Sluiten
RadarLimburg

Kiezen voor de provincie

Terug naar overzicht
Kiezen voor de provincie
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Wat spoken politici en ambtenaren eigenlijk uit in het gouvernement in Maastricht? En hoe kijken jonge kiezers ernaar? RadarLimburg nodigde zes jonge politici uit voor een debat en zal de komende weken peilen hoe de nieuwe kiezers erover denken. Ook vroegen we de Limburgse gemeentesecretarissen hoe ze naar de provincie kijken. 

Toekomst

RadarLimburg organiseerde met Weert FM een debat met aanstormende politici. Zij staan klaar om het anders te doen. Voor zo lang als het duurt, want gemeentesecretarissen en hoogleraren zijn bijzonder kritisch op deze bestuurslaag, zo blijkt. 

 

 

 

Feit

Heeft het eigenlijk zin om campagne te voeren voorafgaand aan de verkiezingen? Flyeren helpt niet, blijkt uit onderzoek. Partijen doen er vooral uit gewoonte aan mee. Trouwens, wat spoken al die ambtenaren eigenlijk uit in het Maastrichtse gouvernement? 

Geschiedenis

Vijftig jaar geleden haalde het CDA moeiteloos ruim zestig procent van de stemmen. Op een goede tweede plaats kwam de PvdA met iets meer dan tien procent. Ger Kockelkorn zat toen in Provinciale Staten namens de sociaaldemocraten. "We mochten wel iets vinden, maar het CDA bepaalde." 

Opinie

De verkiezingsprogramma's lijken teveel op elkaar, vindt hoogleraar Klaartje Peters van Maastricht University. Dat neemt niet weg dat de oppositie in de Staten geen trek heeft om Gedeputeerde Staten op de schouders te kloppen. 

Sluiten

Provincie bemoeide zich met coalitievorming gemeenten

Regiogemeente boven provincie
Regiogemeente boven provincie
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Gemeentesecretarissen Limburg, TopOnderzoek
Datum
09-03-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Een meerderheid van de gemeentesecretarissen in Limburg kan de provincie als bestuurslaag missen. De helft is voorstander van regiogemeentes. Zolang de provincie een feit is, blijken goede contacten heel belangrijk, soms te belangrijk, menen gemeentesecretarissen die als directeur de schakel zijn tussen de ambtenaren en het bestuur. In enkele gemeenten heeft de provincie zich na de gemeenteraadsverkiezingen bemoeid met de coalitievorming.

Een meerderheid van de gemeentesecretarissen in Limburg kan de provincie als bestuurslaag missen. De helft is voorstander van regiogemeentes. Zolang de provincie een feit is, blijken goede contacten heel belangrijk, soms te belangrijk, menen gemeentesecretarissen die als directeur de schakel zijn tussen de ambtenaren en het bestuur. In enkele gemeenten heeft de provincie zich na de gemeenteraadsverkiezingen bemoeid met de coalitievorming.

Dit blijkt uit een enquête die RadarLimburg door TopOnderzoek heeft laten uitvoeren onder gemeentesecretarissen in Limburg. Zij zijn eindverantwoordelijk voor de ambtenarij die moet uitvoeren wat het bestuur, de politiek wil. Gemeentesecretarissen besteden hun tijd voor de helft aan ambtenaren en voor de andere helft aan het college. Zij zijn de spin in het web en zien en horen veel. Dat was voor RadarLimburg reden om hen te bevragen over de relatie met de provincie, een bestuurslaag die volgens veel Limburgse gemeentesecretarissen kan worden gemist. Zij hechten meer waarde aan samenwerking met andere gemeenten.

 

De Nederlandse Vereniging van Gemeentesecretarissen (NVG) laat zich niet uit over de zin of onzin van de provincie als bestuurslaag. Duidelijk is dat gemeenten niet alles alleen kunnen. Voorzitter Herke Elbers: ''Er komen majeure ontwikkelingen aan, denk alleen al aan de energietransitie. Daarin hebben we elkaar hard nodig. Of dat de provincie is of college-gemeenten, samenwerking is onontbeerlijk''.

Contacten

Alle 31 gemeentesecretarissen in Limburg kregen een vragenlijst voorgelegd, 17 van hen vulden die in. Uit de antwoorden blijken goede contacten met de provincie zwaar te wegen. Volgens een derde van de gemeentesecretarissen is het doorgaan van stad- en streekplannen 'te veel afhankelijk van goede contacten bij de provincie'. Meer dan een derde heeft een parttime lobbyist in dienst die zich uitsluitend bezighoudt met het verwerven van subsidies bij de provincie, het Rijk of de EU.

In minstens vijf gemeenten is er na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar contact geweest met de provincie over de samenstelling van de coalitie. In zeker twee gemeenten heeft de provincie zich ook bemoeid met de samenstelling van de coalitie, in de vorm van een advies. De contacten kunnen via partijlijnen lopen, maar ook via een thema. Inmenging door de provincie is niet verboden, maar niet transparant omdat niemand er weet van heeft. Elbers is behalve voorzitter van de NVG, ook gemeentesecretaris in Amersfoort en zegt niet bekend te zijn met provinciale bemoeienis bij coalitievorming in gemeenten.

Aanjager

De provincie heeft ook een controlerende taak. Dat is niet nodig, meent het gros van de gemeentesecretarissen. Zonder toezicht van de provincie zal er in gemeenten echt niet meer misgaan, menen ze. De rol die de provincie het best past, is volgens hen die van aanjager en ondersteuner van plannen. Op de vraag wat het belangrijkste thema is waar de provincie zich de komende periode mee bezig moet houden, antwoorden de gemeentesecretarissen vaak met ‘regio-ontwikkeling’. Ook worden genoemd: bestuurskracht, economische ontwikkeling, energietransitie, ruimtelijke ordening en de verdeling van arbeidsmigranten.

Hier kun je alle uitkomsten van de enquête vinden.

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Regiogemeente boven provincie - Kiezen voor de provincie - Thema's