Sluiten
RadarLimburg

Kiezen voor de provincie

Terug naar overzicht
Kiezen voor de provincie
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Wat spoken politici en ambtenaren eigenlijk uit in het gouvernement in Maastricht? En hoe kijken jonge kiezers ernaar? RadarLimburg nodigde zes jonge politici uit voor een debat en zal de komende weken peilen hoe de nieuwe kiezers erover denken. Ook vroegen we de Limburgse gemeentesecretarissen hoe ze naar de provincie kijken. 

Toekomst

RadarLimburg organiseerde met Weert FM een debat met aanstormende politici. Zij staan klaar om het anders te doen. Voor zo lang als het duurt, want gemeentesecretarissen en hoogleraren zijn bijzonder kritisch op deze bestuurslaag, zo blijkt. 

 

 

 

Feit

Heeft het eigenlijk zin om campagne te voeren voorafgaand aan de verkiezingen? Flyeren helpt niet, blijkt uit onderzoek. Partijen doen er vooral uit gewoonte aan mee. Trouwens, wat spoken al die ambtenaren eigenlijk uit in het Maastrichtse gouvernement? 

Geschiedenis

Vijftig jaar geleden haalde het CDA moeiteloos ruim zestig procent van de stemmen. Op een goede tweede plaats kwam de PvdA met iets meer dan tien procent. Ger Kockelkorn zat toen in Provinciale Staten namens de sociaaldemocraten. "We mochten wel iets vinden, maar het CDA bepaalde." 

Opinie

De verkiezingsprogramma's lijken teveel op elkaar, vindt hoogleraar Klaartje Peters van Maastricht University. Dat neemt niet weg dat de oppositie in de Staten geen trek heeft om Gedeputeerde Staten op de schouders te kloppen. 

Sluiten

‘Iedereen is slim genoeg voor de politiek’

Pepijn, 18 en al van D66
Pepijn, 18 en al van D66
Auteur
Laura Mennen
Bron
Pepijn Pi van de Venne
Datum
25-02-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Zijn moeder vond politici niet geloofwaardig en denkt dat er niks van hun plannen terecht komt. Maar toen Pepijn Pi Van De Venne (18) uit Sittard voor het eerst een fractievergadering van D66 Sittard-Geleen bijwoonde, kwam hij erachter dat ze ongelijk had. “Het triggerde me haar dat te laten inzien.”

 

Zijn moeder vond politici niet geloofwaardig en denkt dat er niks van hun plannen terecht komt. Maar toen Pepijn Pi Van De Venne (18) uit Sittard voor het eerst een fractievergadering van D66 Sittard-Geleen bijwoonde, kwam hij erachter dat ze ongelijk had. “Het triggerde me haar dat te laten inzien.”

Hij herinnert het zich als de dag van gisteren. Het is 22 maart 2018, de dag na de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik keek op mijn telefoon en sprong van enthousiasme en verbazing mijn bed uit. Ik kon mijn oren niet geloven. De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen waren geteld. Ik was nummer zeven op de lijst met de meeste stemmen (er waren dertig kandidaten). Het gaf mij een gigantische kick, een overwinningsgevoel. Op dat moment ging er een lampje bij me branden. De mensen geloofden in mij, ik had het goed gedaan. Ik moest hiermee doorgaan.” Inmiddels staat Pepijn op plek 21 van de kandidatenlijst Zuid van D66 voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Obama en McCain

Passie voor politiek werd er bij Pepijn niet echt met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder is er niet in geïnteresseerd. Zij vindt politici niet geloofwaardig en denkt dat er niks van hun plannen terechtkomen. Mijn vader is wel erg geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek. "Ik weet nog dat in 2008 die verkiezingen voorbij kwamen op het nieuws. Ik zag dat en stelde er vragen over. Wat zijn de standpunten van Obama? Wat vindt John McCain? Ik vond dat hartstikke interessant en sindsdien volg ik het. Toen ik zeventien was, waren de landelijke verkiezingen in Nederland. Net zoals de Amerikaanse volgde ik dit tot op de voet.” Het ging zelfs verder dan dat; Pepijn wilde zelf meedoen in het traject. Op school vulde hij de Stemwijzer in. D66 bleek de partij die het beste bij hem past. “Ik pakte het verkiezingsprogramma erbij, nam het vluchtig door. Het klopte; de meeste standpunten kwamen overeen met mijn mening, zoals de euregionale samenwerking. Voor de zekerheid bekeek ik ook standpunten van andere partijen, maar het goede gevoel bij D66 bleef.”

