Sluiten
RadarLimburg

Jong in Limburg

Terug naar overzicht
Jong in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Hoe kijken jongeren naar de wereld om hen heen? Hoe voelen ze zich, hoe zien ze de toekomst? De redactie van RadarLimburg, met vooral jonge journalisten, ging op onderzoek uit, uiteraard bij leeftijdgenoten. We spraken er bijna veertig. 

Toekomst

Gaan we in de toekomst meer in het Limburgs praten? Als het aan streektaalconsulent van Limburg, Ton van de Wijngaard, ligt wel. Redacteur Laura Mennen hield haar eigen vlieggedrag tegen het licht en schrok. Moet ze in de toekomst minder vaak het vliegtuig nemen?

Feit

Youtube-talent Emma Keuven is dagelijks bezig met Youtube filmpjes maken, podcasts opnemen en Instagram stories delen. Hoe verdien je als influencer je geld? De 34-jarige Tom Grond bewijst dat je de hele wereld kunt rondreizen en er geld mee kunt verdienen.

Geschiedenis

Erwin Mertens (23) uit Nederweert-Eind vertelt over zijn ervaringen met de Limburgse drugswereld. Vluchteling-student Elias Albeirakdar (22) kwam in 2017 naar Nederland, maar kan ieder moment teruggestuurd worden naar zijn moederland Syrië. Ook nam RadarLimburg een kijkje in 'Jaimy's Kitchen'.

Opinie

RadarLimburg sprak met vier jonge politici over Limburg. Jongeren Netwerk Limburg organiseert projecten voor jongeren in de provincie. Hoezeer zijn studenten betrokken bij Limburg?

Sluiten

Zorgwekkende wachttijden in jeugd-GGZ

Zorgwekkende wachttijden in jeugd-GGZ
Zorgwekkende wachttijden in jeugd-GGZ
Auteur
Laura Mennen
Bron
Marcel Dassen (Mondriaan), Renske Steinfelder
Datum
24-06-2019
6
Open item
Reageer op dit item

De lengte van de wachttijden in de jeugd-GGZ is zorgwekkend. Dat vindt Marcel Dassen, manager Kind en Jeugd bij GGZ-instelling Mondriaan en raadslid in de gemeente Meerssen. De 17-jarige Renske Steinfelder uit Sittard moest vijf maanden wachten op een behandeling. “Deze zou minder specialistisch zijn als ik eerder hulp gehad had.”

 
 

 

 

 

De lengte van de wachttijden in de jeugd-GGZ is zorgwekkend. Dat vindt Marcel Dassen, manager Kind en Jeugd bij GGZ-instelling Mondriaan en raadslid in de gemeente Meerssen. De 17-jarige Renske Steinfelder uit Sittard moest vijf maanden wachten op een behandeling. “Deze zou minder specialistisch zijn als ik eerder hulp gehad had.”

Onderzoek- en adviesbureau Mediquest concludeerde in mei 2017 dat bij 51 procent van de GGZ-instellingen de aanmeldwachttijd bij jeugd hoger is dan de zogenaamde treeknorm van vier weken. Bij GGZ-instelling Mondriaan wachten op dit moment 23 jongeren in de leeftijdscategorie twaalf tot achttien jaar en 29 jongeren tussen de achttien en 23 op hulp in de GGZ. “Uiteraard is het ernstig dat zoveel jongeren gebruik moeten maken van psychische hulp”, vertelt Dassen. “Maar de lengte van de wachttijden vind ik zorgwekkender.” 

Renske Steinfelder
De zeventienjarige Renske Steinfelder uit Sittard moest vijf maanden wachten voordat ze geholpen kon worden bij een GGZ-instelling. Haar verhaal is te zien in onderstaande video. “Ik hing wel drie keer per week aan de lijn met de crisisdienst, maar ze dachten dat ik me aanstelde.”

