Sluiten
RadarLimburg

Lezen en schrijven

Terug naar overzicht
Lezen en schrijven
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het was echt schrikken toen we de cijfers tot ons door lieten dringen. Liefst honderdduizend Limburgers hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze het verwijsbriefje van de dokter niet kunnen lezen of de bijsluiter van hun medicijnen. Op het station moeten ze vragen naar de juiste trein. Maar ze zijn gewiekst in het verhullen van hun probleem. Je loopt er niet mee te koop natuurlijk. Hoe moeten we laaggeletterdheid zien in het licht van de ontlezing? En wordt er wel minder gelezen of wordt er juist anders gelezen? Limburgers gaan minder naar de bibliotheek dan andere Nederlanders, maar welke conclusies kun je daar uit trekken? De redactie van RadarLimburg ging op onderzoek uit. 

Toekomst

Toch nog controversieel, de vraag of er nu door de jeugd meer of minder wordt gelezen. Want wat doe je bij dat getuur op je mobiel? Het klassieke lezen, dat is zeker op zijn retour, zie het provinciale rapport over bibliotheekgebruik. Maar het tegenoffensief wordt ingezet: hoogleraren die in deze Radar uitleggen dat je met lezen je brein vitaal houdt en bestuurders die bereid zijn projecten te entameren en financieren. Let ook op de meesters en juffen voor de klas, die dapper het boek ter hand nemen en blijven voorlezen.

Feit

De cijfers liegen er niet om: een pak laaggeletterden in Limburg. Meer dan elders in het land. Vaak dialec kallen, het verklaart een stukje, en ook de zekerheid dat weinig onderwijs leidt tot geringe taalvaardigheid. Hier en daar houden senioren kleine leesklupjes in stand, en worden latere generaties wakkergeschud met een boekenweek voor jongeren. Hoopvol ook: allochtonen die in zes weken elementair Nederlands spreken. Motivatie lijkt het sleutelwoord. 

Geschiedenis

Niet kunnen lezen is maatschappelijk niet meekomen, zegt de wetenschap. En het verhaal van Roger Breemen bevestigt die wrange werkelijkheid. De problematiek groeide met de jaren. Zie hoe bibliotheken veranderden van boekentempels in activiteitencentra. Lees (!) hoe jongeren vooral gaan voor beeld. En zelfs de beeldverhalenbranche inmiddels een kwijnend bestaan leidt.

Opinie

Het zit ons niet lekker, die ontlezing. Recensent Koen Eykhout verwoordt het onbehagen, zij het met een vleugje relativering. Docenten blijven bevlogen literatuur onder de aandacht brengen. En we bedenken van alles: teksten zingen, dan onthoud je ze (Gé Reijnders), cursussen schrijverschap (Petra Quaedvlieg), en in het Limburgs Museum een project van Paul van Loon over taal met shocktherapie. Of moeten we omdenken, zoals in het scenario van Jan Bierhoff: straattaal is het nieuwe ABN en beelden zijn de nieuwe woorden?

Sluiten

De leesclub

De leesclub
De leesclub
Auteur
Inge Pelsers
Bron
Interview Simone de Back, Marleen Claassen, Pascale Heuts, Rietje Karssen
Datum
01-10-2018
3
Open item
Reageer op dit item

De populariteit van boeken daalt. Verkopen lopen terug en volgens een onderzoek van het  Sociaal Cultureel Planbureau lezen we steeds minder. Laat staan dat je dit doet bij een leesclub. 

Laatste reacties
Georgina 04/10/2018 18:10

De populariteit van boeken daalt. Verkopen lopen terug en volgens een onderzoek van het  Sociaal Cultureel Planbureau lezen we steeds minder. Laat staan dat je dit doet bij een leesclub. 

Rietje Karssen (63), Marleen Claassen(52), Pascale Heuts (54) en Simone de Back( 49) zijn vier verschillende vrouwen met een gezamenlijke passie: boeken lezen. Maar door de drukte van leven kwam het er elke keer niet van. Dus meldden ze zich bij stichting Senia aan voor een leesclub. En nu lezen ze elke maand enthousiast samen een boek.

Simone: "We leerden elkaar in 2017 kennen via een zomerleesclub van Senia. Dat beviel zo goed dat we met z’n vieren besloten om door te gaan met onze eigen club." Maar wat is er zo leuk aan een leesclub? Daar hebben de dames verschillende antwoorden op.

Verschillen
Rietje vindt het leuk dat ze nu boeken leest die ze zelf nooit zou kiezen. "We lazen een keer Moedervlekken van Arnon Grunberg. Ik las altijd zijn columns in NRC handelsblad en ik ergerde me dood aan zijn stukken. Het lezen van dat boek veranderde mijn kijk op hem. Het was een prettig en humoristisch boek." Ook de manier van lezen is volgens de dames een bijkomend voordeel. Simone: "Via Senia krijgen we een lijst met boeken die we kunnen lezen. Als we een boek uithebben, bespreken we dat aan de hand van een vragenlijst. Door die vragen kijk je anders naar een boek. Jij kunt een actie van een personage heel stom vinden. Maar een ander begrijpt volledig waarom dat personage zoiets deed. Door die meningen te delen verandert je kijk op een verhaal. Voor de bespreking van een boek geven alle leden van de club het boek een cijfer. Na de bespreking doen ze dit nog een keer."

Meerwaarde
Leesclubs roepen een beeld op van dames op leeftijd die in een kringetje een boek lezen. Je zult dan ook niet snel een leesclub vinden waar tieners aan deelnemen. Toch wil dat niet zeggen dat ze geen boeken bespreken. Online zijn talloze fora te vinden waar boeken worden geanalyseerd.  Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het boekentopic van forumfeminarum.nl  en de boekentitels vliegen je om de oren. Toch vind Pascale een fysieke leesclub een meerwaarde hebben. "Je ontmoet zo nieuwe mensen. Je doet iets samen en kunt veel van elkaar leren. Jongeren hebben weinig met leesclubs. Net als mannen. Je ziet ze niet snel in een leesclub. Maar ik raad het iedereen aan. Je pakt veel makkelijker een boek als je samen leest. En het is een stukje gezelligheid en saamhorigheid." Rietje sluit zich hierbij aan. Rietje: "We begonnen als een clubje van vier vrouwen. Nu zijn we met negen en we gaan zelfs één keer per jaar samen uiteten."

Must read
De vier vrouwen gaven ook nog een tip voor een boek om te lezen.

Simone: Je ziet mij nooit meer terug van Sonja barend.

Pascale: Moedervlekken van Arnon Grunberg.

Marleen: De acht bergen van Paolo Cognetti.

Rietje: Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

18:10
Reactie - Georgina - 04 / 10 / 2018

Erg interessant artikel! Dit heeft mijn kijk op boekenclubs zeker veranderd.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - De leesclub - Lezen en schrijven - Thema's