Sluiten
RadarLimburg

Kiezen voor de provincie

Terug naar overzicht
Kiezen voor de provincie
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Wat spoken politici en ambtenaren eigenlijk uit in het gouvernement in Maastricht? En hoe kijken jonge kiezers ernaar? RadarLimburg nodigde zes jonge politici uit voor een debat en zal de komende weken peilen hoe de nieuwe kiezers erover denken. Ook vroegen we de Limburgse gemeentesecretarissen hoe ze naar de provincie kijken. 

Toekomst

RadarLimburg organiseerde met Weert FM een debat met aanstormende politici. Zij staan klaar om het anders te doen. Voor zo lang als het duurt, want gemeentesecretarissen en hoogleraren zijn bijzonder kritisch op deze bestuurslaag, zo blijkt. 

 

 

 

Feit

Heeft het eigenlijk zin om campagne te voeren voorafgaand aan de verkiezingen? Flyeren helpt niet, blijkt uit onderzoek. Partijen doen er vooral uit gewoonte aan mee. Trouwens, wat spoken al die ambtenaren eigenlijk uit in het Maastrichtse gouvernement? 

Geschiedenis

Vijftig jaar geleden haalde het CDA moeiteloos ruim zestig procent van de stemmen. Op een goede tweede plaats kwam de PvdA met iets meer dan tien procent. Ger Kockelkorn zat toen in Provinciale Staten namens de sociaaldemocraten. "We mochten wel iets vinden, maar het CDA bepaalde." 

Opinie

De verkiezingsprogramma's lijken teveel op elkaar, vindt hoogleraar Klaartje Peters van Maastricht University. Dat neemt niet weg dat de oppositie in de Staten geen trek heeft om Gedeputeerde Staten op de schouders te kloppen. 

Sluiten

'Provincies weten zelfs nauwelijks waarom ze er moeten zijn'

Kiezers blijven terughoudend
Kiezers blijven terughoudend
Auteur
Muzna Hatmi
Bron
Hoogleraar Kaartje Peters, Lotte Meerhof, dr. Nico Baakman, Afke Groen
Datum
11-03-2019
3
Open item
Reageer op dit item

De betrekkelijk onpopulaire provinciale verkiezingen vertonen een gestaag dalende opkomst. Hoewel deze lage cijfers de autoriteiten veel zorgen baren, tot lichte paniek aan toe, zijn de kiezers blijvend terughoudend om hun stem voor het regiobestuur uit te brengen.

 

 

De betrekkelijk onpopulaire provinciale verkiezingen vertonen een gestaag dalende opkomst. Hoewel deze lage cijfers de autoriteiten veel zorgen baren, tot lichte paniek aan toe, zijn de kiezers blijvend terughoudend om hun stem voor het regiobestuur uit te brengen.

De provinciale verkiezingen, die iedere vier jaar plaatsvinden, resulteerden in een magere 43,6 procent opkomst in 2015, die alweer lager was dan de 55,9 procent in 2011. Daarbij doen de zuidelijke provincies zoals Limburg het traditioneel nog slechter dan de noordelijke regio’s. Op basis van de recente peilingen mag ook in 2019 niet op een betere uitkomst gerekend worden. Tot 1970 lag de situatie anders, omdat kiezers verplicht waren naar de stembus te gaan, zoals in België nog steeds het geval is. Maar dat is al decennia niet meer aan de orde.

”Bijna niemand weet wat het provinciale bestuur eigenlijk doet, dus mensen denken al snel dat de materie niet interessant is”, zegt Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur aan Maastricht University en auteur van Het opgeblazen bestuur, een indertijd (2007) controversieel boek over de regionale en provinciale verkiezingen. Ze tikt achteloos op het boek dat voor haar op de salontafel ligt en vervolgt: “Veel mensen, en zeker het gros van de jongeren, denkt dat het niet uitmaakt of je al dan niet gaat stemmen.”

