Sluiten
RadarLimburg

Lezen en schrijven

Terug naar overzicht
Lezen en schrijven
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het was echt schrikken toen we de cijfers tot ons door lieten dringen. Liefst honderdduizend Limburgers hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze het verwijsbriefje van de dokter niet kunnen lezen of de bijsluiter van hun medicijnen. Op het station moeten ze vragen naar de juiste trein. Maar ze zijn gewiekst in het verhullen van hun probleem. Je loopt er niet mee te koop natuurlijk. Hoe moeten we laaggeletterdheid zien in het licht van de ontlezing? En wordt er wel minder gelezen of wordt er juist anders gelezen? Limburgers gaan minder naar de bibliotheek dan andere Nederlanders, maar welke conclusies kun je daar uit trekken? De redactie van RadarLimburg ging op onderzoek uit. 

Toekomst

Toch nog controversieel, de vraag of er nu door de jeugd meer of minder wordt gelezen. Want wat doe je bij dat getuur op je mobiel? Het klassieke lezen, dat is zeker op zijn retour, zie het provinciale rapport over bibliotheekgebruik. Maar het tegenoffensief wordt ingezet: hoogleraren die in deze Radar uitleggen dat je met lezen je brein vitaal houdt en bestuurders die bereid zijn projecten te entameren en financieren. Let ook op de meesters en juffen voor de klas, die dapper het boek ter hand nemen en blijven voorlezen.

Feit

De cijfers liegen er niet om: een pak laaggeletterden in Limburg. Meer dan elders in het land. Vaak dialec kallen, het verklaart een stukje, en ook de zekerheid dat weinig onderwijs leidt tot geringe taalvaardigheid. Hier en daar houden senioren kleine leesklupjes in stand, en worden latere generaties wakkergeschud met een boekenweek voor jongeren. Hoopvol ook: allochtonen die in zes weken elementair Nederlands spreken. Motivatie lijkt het sleutelwoord. 

Geschiedenis

Niet kunnen lezen is maatschappelijk niet meekomen, zegt de wetenschap. En het verhaal van Roger Breemen bevestigt die wrange werkelijkheid. De problematiek groeide met de jaren. Zie hoe bibliotheken veranderden van boekentempels in activiteitencentra. Lees (!) hoe jongeren vooral gaan voor beeld. En zelfs de beeldverhalenbranche inmiddels een kwijnend bestaan leidt.

Opinie

Het zit ons niet lekker, die ontlezing. Recensent Koen Eykhout verwoordt het onbehagen, zij het met een vleugje relativering. Docenten blijven bevlogen literatuur onder de aandacht brengen. En we bedenken van alles: teksten zingen, dan onthoud je ze (Gé Reijnders), cursussen schrijverschap (Petra Quaedvlieg), en in het Limburgs Museum een project van Paul van Loon over taal met shocktherapie. Of moeten we omdenken, zoals in het scenario van Jan Bierhoff: straattaal is het nieuwe ABN en beelden zijn de nieuwe woorden?

Sluiten

Moeten lezen is dodelijk

Boekenweek voor jongeren
Boekenweek voor jongeren
Auteur
Muriel Janssen
Bron
Stichting CPNB
Datum
01-10-2018
5
Open item
Reageer op dit item

‘’Het aantal jongeren dat leest neemt al jaren af. Terwijl onderzoek juist laat zien dat wanneer je op die leeftijd blijft lezen je beter presteert op school en dus ook je carrière kansen toenemen. Vandaar dat ze een eigen 'officiele' Boekenweek verdienen, net als kinderen en volwassenen,’’ vertelt Job Jan Altena van Stichting CPNB. De eerste editie van de Boekenweek voor jongeren is vrijdag 21 september van start gegaan.

 

Een week die in het teken staat van jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud. Bekende, jonge auteurs waaronder Tim Hofman gaan langs scholen op Literatour. Zij proberen op deze manier de vonk van leesplezier over te laten slaan. 

Een volwassen vakjury heeft een top tien samengesteld van meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Er werden twee categorieën beoordeeld: oorspronkelijk Nederlands en vertaalde boeken. De winnaars werden gekozen door een jongerenjury.

In de categorie oorspronkelijk Nederlands won het boek: Wij zeggen hier niet halfbroer geschreven door Henk van Straten de titel Beste Boek voor Jongeren 2018. In de categorie 'vertaald' won het boek The Hate U Give geschreven door Angie Thomas. Volgens de jury een prachtig en krachtig boek met een zware boodschap.

Tijdens de Boekenweek 2018 zijn 21 bekende auteurs, meer dan 100 scholen in alle provincies langs geweest om jongeren enthousiast te maken voor de magische wereld van boeken. Op 25 september bracht schrijver Gustaaf Peek een schoolbezoek aan het Agora (persoonlijk onderwijs) in Roermond.

(van links naar rechts) Auteurs Tim Hofman, Nhung Dam en Raoul de Jong.

Hoe krijg je die jongeren dan enthousiast?
"Door niet te zeggen dat ze moeten lezen, want dat is dodelijk. Als puber moet je al zoveel van bijvoorbeeld je ouders, docenten, de maatschappij... Nee, we willen deze doelgroep laten zien dat het lezen van boeken vooral heel leuk is: lezen is lit! En boeken verrijken je blik op de wereld, de boodschap is: in een boek kan en mag het wél! Ook door flink in te zetten op social media en bijvoorbeeld een winactie te houden,'' vertelt persvoorlichter Job Jan Altena.

De Boekenweek voor jongeren heeft een promofilmpje gemaakt dat jongeren moet stimuleren om weer eens een boek op te pakken.

Wat is het doel?
‘’Gedragsverandering is het doel al is dat helaas moeilijk meteen te meten. Het doel is de 3PAK (bundel geschreven door auteurs op de foto, red.) aan 82.200 jongeren gratis weg te geven en in de klas tienduizend jongeren te inspireren. Hoe meer jongeren door de Boekenweek voor Jongeren uit eigen enthousiasme weer een boek gaan lezen, hoe gelukkiger wij (en zijzelf) worden,’’ aldus Altena.

Andere genomineerde boeken tijdens de Boekenweek voor jongeren:

Alex Boogers: Onder een hemel van sproeten

Nhung Dam: Duizend vaders

Roelof ten Napel: Het leven zelf

Arjen van Veelen: Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken

Vertaald

Fatma Aydemir: Ellebogen (vertaald door Marcel Misset)

Edward Docx: Laat los mijn hand (vertaald door Dirk-Jan Arensman)

Karl Geary: Montpelier parade (vertaald door Jan Fastenau)

Sara Novic: Wie het mooist valt (vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap)

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Boekenweek voor jongeren - Lezen en schrijven - Thema's