt: er is hier geen bal te beleven. Laten we een lijntje coke nemen'

Limburgse jongeren koploper drugsgebruik
Limburgse jongeren koploper drugsgebruik
Auteur
Koos Vaes
Bron
Arthur Kleisterlee (Preventiemedewerker Mondriaan) Angela Weghorst (Auteur: Anders) Data: Trimbos, GGD
Datum
01-07-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Drugsgebruik onder jongeren neemt ieder jaar af. In iedere provincie is dezelfde trend te zien: minder jongeren gebruiken genotsmiddelen als alcohol, wiet, xtc en cocaïne. Limburg blijft wel koploper, nog altijd wordt in het zuiden het meest gesnoven, gespoten en geslikt.

Drugsgebruik onder jongeren neemt ieder jaar af. In iedere provincie is dezelfde trend te zien: minder jongeren gebruiken verdovende middelen als alcohol, wiet, xtc en cocaïne. Limburg blijft wel koploper, nog altijd wordt in het zuiden het meest gesnoven, gespoten en geslikt.

Toch laten de cijfers zien dat er eerder reden is tot juichen dan treuren over de stand van zaken rondom drugsgebruik en jongeren in Limburg. Arthur Kleisterlee, preventiemedewerker bij Mondriaan, houdt zich dagelijks bezig met het thema en ziet dat het de goede kant op gaat. “Het is een aanname dat er een groeiend drugsprobleem onder Limburgse jongeren heerst. De cijfers laten juist het tegendeel zien. Het RIVM, Trimbos, de GGD: allemaal laten ze zien dat het drugsgebruik daalt. De volgende vraag is: Hoe komt dat?”

Experimenteren, niet doorzetten
Een van de redenen dat er een daling zichtbaar is, heeft volgens Kleisterlee te maken dat de maatschappij opener is geworden ten opzichte van drugs. “Jongeren praten vaker met hun ouders openlijk over hun middelengebruik. Bij die ouders heerst weer meer begrip dat je niet in één keer verslaafd bent aan drugs. Jongeren zijn eerder geneigd te experimenteren, maar zetten dat niet automatisch door naar frequent gebruik.”

Grafiek: middelengebruik 'ooit in het leven' 12 t/m 16 jaar

De volwassenengeneratie onderschat de jeugd, is de mening van Kleisterlee. Dat drugs tegenwoordig schijnbaar makkelijk te verkrijgen zijn, betekent niet automatisch dat iedere puber ‘aan de coke gaat’. “De mediavorming over drugsgebruik onder jongeren is naar mijn mening direct gekoppeld aan problemen”, zegt Kleisterlee. “Daarmee beweer ik niet dat drugsgebruik niet problematisch is, maar het wordt standaard afgedaan alsof het jongeren in de problemen brengt.”

Beeldvorming
Angela Weghorst onderzocht de beeldvorming over jongeren. Ze schreef er het boek Anders over waarin ze sprak met duizend jongeren tot 25 jaar over het hele land. Met haar bevindingen geeft ze lezingen over jongeren. Ook zij ziet dat het niet zo slecht gesteld is met de jongeren in het land, maar dat de beeldvorming over deze doelgroep inderdaad iets anders laat zien.

Volgens haar heeft negatieve publiciteit rondom de doelgroep een belangrijk aandeel. “Het begrip de jeugd van tegenwoordig heeft al decennialang een negatieve klank”, legt Weghorst uit. “Het grappige is, lees er de krantenberichten uit de jaren ’60 of ’70 op na, dat er toen net zo negatief over jongeren werd geschreven als nu. Het lijkt wel of jongeren het altijd gedaan hebben.”

Generatie Senz
Weghorst beschrijft de huidige generatie jongeren als ‘Generatie Senz’. Volgens haar omdat deze lichting worstelt met zijn gevoelens en emoties. “Jongeren spreken zich moeilijker uit dan hun ouders toen zij jong waren. Daar kun je allerlei redenen voor bedenken, zoals de verharding van de maatschappij. Om toch verbondenheid te voelen met je omgeving, begint de jeugd aan drugs omdat je daar losser van wordt.”

Festivallisering
De festivallisering van de maatschappij draagt volgens Kleisterlee bij aan het experimenten met drugs. “De manier van uitgaan is veranderd”, zegt hij. “Tijdens festivals, specifiek de techno en trancefeesten, wordt over het algemeen meer drugs gebruikt dan tijdens het wat meer traditionelere stappen. Daardoor heeft xtc zo’n vlucht genomen de laatste jaren.”

Tabel: ooit gebruikt tegenover frequent gebruik

Limburg staat naast Noord-Brabant bekend om zijn productie van soft- en harddrugs. Het aanbod is groot, weten Kleisterlee en Weghorst. Dat hoeft niet te leiden tot een toenemend gebruik onder jongeren. “Het gaat erom of je er interesse in hebt of niet”, verklaart Kleisterlee. “Wat we zien is dat over de grote linie, jongeren daar helemaal niet zo’n grote interesse in hebben.”

Normaal
Door de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 in 2014 lijkt het sindsdien makkelijker om aan harddrugs te komen dan aan een pilsje in het café. Als je maar de juiste mensen kent. “Het hoort ook een beetje bij de leeftijd”, meent Weghorst. “Je gaat juist experimenteren, je grenzen opzoeken. Dat jongeren een keer gebruiken, wordt vaak meteen afgedaan als iets heidens. Terwijl het vrij normaal is om nieuwsgierig te zijn en te experimenteren.”

Koploper
De aanpak van drugsgebruik onder jongeren lijkt dus te werken, al blijft Limburg wel de ranglijst aanvoeren qua middelengebruik. Hoe komt dat? Kleisterlee: “Niet elke jongere in Limburg denkt: er is hier geen bal te beleven. Laat ik een lijntje coke nemen.” Het heeft volgens Kleisterlee vooral te maken met de lagere sociaaleconomische status (SES). “Limburg scoort al jaren het slechts op het gebied van gezondheid en economische perspectieven. Hoewel we niet kunnen spreken van een een-op-een-relatie, houdt het toch verband met ekaar.”

Legaliseren
Persoonlijk ziet Kleisterlee meer in het legaliseren van soft- en harddrugs om de drugsproblematiek tegen te gaan. “Met de kanttekening dat er wel een goede regulering op komt. Mijn verwachting is dat er niet meteen een explosie aan drugsgebruik komt. Dat zou een beetje een onderschatting van de mensheid zijn, niet?”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Limburgse jongeren koploper drugsgebruik - Jong in Limburg - Thema's