Bij het lanceren van de Radar in juli kreeg de redactie het bericht dat het opnieuw niet goed gaat met Renske. In een WhatsApp bericht vertelt ze dat ze per 1 augustus niet langer begeleiding krijgt van GGZ-instelling LEVANTOgroep. Renske schrijft: 'Ik ben weer terug bij af met zelfbeschadiging, maar ik probeer de draad weer op te pakken en dit artikel te gebruiken als motivatie.' LEVANTOgroep laat weten dat ze in verband met de privacy geen uitspraken doet over individuele situaties. De begeleider van Renske laat wel weten dat LEVANTOgroep al het mogelijke doet om jongeren met psychische problemen te helpen. "Maar voor sommigen kunnen we helaas niet de juiste zorg bieden, omdat de problematiek te zwaar is."

Volgens Dassen zijn er verschillende redenen waardoor de wachttijden in de jeugd-GGZ zo lang zijn. Ten eerste is er een tekort aan behandelaren. "Afgelopen jaren is de spoeling dun geworden. Ik zou er in elk team graag nog een gezondheidspsycholoog willen hebben”, vertelt Dassen. "Maar dit is lastig: de markt is krap."

Kleiner budget
Sinds 2015 ligt de verantwoordelijkheid van de Jeugdwet (en dus jeugd-GGZ) bij de gemeenten. “Bij die overheveling werd het budget voor jeugdzorg ook lager. Ik geloof dat het met 15 procent is gedaald. Men dacht: als de verantwoordelijkheid naar de gemeentes gaat, kon het geld voor jeugdzorg lager zijn. Terwijl tegelijkertijd het aantal jongeren in de jeugdzorg steeg.”

Regeldruk hoog
Eind mei maakten minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis bekend dat er 420 miljoen euro extra naar de jeugdzorg gaat. “Maar daar neem je ons probleem echt niet mee weg”, zegt Dassen. “GGZ is maar een klein onderdeel van de hele jeugdzorg.” Volgens de manager moeten het systeem, de samenwerking tussen gemeente en GGZ-instelling, veranderd worden. “De regeldruk is op dit moment erg hoog. Psychologen en psychiaters moeten tegenwoordig zoveel verantwoorden aan de gemeente. Als zij een deel van het administratieve werk konden besteden aan het behandelen van cliënten, zou dat al veel oplossen.”

Meer zelfmoord jongeren
De afgelopen jaren is er een forse stijging van het aantal jongeren dat zelfmoord pleegt. Volgens cijfers van het CBS is in de periode 2007-2017 is het aantal jongeren tussen de vijftien en twintig jaar dat zichzelf van het leven berooft, verdubbeld. Zonder de controle van haar begeleiding, was het Renske gelukt een einde aan haar leven te maken. Heeft de stijging van zelfdoding onder jongeren raakvlakken met de lange wachttijden in de jeugd-GGZ? Dassen waagt te betwijfelen dat er een link is tussen de lange wachttijden en de stijging van het aantal jongeren dat suicide pleegt. Maar hij durft dat niet met zekerheid te zeggen. “Maar als wij horen dat een jongere in een diepe crisis raakt, krijgt hij of zij een spoedintake en schakelt Mondriaan direct hulp in. Helaas lukt het ons niet altijd deze problemen te tackelen.”

Online behandeling
Mondriaan is inmiddels al jaren bezig met online behandelingen, het zogenaamde E-health. Dit kan worden ingezet bij jongeren vanaf zestien jaar die langer dan twee maanden op een intakegesprek moeten wachten. Bij de GGZ-instelling zijn er op dit moment tien wachtenden. “Stel je bent angstig en depressief. Dan kun je gratis gebruik maken van het E-health platform, waarop de GGZ-instelling informatie en oefeningen klaarzet.” Op die manier probeert te instelling de wachtenden tegemoet te komen en hen voor te bereiden op een behandeling.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zorgwekkende wachttijden in jeugd-GGZ - Jong in Limburg - Thema's