Ongelijk

Via Facebook benaderde Pepijn de partij in zijn gemeente, Sittard-Geleen. Hij mocht een vergadering bijwonen. “Wat was ik verrast dat ik bij normale mensen kwam te zitten. Er was geen verschil tussen mij, de jonge nieuwkomer, en andere raadsleden en dat gaf me een aangenaam gevoel. Daarnaast drong tot me door dat mijn moeder ongelijk had over politici. Het triggerde me haar dat te laten inzien.” De eerstvolgende fractievergadering was Pepijn weer van de partij en de daaropvolgende ook. “Ik voelde me op mijn plek en kwam steeds meer te weten over de achtergronden van onderwerpen waar D66 haar standpunten op baseerde. Ik ontdekte dat meningen niet zomaar meningen waren, maar dat je je eerst moest verdiepen om tot een goed standpunt te komen. Dat onderzoeksproces vond ik erg interessant.” 

Jongeren 

Pepijn werd lid van de steunfractie van D66. Die ondersteunt de raadsleden in de gemeente. Samen met een jongen van het CDA was hij daar de jongste. “Ik vind dat niet raar. Soms krijg ik reacties van anderen die het wel raar vinden. Op Facebook zeggen mensen soms dat ik niks te zoeken heb in de gemeenteraad, dat ik er te dom voor ben en dat het niet aan mij besteed is. Die reacties laten me koud. Ik denk dat iedereen slim genoeg is voor politiek. Het is alleen niet aantrekkelijk genoeg. In het bijzonder voor jongeren, terwijl naar mijn mening de jeugd een van de belangrijkste doelgroepen is. De politiek beslist over de toekomst, jongeren zijn de toekomst.” 

''Belangrijk is ze serieus te nemen.” Dit doet Pepijn door actief te zijn op sociale media. “Ik heb een Facebookpagina waar ik regelmatig berichten op plaats. Ook benader ik jongeren zelf. Op mijn oude middelbare school deelde ik vorig jaar uitnodigingen uit voor een debat in de gemeenteraad. Er kwamen meer jongeren dan ik verwacht had. En toen het debat afgelopen was, kreeg ik niet alleen reacties van leeftijdsgenoten die het met mij eens waren. Ze vertelden me ook wanneer ze het niet met me eens waren. Dat vond ik mooi. Ik kwam er zo achter dat velen niet beroerd zijn zich te verdiepen in de politiek, een mening te hebben over onderwerpen en daarvoor uitkomen.” 

Provincie

Op het gebied van politiek en keuzes maken heeft Pepijn, naar eigen zeggen, in een jaar bij de gemeente Sittard-Geleen een heleboel geleerd. Hij kijkt ernaar uit wat hij ik kan leren bij de Provinciale Staten. “Ik denk dat mensen denken dat de provincie ver van hun afstaat.  Met mijn betrokkenheid wil ik laten zien hoe belangrijk stemmen voor de provincie is. De provincie is juist een verbinding tussen alle gemeenten en daardoor een verbinding met je directe leefomgeving. Ikzelf ben iemand die verder kijkt dan mijn eigen omgeving.” Pepijn zou met vrienden graag zelf naar Aachen of Luik gaan. Maar het openbaar vervoer in Limburg is niet goed geregeld, dat hij er een dag mee kwijt is om op de genoemde bestemmingen te komen. “Ik vind het fijn als de verbindingen zo goed zijn, dat jonge en oude generaties makkelijk kunnen reizen in de euregio. De drielanden trein van Maastricht, naar Aachen, naar Luik vind ik een goed initiatief; daardoor creëer je werkgelegenheid en toerisme.” 

Geen spotlight

Pepijn Pi Van De Venne studeert journalistiek in Tilburg, maar hij stopt daar eind van dit jaar mee. Een journalist hoort onafhankelijk te zijn, terwijl een politicus standpunten inneemt. Pepijn sluit niet uit dat hij later de landelijke politiek in wil. “Maar op dit moment wil ik zo veel mogelijk leren over de politiek in mijn regio en het maken van de juiste beslissingen voor die regio. Ik hoef daarvoor niet per se in de spotlight te staan. Als ik achter de schermen kan werken, vind ik dat genoeg.” Als je Pepijn vraagt wat politiek zo leuk maakt, is dit zijn antwoord: “Het gevoel wanneer je met de partij een programmapunt waarmaakt of wanneer ik een debat win, is fantastisch. Vergelijk het met het gevoel van een sporter die een gouden medaille behaalt. Een gevoel van blijdschap en voldoening.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Pepijn, 18 en al van D66 - Kiezen voor de provincie - Thema's