Sluiten
RadarLimburg

Kiezen voor de provincie

Terug naar overzicht
Kiezen voor de provincie
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Wat spoken politici en ambtenaren eigenlijk uit in het gouvernement in Maastricht? En hoe kijken jonge kiezers ernaar? RadarLimburg nodigde zes jonge politici uit voor een debat en zal de komende weken peilen hoe de nieuwe kiezers erover denken. Ook vroegen we de Limburgse gemeentesecretarissen hoe ze naar de provincie kijken. 

Toekomst

RadarLimburg organiseerde met Weert FM een debat met aanstormende politici. Zij staan klaar om het anders te doen. Voor zo lang als het duurt, want gemeentesecretarissen en hoogleraren zijn bijzonder kritisch op deze bestuurslaag, zo blijkt. 

 

 

 

Feit

Heeft het eigenlijk zin om campagne te voeren voorafgaand aan de verkiezingen? Flyeren helpt niet, blijkt uit onderzoek. Partijen doen er vooral uit gewoonte aan mee. Trouwens, wat spoken al die ambtenaren eigenlijk uit in het Maastrichtse gouvernement? 

Geschiedenis

Vijftig jaar geleden haalde het CDA moeiteloos ruim zestig procent van de stemmen. Op een goede tweede plaats kwam de PvdA met iets meer dan tien procent. Ger Kockelkorn zat toen in Provinciale Staten namens de sociaaldemocraten. "We mochten wel iets vinden, maar het CDA bepaalde." 

Opinie

De verkiezingsprogramma's lijken teveel op elkaar, vindt hoogleraar Klaartje Peters van Maastricht University. Dat neemt niet weg dat de oppositie in de Staten geen trek heeft om Gedeputeerde Staten op de schouders te kloppen. 

Sluiten

'Werken voor de samenleving veranderde in werken voor jezelf'

Ger Kockelkorn blikt terug
Ger Kockelkorn blikt terug
Auteur
Laura Mennen
Bron
Ger Kockelkorn
Datum
27-02-2019
2
Open item
Reageer op dit item

In pakweg vijftig jaar veranderde er veel in de provincie Limburg. Het CDA verloor zijn absolute meerderheid in Provinciale Staten. Volgens oud-Statenlid en -gedeputeerde Ger Kockelkorn (PvdA, 75) veranderde ook het beeld van de provincie en daarmee het vertrouwen van de burger in de politiek. "Het idee van werken in en voor de samenleving veranderde in werken voor jezelf."


 

In pakweg vijftig jaar veranderde er veel in de provincie Limburg. Het CDA verloor haar abolute meerderheid in Provinciale Staten. Volgens oud-Statenlid en -gedeputeerde Ger Kockelkorn (PvdA, 75) veranderde ook het beeld van de provincie en daarmee het vertrouwen van de burger in de politiek. "Het idee van werken in en voor de samenleving veranderde in werken voor jezelf."

"De provincie Limburg en de inwoners stonden in de jaren zeventig schouder aan schouder. Er heerste een groot saamhorigheidsgevoel", vertelt Ger Kockelkorn, die sinds hij afzwaaide als burgemeester van Meersen met politiek pensioen is. Hij wijst naar de gevolgen van het sluiten van de Limburgse mijnen in de jaren zeventig. De werkloosheid was veel hoger was dan het landelijke gemiddelde. "De mensen werden hierdoor geraakt." In die tijd waren provincies voornamelijk bezig met zaken die gingen over infrastructuur, herinnert Kockelkorn zich. "Na de sluiting voelde de provincie Limburg zich verantwoordelijk voor haar burgers. Ze klopte aan in Den Haag en overhandigde de zogenaamde Perspectieven Nota Limburg. Dit leidde ertoe dat het Rijk geld investeerde in de economie van Limburg." Hierdoor onderscheidde de provincie zich volgens Kockelkorn van de andere Nederlandse provincies. Naast economie ging ze zich ook bezighouden met cultuur, welzijn en mensen met een handicap." 

Katholicisme

Zaken op het gebied van cultuur en welzijn werden volgens Kockelkorn lange tijd ingekleurd door de katholieke kerk, die een grote rol in Limburg speelde. Een grotere dan in andere provincies. "Er was veel betrokkenheid van de burger en de provincie in die tijd." De KVP en later het CDA hadden tot 1987 een overduidelijke meerderheid in de Provinciale Staten. "Het CDA had oog voor diversiteit in de samenleving. De partij kon het hele college vullen met gedeputeerden van haar eigen partij. Dit deed ze niet. Ze koos er altijd een paar leden van de PvdA en VVD bij." Kockelkorn werd in 1974 namens de PvdA Statenlid. Van 1978 tot 1982 was hij de jongste gedeputeerde van Nederland. "Als partij hadden we altijd de mogelijkheid iets te zeggen. Maar uiteindelijk koos het CDA wat het wilde. We konden hier en daar wel wat bijsturen, maar ze deden niets tegen hun zin in."

Vertrouwen

"Door de investering van de provincie verdween langzaam de achterstandspositie in Limburg. Daarmee vervaagde ook het saamhorigheidsgevoel. In de Limburgse kranten, het waren er toen nog drie, stonden altijd verslagen van de Provinciale Statenvergaderingen. Dat verminderde en nu zie je ze bijna nooit meer. Het idee van werken in en voor de samenleving veranderde in werken voor jezelf."

Afnemende interesse in de provincie was volgens Kockelkorn onder meer te zien aan de dalende opkomst tijdens de verkiezingen. In 1970 was het opkomstpercentage nog 64 procent, tegen ruim 43 procent vier jaar geleden. Kockelhorn vindt de lage opkomst niet zozeer zorgelijk, maar het gebrek aan vertrouwen in de politiek wel. De gele hesjes-beweging is hiervan volgens hem een sprekend voorbeeld. "Deze mensen denken dat politici onbetrouwbare zakkenvullers zijn." Het dalende vertrouwen schrikt mensen af om naar de stembus te gaan. Op de stemlijsten vinden zij niet per definitie kandidaten die uitblinken in kennis of ervaring.  "Vroeger kwam je pas op een lijst te staan als je minstens een jaar of zes in de afdeling had meegedraaid. Daar kreeg je dan scholing. Tegenwoordig zeggen ze: 'Die persoon ziet er leuk uit en is aardig gebekt, dat is misschien een goede stemmentrekker.'" Voor het trekken van stemmen, hoef je niet per se kennis te hebben van de provinciale begroting of van de wetten. "Dat zou eigenlijk wel het geval moeten zijn; je hebt een controlerende functie. Je moet kijken of de provincie en gemeentes geen regels overtreden. Die verandering vind ik een achteruitgang."

Andere rol

Of Provinciale Staten minder belangrijk zijn geworden voor Limburg? Kockelkorn vindt deze vraag lastig te beantwoorden. "Het aantal werklozen is gedaald en ligt op dit moment onder het landelijk gemiddelde. De focus van de provincie ligt daardoor ergens anders op, namelijk op innovatie. Ik vind dat het college van Gedeputeerde Staten goed bezig is met het opzetten van de Brightlands campussen. Als je de opzet aan bedrijven had overgelaten, was het niet gebeurd. Daarnaast is de universiteit in Maastricht gegroeid. Het is de meest geïnternationaliseerde school van Nederland. Meer dan de helft van de studenten komt uit het buitenland. De provincie is op dit moment op een andere manier belangrijk geworden. Het is jammer dat ze, doordat er geen noodzaak meer is schouder aan schouder te staan, aandacht van de kiezer verliezen."

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Ger Kockelkorn blikt terug - Kiezen voor de provincie - Thema's