Sluiten
RadarLimburg
Klimaat
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het veranderende klimaat is een van de belangrijkste thema's internationaal. Zo krijgt Heerlenaar Frans Timmermans de leiding over het klimaatbeleid in de Europese Commissie. De redactie van RadarLimburg peilde hier en daar de stand van zaken in eigen provincie. En zie, Hans Heijnen, vertrekkend directeur van de Natuur en Miliefederatie Limburg, heeft het niet zo op windmolens en zonnepanelen, en: "Kernenergie is een optie."

Toekomst

Het klimaat verandert snel. Hebben we kernenergie nodig om onze klimaatdoelen te halen? En is Maastricht Aachen Airport in 2024 klimaatneutraal? In ieder geval moeten we accepteren dat het risico op een wereldwijde infectieziekte groter wordt.

Feit

Jaarlijks komen er twintig nieuwe soorten insecten naar Nederland door klimaatverandering. Dat gaat vanzelf. Je kunt ook wat doen. Je bespaart 910 kiloton CO2 wanneer je elk jaar drie kledingstukken minder koopt. En 1500kg CO2 per jaar wanneer je tien zonnepanelen op het dak van je huis legt.

Geschiedenis

In de jaren tussen 1981-2010 was de gemiddelde jaartemperatuur 10,1°C. Nu ligt die ruim een halve graad hoger. De industrie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de temperatuurstijging, in Limburg is dat met name Chemelot.

Opinie

Waar is plaats voor een miljoen bomen? En waar komen windmolens en zonnepanelen? De voorzitter van de Limburgse Milieufederatie wil ze niet en is niet vies van kernenergie. Redacteur Laura daagt zichzelf uit een week lang zo klimaatneutraal mogelijk te eten.

Sluiten

'Haal geen oude koeien uit een Chernobyl-sloot'

'Kernenergie niet uitsluiten'
'Kernenergie niet uitsluiten'
Auteur
Koos Vaes
Bron
Wouter van Caspel (Dutch Young Generation), interview Ruud Burlet uit De Limburger
Datum
03-09-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Volgens gedeputeerde Ruud Burlet voor duurzaamheid gaan we de klimaatdoelen niet redden met enkel zon- en windenergie. Kernenergie is broodnodig willen we de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Maar is een nieuwe kerncentrale wel realistisch?

Volgens gedeputeerde Ruud Burlet voor duurzaamheid gaan we de klimaatdoelen niet redden met enkel zon- en windenergie. Kernenergie is broodnodig willen we de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Maar is een nieuwe kerncentrale wel realistisch?

De kersverse bestuurder Burlet plaatste in De Limburger direct zijn vraagtekens bij het gebruik van alleen zonnepanelen en windmolens om de energievoorziening te vergroenen. “Kernenergie zet veel meer zoden aan de dijk dan energie opwekken uit zon en wind.” Dat kan zo zijn, maar vanuit de landelijke politiek hoeven we niet veel te verwachten, denkt Wouter van Caspel, splijtstofwisselcoördinator bij de kerncentrale in Borssele. Hij is bestuurslid van Dutch Young Generation (DYG), een groep jonge nucleaire wetenschappers die zich inzet voor kernenergie. “Het Rijk heeft geen plannen voor een nieuwe centrale, alleen een commerciële partij die bereid is veel geld te investeren in kernenergie maakt een kans.”

Uit een rondvraag door het AD in 2018 blijkt dat energiebedrijven niet staan te springen om een kerncentrale te bouwen. “Dat boek is door ons gesloten”, laat een woordvoerder van RWE in duidelijke bewoordingen weten. Het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Milieu- en Natuurplanbureau berekenden dat het bouwen van een centrale van 1000 Megawatt (Borssele produceert 485 MW) ongeveer twee miljard euro zou kosten.   

Lange termijn
Waarom er geen partij opstaat om een kerncentrale te bouwen, heeft volgens Van Caspel te maken met het gebrek aan lange termijn beleid. “Het probleem is dat de politiek niet kijkt naar doelen die over twintig jaar gehaald moeten worden en dat bedrijven zich ook niet wagen aan investeringen die zich pas over zeven tot tien jaar terug betalen. De winst moet zo snel mogelijk behaald worden.”Wouter van Caspel

Stel er komt toch een nieuwe, hoe lang zou het duren voordat die klaar is? “Dat ligt eraan”, verklaart Van Caspel. “De Chinezen bouwen er drie of vier tegelijk waardoor ze efficiënter kunnen werken. Die zijn na vijf jaar klaar. Ervan uitgaande dat Nederland slechts één nieuwe centrale gaat bouwen, kan het acht tot tien jaar duren voordat die gebouwd is.”

Chernobyl-sloot
Op korte termijn heeft Nederland dus vrij weinig aan kernenergie. Vooral als je beseft dat een kerncentrale pas kan opstarten als de nodige vergunningen zijn afgegeven. Die procedure duurt volgens Van Caspel gemakkelijk vijf jaar. Toch zou Nederland er volgens hem goed aan doen om er werk van te maken.

“In het kader van de hele energietransitie gecombineerd met klimaatverandering, vind ik het oneerlijk naar onszelf toe als we bij voorbaat kernenergie zouden uitsluiten. Ik zou graag zien dat vanuit de landelijke overheid een genuanceerde boodschap zou komen over de plussen en minnen van kernenergie, in plaats van steeds weer oude koeien uit een Chernobyl-sloot te halen. Dan is er heel weinig om bang voor te zijn, misschien is er zonder kernenergie meer reden om bang voor klimaatverandering te zijn dan met.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - 'Kernenergie niet uitsluiten' - Klimaat - Thema's