Sluiten
RadarLimburg

Jong in Limburg

Terug naar overzicht
Jong in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Hoe kijken jongeren naar de wereld om hen heen? Hoe voelen ze zich, hoe zien ze de toekomst? De redactie van RadarLimburg, met vooral jonge journalisten, ging op onderzoek uit, uiteraard bij leeftijdgenoten. We spraken er bijna veertig. 

Toekomst

Gaan we in de toekomst meer in het Limburgs praten? Als het aan streektaalconsulent van Limburg, Ton van de Wijngaard, ligt wel. Redacteur Laura Mennen hield haar eigen vlieggedrag tegen het licht en schrok. Moet ze in de toekomst minder vaak het vliegtuig nemen?

Feit

Youtube-talent Emma Keuven is dagelijks bezig met Youtube filmpjes maken, podcasts opnemen en Instagram stories delen. Hoe verdien je als influencer je geld? De 34-jarige Tom Grond bewijst dat je de hele wereld kunt rondreizen en er geld mee kunt verdienen.

Geschiedenis

Erwin Mertens (23) uit Nederweert-Eind vertelt over zijn ervaringen met de Limburgse drugswereld. Vluchteling-student Elias Albeirakdar (22) kwam in 2017 naar Nederland, maar kan ieder moment teruggestuurd worden naar zijn moederland Syrië. Ook nam RadarLimburg een kijkje in 'Jaimy's Kitchen'.

Opinie

RadarLimburg sprak met vier jonge politici over Limburg. Jongeren Netwerk Limburg organiseert projecten voor jongeren in de provincie. Hoezeer zijn studenten betrokken bij Limburg?

Sluiten

Door de digitalisering hangen jongeren meer thuis op de bank dan op straat

Veel minder criminele jongeren
Veel minder criminele jongeren
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Politie Limburg, Bureau Jeugdzorg, rapport Reitske Schets
Datum
27-06-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Jongeren (12 tot 23 jaar) zijn veel minder crimineel dan tien jaar geleden. Het aantal verdachten van diefstal, geweld- en drugsmisdrijven in Limburg is sinds 2010 meer dan gehalveerd. Of ziet de politie veel over het hoofd doordat jongeren veel vaker online dingen doen die niet door de beugel kunnen?

Jongeren (12 tot 23 jaar) zijn veel minder crimineel dan tien jaar geleden. Het aantal verdachten van diefstal, geweld- en drugsmisdrijven in Limburg is sinds 2010 meer dan gehalveerd. Of ziet de politie veel over het hoofd doordat jongeren veel vaker online dingen doen die niet door de beugel kunnen?

Werd in 2010 nog 3,3 procent van de Limburgse jongeren verdacht van een misdrijf, vorig jaar was het nog geen 1,4 procent. En dus hebben rechtbanken en bureaus HALT het minder druk met het straffen van jongeren. De organisaties zijn zelf een beetje beduusd van de daling die nog altijd doorzet. Enkele jaren geleden hebben politie, HALT, het Openbaar Ministerie en Bureau Jeugdzorg een onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaken van de afname.

Criminologe Reitske Schets noemde niet één verklaring, maar meerdere verklaringen. Doordat politie, justitie, jeugdzorg en gemeenten veel beter samenwerken in de zogenoemde Veiligheidshuizen, hebben ze problematische jongeren al vroeg in het vizier. ‘’We hebben nu een veel completer beeld van risicojongeren’’, zegt inspecteur Guus Renet, die wekelijks overleg heeft met de zogenoemde ketenpartners. ‘’Voorheen had de politie voornamelijk te maken met de opsporing van jongeren, nu zitten we ook aan de voorkant. Samen met jeugdzorg overzien we de hele situatie van een jongere en besluiten we of we beter eerst hulp kunnen geven of dat opsporing prioriteit heeft. We willen betekenisvol handelen.’’ Ook maakt de politie scans van risicogroepen. Allemaal om te voorkomen dat ze van kwaad tot erger vervallen.

Inbreken vanuit huis
In behoorlijk wat Limburgse gemeenten zijn gebouwen en straten opgeknapt. Het tegengaan van verloedering draagt bij aan de afname van criminaliteit. Maar de daling is niet enkel te danken aan beleid. Ze is ons ook overkomen. Door de digitalisering hangen jongeren meer thuis op de bank dan op straat. Dat zie je ook terug in de cijfers. Telde Limburg in 2010 nog 1440 verdachten van vernieling, vorig jaar waren het er 410. Het aantal jongeren dat werd opgepakt voor inbraken of diefstal daalde binnen tien jaar van 2190 naar 850.

Wie wil stelen, hoeft helemaal niet meer naar buiten. Online inbreken en stelen kan ook. Jongeren kraken en verkopen bijvoorbeeld digitale identiteiten in computerspellen zoals Fortnite. Renet: ‘’We moeten scherp blijven. Jongeren zijn minder op straat en gaan digitaal aan de slag. Het aantal digitale rechercheurs bij de politie is gegroeid. Ook hebben we regelmatig gesprekken met een jeugdraad om op de hoogte te blijven van wat jongeren bezighoudt.’’

Sexting
Een groeiende groep jongeren komt in de problemen door sexting: het delen van seksueel getinte foto’s of filmpjes. Als iemand zo’n foto naar een vriendje stuurt, is het geen probleem. Maar als de ontvanger de opname vervolgens doorstuurt, dan is dat strafbaar. Volgens Bureau Jeugdzorg komen er in Limburg wekelijks schrijnende gevallen binnen bij politie, justitie, jeugdzorg en Veilig Thuis maar doen slechts weinig mensen daadwerkelijk aangifte. Waarschijnlijk speelt schaamte een rol.

Voor alle scholen is een lespakket in ontwikkeling om jongeren te leren dat niet het sturen van een seksueel getint bericht fout is, maar het dóórsturen daarvan. Onderdeel van de voorlichtingscampagne is een virtual reality bril. Wie de bril opzet, verplaatst zich de ene keer in de dader en de andere keer in het slachtoffer om iets van de schaamte en pijn te kunnen ervaren.

Drugs
Opvallend is dat het aantal jonge verdachten van drugsmisdrijven is gedaald terwijl Brabant en Limburg de wietschuur van Europa zijn en de grootste producenten van harddrugs. Of doen jongeren daar niet aan mee? De politie Limburg moet het antwoord schuldig blijven. In de provincie Gelderland merkt de politie dat jongeren worden benaderd om criminele klusjes te doen. Wie drugs rondbrengt, verdient al snel tien, twintig keer zo veel als een vakkenvuller. Om Gelderse jongeren te waarschuwen voor de verleiding en het drijfzand van de drugswereld, is een speciaal lespakket ontwikkeld.

De politie Limburg beschikt niet over een gedetailleerde uitsplitsing van misdrijven per leeftijdscategorie. Sommige cijfers zijn niet te vinden of niet betrouwbaar, zoals cybercrime en seksuele uitbuiting. De Jeugdmonitor van het CBS is het enige overzicht dat voorhanden is. Buitenbeentje is de stad Heerlen, die achter blijft in de dalende trend van jonge criminelen. Inspecteur Renet: ‘’Dat komt door de Parkstadbende, maar de leden daarvan zijn opgepakt en onlangs voor de rechter gebracht. We gaan de goede kant op maar we moeten scherp blijven. Wie zijn hun opvolgers, de nieuwe lichtingen? We komen op scholen, bij HALT. We willen voorkomen dat jongeren een criminele loopbaan krijgen.’’

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Veel minder criminele jongeren - Jong in Limburg - Thema's