Slogans

Uit literatuurstudies blijkt dat de jongere generaties geen goed begrip hebben van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om te gaan stemmen, in ieder geval aanmerkelijk minder dan hun ouders en grootouders, die het als hun plicht zagen om een stem uit te brengen. Peters, die nog steeds dezelfde overtuiging is toegedaan als bij publicatie van haar boek in 2007, ziet weinig toegevoegde waarde van provinciale verkiezingen voor het functioneren van ons politieke ecosysteem. “De verkiezingsprogramma’s en slogans verschillen weinig van elkaar, die dragen niet echt bij aan het maken van een goede afweging.” Ze wijst op de omslag van haar boek, waarop een afbeelding van superman, maar dan met een fiere ‘P’ op de borst, in plaats van de gekende ‘S’. Ik verwijt de mensen die dit beeld niet herkennen niets, want hun leven verandert niet echt als er weer een andere zetelverdeling komt.”

Verkiezingen overslaan

Ze stelt een interessante retorische vraag. “Wat zou er eigenlijk misgaan als we deze verkiezingen gewoon oversloegen en onderbrachten bij de nationale overheid? Hoe slecht zou het zijn als het besturen van regio’s als Limburg centraal geregeld zou zijn?”

Afke Groen, een PhD-kandidaat verbonden aan de Universiteit van Maastricht deelt de mening van Peters. Ze stelt vast dat ze in de media eigenlijk alleen oudere, blanke mannen in saaie kostuums ziet en hoort, die druk zijn over belangrijke zaken, maar zich steeds verliezen in details. Ze snapt wel dat dit geen uitnodiging is voor een periodieke stembusgang.

Probleem

Dr. Nico Baakman, professor politieke wetenschap, is van mening dat, hoewel er inderdaad een gebrek aan inzicht in en betrokkenheid is bij wat de provincie doet bij een groot deel van het electoraat, de lage opkomst toch vooral een probleem is van de politieke partijen zelf. “De meeste mensen hebben geen idee van wat het provinciebestuur eigenlijk doet, waarom het middenbestuur er is en waarom dat er toe doet. Sterker, de provincies zelf weten nauwelijks waarom ze er zouden moeten zijn.”

Anderzijds, er is ook nog hoop voor de provinciale overheid. De jongeren die wél gaan stemmen, doen dat met een specifiek doel. Bijvoorbeeld de recente scholierenstakingen voor een ander klimaatbeleid, wijzen op de rol van de lagere overheden hierbij en bevorderen het bewustzijn van noodzakelijke politieke actie op kleinschalig niveau.

Provincies hebben een kerntaak voor zaken als infrastructuur, transport en milieu.  Daarbij benadrukken sommige (Limburgse) partijen het belang van een goede spoorverbinding tussen Aken en Maastricht, terwijl andere politieke groeperingen het milieu, omgevingsbeleid en broeikas-emissies centraal stellen. En die laatste thema’s resoneren veel beter bij de jongere garde.

Jeugd eist meer 

Terwijl veel leeftijdsgenoten het weinig interesseert, is Lotte Meerhoff, student aan de UM, wel degelijk bezorgd over de lage opkomstcijfers.  Ze ziet stemmen als een manier om verandering te bereiken in het politieke systeem, en wil haar generatie daar van overtuigen. “Na die scholierenstakingen zei de regering dat men al genoeg deed aan het probleem en studenten niet meer zouden moeten verlangen. Maar de jeugd eist meer en denkt dat het behalve noodzakelijk ook mogelijk is.”

Jongeren als Lotte zijn overtuigd van de plicht tot veranderen. “Door bijvoorbeeld te stemmen voor groene partijen geven we een signaal aan de Nederlandse regering dat het roer om moet. Het gaat om onze toekomst. Het klimaat verslechtert rap en de effecten van afwachten zullen desastreus zijn.”

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Kiezers blijven terughoudend - Kiezen voor de provincie - Thema's