Sluiten
RadarLimburg
Klimaat
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het veranderende klimaat is een van de belangrijkste thema's internationaal. Zo krijgt Heerlenaar Frans Timmermans de leiding over het klimaatbeleid in de Europese Commissie. De redactie van RadarLimburg peilde hier en daar de stand van zaken in eigen provincie. En zie, Hans Heijnen, vertrekkend directeur van de Natuur en Miliefederatie Limburg, heeft het niet zo op windmolens en zonnepanelen, en: "Kernenergie is een optie."

Toekomst

Het klimaat verandert snel. Hebben we kernenergie nodig om onze klimaatdoelen te halen? En is Maastricht Aachen Airport in 2024 klimaatneutraal? In ieder geval moeten we accepteren dat het risico op een wereldwijde infectieziekte groter wordt.

Feit

Jaarlijks komen er twintig nieuwe soorten insecten naar Nederland door klimaatverandering. Dat gaat vanzelf. Je kunt ook wat doen. Je bespaart 910 kiloton CO2 wanneer je elk jaar drie kledingstukken minder koopt. En 1500kg CO2 per jaar wanneer je tien zonnepanelen op het dak van je huis legt.

Geschiedenis

In de jaren tussen 1981-2010 was de gemiddelde jaartemperatuur 10,1°C. Nu ligt die ruim een halve graad hoger. De industrie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de temperatuurstijging, in Limburg is dat met name Chemelot.

Opinie

Waar is plaats voor een miljoen bomen? En waar komen windmolens en zonnepanelen? De voorzitter van de Limburgse Milieufederatie wil ze niet en is niet vies van kernenergie. Redacteur Laura daagt zichzelf uit een week lang zo klimaatneutraal mogelijk te eten.

Sluiten

'Voor iedere gekapte boom, minimaal drie terug'

Minder CO2? Plant een boom
Minder CO2? Plant een boom
Auteur
Koos Vaes
Bron
Victor Lampe (boomspecialist Bomenstichting)
Datum
03-09-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Binnen acht jaar moeten er één miljoen bomen worden geplant in Limburg, vindt het provinciebestuur. Die moeten ervoor zorgen dat de CO2 uit de lucht wordt gehaald zodat de aarde minder snel opwarmt. Klinkt verstandig, vindt ook boomspecialist Victor Lampe. Al heeft hij zo zijn bedenkingen.

Binnen acht jaar moeten er één miljoen bomen worden geplant in Limburg, vindt het provinciebestuur. Die moeten ervoor zorgen dat de CO2 uit de lucht wordt gehaald zodat de aarde minder snel opwarmt. Klinkt verstandig, vindt ook boomspecialist Victor Lampe. Al heeft hij zo zijn bedenkingen.

Als we het hoogste rendement willen halen uit de bomen, dan moeten we deze vooral planten in steden en rondom landbouwpercelen en wegen, verkondigt Lampe (62). Dan vangen ze de meeste CO2 op. Dat is echter niet goedkoop: in Weert heeft een aantal bomen 36.000 euro per stuk gekost om in de binnenstad te planten en in het Maankwartier in Heerlen zijn onlangs vijf honingbomen neergezet. Kosten: 142.000 euro.

Lanen
Bomen in steden hebben verder het nadeel dat zij ten koste gaan van grond voor woningbouw, waar steeds meer vraag naar komt. Volgens Lampe hoeft dat geen probleem te zijn. “Je hoeft geen volledig park of bos aan te leggen, begin al eens met bomen langs de kant van de weg. Dat er weer lanen met bomen zijn. Ook gevelbeplanting helpt al in het wegnemen van hitte.” Volgens de boomspecialist is het essentieel om bewoners erbij te betrekken, want bomen kunnen overlast bezorgen in de vorm van processierupsen of stormschade.

Gevelbeplanting zoals Lampe dat meer zou willen zien

Lampe adviseert namens de Bomenstichting over projecten in Zuid-Limburg en ziet vooral verdeeldheid over de aanpak van nieuwe bomen. Eilandjes, noemt hij het, die ieder hun eigen plan trekken. Zo gaat Maastricht oude bomen vervangen door Zuid-Europese soorten, terwijl het Limburgs Landschap het liefst inheemse bomen terugziet in de natuur.

Hypocriet
Het bomenplan, waarvoor gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) verantwoordelijk is, vindt hij een tikkeltje hypocriet. “Als je ziet wat er de afgelopen twintig jaar gekapt is in Limburg en wat daarvoor terug is gekomen, is dit wel het minste wat ze kunnen doen.” Hij schat in dat er rondom zijn woonplaats Elsloo zo’n honderd bomen zijn gekapt waar er nauwelijks iets voor terug is gekomen.

De geboren Brabander is dan ook bang dat het bomenplan van de provincie vooral een ‘vervangingsprogramma’ wordt; oude bomen een op een vervangen door nieuwe. “Maar een volwassen beuk staat gelijk aan zo’n honderd jonge beuken”, legt Lampe uit. Dus komt hij met een advies: daar waar een boom gerooid wordt, moeten er het liefst minimaal drie voor terug.

Elzen of essen zijn volgens Lampe goede vervangers van bijvoorbeeld oude eiken die het bijna begeven. “Dat zijn waterminnende bomen.” Voor mediterrane soorten vindt hij het nog te vroeg. “De afgelopen paar jaar geven inderdaad hoop voor bomen als de albizia, maar wil zo’n boom écht slagen hier, moeten er nog tien van zulke warme jaren zijn.”

Eigen tuin
Lampe doet ook aan boomonderhoud, in bossen maar ook bij particulieren. Hoewel van onderhoud niet echt sprake is. “Als ik daarvoor gebeld word, is het zeven van de tien keer  de bedoeling dat ik die boom moet kappen. Daar komt vervolgens geen nieuwe voor terug.”

Sowieso kunnen huizenbezitters zelf meer doen in de groenvoorziening, vindt Lampe. “Iedereen heeft de mond vol van de massale bomenkap in de Amazone, maar kijkt niet in de eigen achtertuin. Hoeveel mensen hebben nog een boom in hun tuin staan? Dat geeft alleen maar werk, dus zie ik dat veel tuinen betegeld worden met nog een stukje gazon."

Nadat Lampe een boom heeft verwijderd in iemands tuin probeert hij de bewoners te overtuigen van herplant van een waardige vervanger. Dat valt niet mee, slechts een enkeling plant na herhaaldelijk aandringen van hem een boom terug. “Het merendeel is blij dat hij is opgeruimd.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Minder CO2? Plant een boom - Klimaat - Thema's