Sluiten
RadarLimburg
Klimaat
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het veranderende klimaat is een van de belangrijkste thema's internationaal. Zo krijgt Heerlenaar Frans Timmermans de leiding over het klimaatbeleid in de Europese Commissie. De redactie van RadarLimburg peilde hier en daar de stand van zaken in eigen provincie. En zie, Hans Heijnen, vertrekkend directeur van de Natuur en Miliefederatie Limburg, heeft het niet zo op windmolens en zonnepanelen, en: "Kernenergie is een optie."

Toekomst

Het klimaat verandert snel. Hebben we kernenergie nodig om onze klimaatdoelen te halen? En is Maastricht Aachen Airport in 2024 klimaatneutraal? In ieder geval moeten we accepteren dat het risico op een wereldwijde infectieziekte groter wordt.

Feit

Jaarlijks komen er twintig nieuwe soorten insecten naar Nederland door klimaatverandering. Dat gaat vanzelf. Je kunt ook wat doen. Je bespaart 910 kiloton CO2 wanneer je elk jaar drie kledingstukken minder koopt. En 1500kg CO2 per jaar wanneer je tien zonnepanelen op het dak van je huis legt.

Geschiedenis

In de jaren tussen 1981-2010 was de gemiddelde jaartemperatuur 10,1°C. Nu ligt die ruim een halve graad hoger. De industrie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de temperatuurstijging, in Limburg is dat met name Chemelot.

Opinie

Waar is plaats voor een miljoen bomen? En waar komen windmolens en zonnepanelen? De voorzitter van de Limburgse Milieufederatie wil ze niet en is niet vies van kernenergie. Redacteur Laura daagt zichzelf uit een week lang zo klimaatneutraal mogelijk te eten.

Sluiten

Hoe verduurzaam je je huis?

Zo krijg je een duurzaam huis
Zo krijg je een duurzaam huis
Auteur
Rens Knapen
Bron
Enexis Huis Maastricht, Lars Boelen, Serge van den Berg
Datum
17-09-2019
15
Open item
Reageer op dit item

Het verduurzamen van je huis lijkt op het eerste gezicht een hele klus, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Zo zijn er veel simpele dingen die iedereen kan doen, zoals je telefoonoplader niet in het stopcontact laten zitten. Drie experts op het gebied van duurzaam wonen laten zien wat er nog meer mogelijk is, van eenvoudige tips tot het zo duurzaam mogelijk maken van je bouwtekeningen. 

Het verduurzamen van je huis lijkt op het eerste gezicht een hele klus, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Zo zijn er veel simpele dingen die iedereen kan doen, zoals je telefoonoplader niet in het stopcontact laten zitten. Drie experts op het gebied van duurzaam wonen laten zien wat er nog meer mogelijk is, van eenvoudige tips tot het zo duurzaam mogelijk maken van je bouwtekeningen. 

Met het Enexis Huis in Maastricht laat het energiebedrijf zien dat je ook een monument energiezuinig kunt maken. Sebastiaan Stolk, communicatieadviseur van Enexis, vertelt dat het honderd jaar oude schakelstation bedoeld is om mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Zo hebben ze folders in drie categorieën, van simpele aanpassingen tot redelijke investeringen en grote ondernemingen zoals het installeren van een warmtepomp in je huis. Maar er zijn ook heel praktische tips die iedereen kan toepassen. Wist je bijvoorbeeld dat je 35 euro per jaar kunt besparen als je je televisie uit het stopcontact trekt in plaats van deze op stand-by te laten staan? Stolk geeft tijdens een rondleiding allerlei tips om je huis en levenswijze zo duurzaam mogelijk te maken. 

 

Lars Boelen paste zijn huis aan om het zo duurzaam mogelijk te maken

Bewoner Lars Boelen verdiepte zich uit interesse in het verduurzamen van zijn woning in Weert en draaide in 2015 de gaskraan dicht. Na de standaard zonnepanelen en electrische auto, kwam hij erachter dat er nog veel meer mogelijk is om je huis groener te maken. Een boel ervaringen en kennis rijker begon hij zijn eigen bedrijf als energieadviseur/huisfluisteraar. Volgens Boelen zijn eenlingen zoals hij te weinig zoden aan de dijk.  "Gemeentes moeten met adviseurs om tafel gaan zitten en plannen voor hele wijken uittekenen. Er valt zoveel meer winst te behalen als we met hele wijken krachten kunnen bundelen." Ook het EnexisHuis ziet veel voordelen in een buurtaanpak. Slimme energiemeters maken het mogelijk om als complete wijk energie te delen en zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Boelen geeft ons een kijkje in zijn woning en vertelt welke experimenten geslaagd zijn. Door een simpele deurstopper van vijf euro heeft hij de temperatuur in zijn kamer een paar graden omhoog kunnen krijgen.

 

Serge van den Berg bouwde een duurzaam ontworpen huis 

In augustus 2018 begon de bouw van het huis van Serge van den Berg en zijn gezin in Weert. Van den Berg is adviseur op het gebied van duurzaam wonen bij zijn bedrijf HetEnergieBureau en heeft zijn huis vanaf de eerste plannen zo duurzaam mogelijk gemaakt. Volgens de Weertenaar begint het bouwen van een duurzaam huis bij een goed uitgekiend plan. Zo zaten ze op dag twee van het bouwen al op verdiepingshoogte en konden ze na één week door alle kamers lopen. Sinds april 2019 woont het gezin Van den Berg in een volledig houten, duurzaam huis. Hoe dat oogt, zie je hier.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zo krijg je een duurzaam huis - Klimaat - Thema's