Sluiten
RadarLimburg
Klimaat
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het veranderende klimaat is een van de belangrijkste thema's internationaal. Zo krijgt Heerlenaar Frans Timmermans de leiding over het klimaatbeleid in de Europese Commissie. De redactie van RadarLimburg peilde hier en daar de stand van zaken in eigen provincie. En zie, Hans Heijnen, vertrekkend directeur van de Natuur en Miliefederatie Limburg, heeft het niet zo op windmolens en zonnepanelen, en: "Kernenergie is een optie."

Toekomst

Het klimaat verandert snel. Hebben we kernenergie nodig om onze klimaatdoelen te halen? En is Maastricht Aachen Airport in 2024 klimaatneutraal? In ieder geval moeten we accepteren dat het risico op een wereldwijde infectieziekte groter wordt.

Feit

Jaarlijks komen er twintig nieuwe soorten insecten naar Nederland door klimaatverandering. Dat gaat vanzelf. Je kunt ook wat doen. Je bespaart 910 kiloton CO2 wanneer je elk jaar drie kledingstukken minder koopt. En 1500kg CO2 per jaar wanneer je tien zonnepanelen op het dak van je huis legt.

Geschiedenis

In de jaren tussen 1981-2010 was de gemiddelde jaartemperatuur 10,1°C. Nu ligt die ruim een halve graad hoger. De industrie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de temperatuurstijging, in Limburg is dat met name Chemelot.

Opinie

Waar is plaats voor een miljoen bomen? En waar komen windmolens en zonnepanelen? De voorzitter van de Limburgse Milieufederatie wil ze niet en is niet vies van kernenergie. Redacteur Laura daagt zichzelf uit een week lang zo klimaatneutraal mogelijk te eten.

Sluiten

Check hoe energiezuinig jouw gemeente is

Zo staat jouw gemeente ervoor
Zo staat jouw gemeente ervoor
Auteur
Monique van de Ven
Bron
VNG
Datum
11-09-2019
2
Open item
Reageer op dit item

Hoeveel zonne-energie wordt er in jouw gemeente opgewekt? Rijden er al veel elektrische auto's? Zijn er voldoende laadpalen? Hoeveel gas gebruiken de inwoners? En zijn de huizen in jouw gemeente goed geisoleerd als je dat vergelijkt met het landelijke gemiddelde? Doe de check!

 

 

Hoeveel zonne-energie wordt er in jouw gemeente opgewekt? Rijden er al veel elektrische auto's? Zijn er voldoende laadpalen? Hoeveel gas gebruiken de inwoners? En zijn de huizen in jouw gemeente goed geïsoleerd als je dat vergelijkt met het landelijke gemiddelde? Doe de check!

Tik de naam van jouw gemeente in op deze site  van de Vereniging voor Nederlandse Gemeente (VNG) en je weet hoe jouw gemeente ervoor staat. Wil je meer weten? Check dan ook de klimaatmonitor van Rijkswaterstaat die ook informatie geeft over de CO2 uitstoot in elke gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat de lucht boven Sittard-Geleen extreem veel lachgas bevat. Nee, niet van jongelui die experimenteren met lachgas, maar van het industriecomplex Chemelot. Nederweert scoort weer hoog in methaangas. Hoe meer veeteelt, hoe meer methaangas. Maastricht is weinig vervuilend als het gaat om vervoer. De inwoners stappen misschien wat minder vaak in de auto.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zo staat jouw gemeente ervoor - Klimaat - Thema's