Sluiten
RadarLimburg

Lezen en schrijven

Terug naar overzicht
Lezen en schrijven
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het was echt schrikken toen we de cijfers tot ons door lieten dringen. Liefst honderdduizend Limburgers hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze het verwijsbriefje van de dokter niet kunnen lezen of de bijsluiter van hun medicijnen. Op het station moeten ze vragen naar de juiste trein. Maar ze zijn gewiekst in het verhullen van hun probleem. Je loopt er niet mee te koop natuurlijk. Hoe moeten we laaggeletterdheid zien in het licht van de ontlezing? En wordt er wel minder gelezen of wordt er juist anders gelezen? Limburgers gaan minder naar de bibliotheek dan andere Nederlanders, maar welke conclusies kun je daar uit trekken? De redactie van RadarLimburg ging op onderzoek uit. 

Toekomst

Toch nog controversieel, de vraag of er nu door de jeugd meer of minder wordt gelezen. Want wat doe je bij dat getuur op je mobiel? Het klassieke lezen, dat is zeker op zijn retour, zie het provinciale rapport over bibliotheekgebruik. Maar het tegenoffensief wordt ingezet: hoogleraren die in deze Radar uitleggen dat je met lezen je brein vitaal houdt en bestuurders die bereid zijn projecten te entameren en financieren. Let ook op de meesters en juffen voor de klas, die dapper het boek ter hand nemen en blijven voorlezen.

Feit

De cijfers liegen er niet om: een pak laaggeletterden in Limburg. Meer dan elders in het land. Vaak dialec kallen, het verklaart een stukje, en ook de zekerheid dat weinig onderwijs leidt tot geringe taalvaardigheid. Hier en daar houden senioren kleine leesklupjes in stand, en worden latere generaties wakkergeschud met een boekenweek voor jongeren. Hoopvol ook: allochtonen die in zes weken elementair Nederlands spreken. Motivatie lijkt het sleutelwoord. 

Geschiedenis

Niet kunnen lezen is maatschappelijk niet meekomen, zegt de wetenschap. En het verhaal van Roger Breemen bevestigt die wrange werkelijkheid. De problematiek groeide met de jaren. Zie hoe bibliotheken veranderden van boekentempels in activiteitencentra. Lees (!) hoe jongeren vooral gaan voor beeld. En zelfs de beeldverhalenbranche inmiddels een kwijnend bestaan leidt.

Opinie

Het zit ons niet lekker, die ontlezing. Recensent Koen Eykhout verwoordt het onbehagen, zij het met een vleugje relativering. Docenten blijven bevlogen literatuur onder de aandacht brengen. En we bedenken van alles: teksten zingen, dan onthoud je ze (Gé Reijnders), cursussen schrijverschap (Petra Quaedvlieg), en in het Limburgs Museum een project van Paul van Loon over taal met shocktherapie. Of moeten we omdenken, zoals in het scenario van Jan Bierhoff: straattaal is het nieuwe ABN en beelden zijn de nieuwe woorden?

Sluiten

Roger (50) leest voor het eerst

Roger (50) leest voor het eerst
Roger (50) leest voor het eerst
Auteur
Inge Pelsers
Bron
Datum
01-10-2018
2
Open item
Reageer op dit item

Het begon allemaal met een mailtje naar de Donald Duck. Roger Breemen (50) vertelde trots dat hij voor het eerst een Donald Duck had gelezen.

Laatste reacties
Mirjam de Wit 04/10/2018 20:29

Het begon allemaal met een mailtje naar de Donald Duck. Roger Breemen (50) vertelde trots dat hij voor het eerst een Donald Duck had gelezen.

Er volgde een ware mediastorm. Roger was te gast bij RTL late night en werd zelfs genomineerd voor de Limburgse Taalheldenprijs.

Veertig jaar lang hield Roger voor zijn omgeving verborgen dat hij niet kon lezen en schrijven.

Als iemand zijn hulp nodig had verzon hij een smoesje. Binnenkomende brieven en rekeningen gooide hij ongeopend weg. Zelfs zijn eigen moeder wist niet dat hij niet kon lezen en schrijven.

Met wat hulp van zijn vrouw lukte het Roger om te functioneren in de samenleving. Maar het niet kunnen lezen bleef knagen. Dus ging hij terug naar school.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

20:29
Reactie - Mirjam de Wit - 04 / 10 / 2018

Wat goed van Roger. En hoe enthousiast hij is dat hij 3 boeken heeft gelezen. Topper

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Roger (50) leest voor het eerst - Lezen en schrijven - Thema's