Sluiten
RadarLimburg

Lezen en schrijven

Terug naar overzicht
Lezen en schrijven
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Het was echt schrikken toen we de cijfers tot ons door lieten dringen. Liefst honderdduizend Limburgers hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze het verwijsbriefje van de dokter niet kunnen lezen of de bijsluiter van hun medicijnen. Op het station moeten ze vragen naar de juiste trein. Maar ze zijn gewiekst in het verhullen van hun probleem. Je loopt er niet mee te koop natuurlijk. Hoe moeten we laaggeletterdheid zien in het licht van de ontlezing? En wordt er wel minder gelezen of wordt er juist anders gelezen? Limburgers gaan minder naar de bibliotheek dan andere Nederlanders, maar welke conclusies kun je daar uit trekken? De redactie van RadarLimburg ging op onderzoek uit. 

Toekomst

Toch nog controversieel, de vraag of er nu door de jeugd meer of minder wordt gelezen. Want wat doe je bij dat getuur op je mobiel? Het klassieke lezen, dat is zeker op zijn retour, zie het provinciale rapport over bibliotheekgebruik. Maar het tegenoffensief wordt ingezet: hoogleraren die in deze Radar uitleggen dat je met lezen je brein vitaal houdt en bestuurders die bereid zijn projecten te entameren en financieren. Let ook op de meesters en juffen voor de klas, die dapper het boek ter hand nemen en blijven voorlezen.

Feit

De cijfers liegen er niet om: een pak laaggeletterden in Limburg. Meer dan elders in het land. Vaak dialec kallen, het verklaart een stukje, en ook de zekerheid dat weinig onderwijs leidt tot geringe taalvaardigheid. Hier en daar houden senioren kleine leesklupjes in stand, en worden latere generaties wakkergeschud met een boekenweek voor jongeren. Hoopvol ook: allochtonen die in zes weken elementair Nederlands spreken. Motivatie lijkt het sleutelwoord. 

Geschiedenis

Niet kunnen lezen is maatschappelijk niet meekomen, zegt de wetenschap. En het verhaal van Roger Breemen bevestigt die wrange werkelijkheid. De problematiek groeide met de jaren. Zie hoe bibliotheken veranderden van boekentempels in activiteitencentra. Lees (!) hoe jongeren vooral gaan voor beeld. En zelfs de beeldverhalenbranche inmiddels een kwijnend bestaan leidt.

Opinie

Het zit ons niet lekker, die ontlezing. Recensent Koen Eykhout verwoordt het onbehagen, zij het met een vleugje relativering. Docenten blijven bevlogen literatuur onder de aandacht brengen. En we bedenken van alles: teksten zingen, dan onthoud je ze (Gé Reijnders), cursussen schrijverschap (Petra Quaedvlieg), en in het Limburgs Museum een project van Paul van Loon over taal met shocktherapie. Of moeten we omdenken, zoals in het scenario van Jan Bierhoff: straattaal is het nieuwe ABN en beelden zijn de nieuwe woorden?

Sluiten

Zo word je schrijver

Zo word je schrijver
Zo word je schrijver
Auteur
Muriel Janssen
Bron
Petra Quaedvlieg
Datum
01-10-2018
4
Open item
Reageer op dit item

Een boek uitbrengen. Veel Nederlanders willen het en veel zetten de stap tot het schrijven. Van amateurs tot BN’ers. Een boek schrijven en uitbrengen was nog nooit zo makkelijk. In maart kopte Nu.nl: 'Veel mensen schrijven boeken, maar niet iedereen is de nieuwe Herman Koch'. ‘’Heel veel mensen hebben de ambitie om een boek te schrijven, maar realiseren zich tijdens de cursus hoe moeilijk dit is,’’ vertelt schrijver en schrijfdocente Petra Quaedvlieg.

Een boek uitbrengen. Veel Nederlanders willen het en veel zetten de stap tot het schrijven. Van amateurs tot BN’ers. Een boek schrijven en uitbrengen was nog nooit zo makkelijk. In maart kopte Nu.nl: 'Veel mensen schrijven boeken, maar niet iedereen is de nieuwe Herman Koch'. ‘’Heel veel mensen hebben de ambitie om een boek te schrijven, maar realiseren zich tijdens de cursus hoe moeilijk dit is,’’ vertelt schrijver en schrijfdocente Petra Quaedvlieg.

Petra Quaedvlieg schreef als journalist voor veel bekende titels waaronder Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Daarnaast publiceerde ze twee non-fictie boeken in 2009 en in 2010. Quaedvlieg doceert sinds 2014 Verhalen schrijven in Maastricht bij de schrijfschool van Centre Céramique. Zij vertelt hoe ze amateurschrijvers op weg helpt met het op papier zetten van hun verhaal.

Hoe ziet een cursusavond eruit?
‘’De cursus bevat tien bijeenkomsten van twee uur. Op de avond zelf geven cursisten elkaar feedback op de stukken die ze geschreven hebben en geef ik als docent met professionele blik nog eens feedback. Iedere les krijgen de cursisten een opdracht bijvoorbeeld: schrijf een dialoog of schrijf een mooi begin van een verhaal. Het zijn gerichte opdrachten om te leren hoe je een verhaal schrijft. Ik behandel ook iedere keer een technisch aspect van schrijven. Hoe belangrijk is een goed begin of hoe creëer je de juiste spanningsboog.’’

Waarom willen mensen schrijven?
"Tijdens mijn cursus willen mensen een bepaald verhaal kwijt. Iets persoonlijks over een familielid of een scheiding. Vaak willen ze dit in een verhaal gieten. De een drukt zijn gevoelens uit via een schilderij en de ander zet dit op papier. Ze willen hun emoties kwijt. Dit kan door middel van woorden.’’

Hoe populair is de schrijfcursus?
‘’Er is maar een kleine poel voor. Ik doe dit nu een aantal jaren in het voor- en najaar. De cursus is niet altijd vol. We hebben ook een schrijfclub. Dit is voor mensen die al schrijfervaring hebben. Daar kan je stukken uit voorlezen om deze vervolgens aan te bieden voor feedback. Die hebben we in Maastricht en Heerlen. Op beide locaties hadden we best een tweede club kunnen beginnen. Veel mensen hadden zich opgegeven. Maar, we hebben het nog steeds over kleine aantallen. Er passen tien mensen in een clubje, haha. Als je dat bedenkt dan is de animo maar minimaal.’’

Kan iedereen schrijver worden?
‘’In zekere zin kun je leren schrijven. Je moet een bepaald taalgevoel hebben maar je kan het een heel eind leren. Er zijn inmiddels schrijversvakscholen. Maar er zijn ook veel auteurs die gewoon een natuurtalent hebben. Als je er geen aanleg voor hebt, dan is het niet haalbaar. Discipline en regelmaat zijn het belangrijkst. Als je niet iedere dag schrijft of niet regelmatig dan houdt het op. Ik denk dat je iedere dag wel 400 woorden moet schrijven.’’

Een tip voor beginnende schrijvers?
‘’Je kan tegenwoordig makkelijk zelf uitgeven. Op veel websites kun je gratis publiceren. Alleen als je wil dat een redacteur naar je verhaal kijkt, moet je betalen. Je kan je boek uploaden en uitgeven. Bol.com heeft hier zelfs een hele afdeling voor. Ook kun je gebruik maken van POD (Print-on-demand). Je laat alleen een boek printen als iemand het bestelt.’’

Afbeelding: Jonathan Vos

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Zo word je schrijver - Lezen en schrijven - Thema's