Sluiten
RadarLimburg

Limburg digitaal

Terug naar overzicht
Limburg digitaal
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De samenleving verandert in rap tempo. Via de digitale snelweg kunnen we razendsnel met elkaar communiceren. We kunnen auto's zelf laten rijden, een bedrijf online opzetten en robots inzetten in verpleeghuizen. RadarLimburg ging op zoek naar kansen en gevaren in de digitale wereld.

 

 

 

Toekomst

Het congres over de Digitale Samenleving inspireerde Limburgers over de digitalisering van Limburg. Rijden we straks allemaal in een elektrische auto? Beleven we Pinkpop door een virtual reality bril? En wat voor gevolgen heeft het gebruik van sociale media voor ons?

Feit

Het Nederlandse kabinet besteedt de komende vijf jaar tweehonderd miljoen extra aan het bevorderen van digitale vaardigheden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in virtual reality op school en zorgrobots.  

Geschiedenis

Digitalisering is overal. Wat weet jij over de opkomst van sociale media? En wat zijn kansen en bedreigingen voor Limburg?

Opinie

Jasper Kuntzelaers van de PvdA zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. Technologie moet ons leven makkelijker maken. Toch is meegaan met de digitale tijd niet altijd eenvoudig. Hoe gaan kunstenaars en journalisten met de digtitalisering om? 

Sluiten

'We moeten de zorgrobots inzetten daar waar de mens het niet meer alleen kan'

Fluffie eet stroom
Fluffie eet stroom
Auteur
Yinthe Dierckx
Bron
Erwin Vennik, Mariet (Ouderentehuis Zuyderland)
Datum
01-04-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Robots moeten de werkdruk in de zorgsector verlagen.  Zo’n vijttig zorginstellingen hebben de zorgrobots al ingezet om de last te verlichten. Er wordt weleens gefluisterd dat we over een aantal jaar werkloos zullen zijn door de machines. Erwin Vennik, oprichter van Roboticare in Deventer stelt ons gerust: "Dankzij de zorgrobots hebben de zorgverleners meer tijd om bijvoorbeeld eens te babbelen met de ouderen."

Robots moeten de werkdruk in de zorgsector verlagen.  Zo’n vijftig zorginstellingen hebben de zorgrobots al ingezet om de last te verlichten. Er wordt weleens gefluisterd dat we over een aantal jaar werkloos zullen zijn door de machines. Erwin Vennik, oprichter van Roboticare in Deventer stelt ons gerust: "Dankzij de zorgrobots hebben de zorgverleners meer tijd om bijvoorbeeld eens te babbelen met de ouderen."

"Er zijn steeds meer mensen zorgbehoevend en er is voortdurend een tekort aan zorgverleners en personeel, waarin de vergrijzing een grote rol speelt", stelt Erwin Vennik van Roboticare. "Hierdoor zal de werkdruk en de zorg in de sector steeds zwaarder worden. Robots zullen worden ingezet om relatief eenvoudige taken te doen, die niet door iedereen even fijn of zelfs als belastend worden beschouwd. Het gaat dan vaak over eenvoudige en herhalende bewegingen of handelingen die een machine evengoed kan overnemen, bijvoorbeeld schoonmaken of bepaalde therapeutische oefeningen."

Dat bespaart de zorgverlener enorm veel tijd om eens een gesprek te voeren met een ouderen. "Over het algemeen wordt dat als positief gezien. We moeten de zorgrobots inzetten daar waar een mens het niet meer alleen kan of ondersteuning nodig heeft. De robot zal geen zorg verlenen, dat zal het personeel blijven doen. Wel zetten we ze in om bepaalde taken te verrichten."

Revalidatierobot

"De revalidatierobot is momenteel heel populair. Vorig jaar is de machine ontwikkeld in Denemarken en vandaag verovert het de markt in de Benelux." De eenarmige robot helpt patiënten bij het revalidatieproces. De machines worden gebruikt om mensen hun armen en benen bijvoorbeeld na een operatie zo snel mogelijk terug te laten bewegen. De (fysio)therapeut doet de robot eerst de oefening voor zodat die daarna met de patient dezelfde beweging verder kan oefenen. Ook de bloedsomloop en de spieren kunnen dankzij de robots terug op gang worden gebracht. Dit is een voorbeeld van een functionele robot die het werk van de zorgverleners makkelijker maakt. Ze zullen de komende vijf jaar nog veel worden gebruikt.

Roboticare zet zich sinds vijf jaar in voor de ontwikkeling en de levering van dergelijke zorgrobots. "Momenteel ligt de progressie van de zorgrobot wat stil doordat het technisch heel gecompliceerd en daardoor ook kostbaar is. Ook is er nog te weinig vraag naar dus nemen we nu robots die al ontwikkeld zijn door andere bedrijven in het buitenland in ons assortiment op en verkopen we ze aan ziekenhuizen, ouderentehuizen of revalidatiecentra. In dat geval zijn het de ziekenhuizen of dergelijke die de kosten dekken. Ook de overheid of de verzekeringsmaatschappijen kunnen financieel een tandje bijsteken", zegt Vennik.

Robot in huis

Er bestaan ook robots die zorgbehoevenden thuis helpen maar hoeveel kost dat eigenlijk? Vennik: "Een robot voor thuis is niet betaalbaar omdat ze zo’n 250.000 euro kosten. Die robots bestaan zelfs niet." Soms zie je ze wel verschijnen op televisie maar in werkelijkheid is daar geen sprake van. Voor robots in het algemeen is er veel aandacht, toch is er een verschil met wat je bijvoorbeeld op televisie ziet. "Wat je daar ziet is vaak in scene gezet. Mensen achter de schermen laten de robots perfect werken in een veilige omgeving met weinig mensen en een goede internetverbinding. In werkelijkheid is dat anders. Oudere mensen zijn nu eenmaal niet zo voorspelbaar als mensen in een studio of laboratorium", legt Vennik uit.

"Of we ooit een robot in huis zullen hebben die voor ons zorgt, is moeilijk te zeggen. De vraag is of mensen dat wel willen. Als we bijvoorbeeld niet meer zelfstandig naar de voordeur kunnen om de post te halen, wil dat zeggen dat we ons niet meer kunnen bewegen. Dan kunnen we alleen nog maar ergens zitten of liggen en wachten tot de robot ons alles aanreikt. Zo leef je bij wijze van spreken niet echt zelf meer maar word je bediend door een machine, want je gebruikt je lichaamsfuncties dan niet meer. Het is in het belang van de mens om zo lang mogelijk zelf alles te kunnen doen."

Nooit slimmer dan wij

Alles verandert de dag van vandaag en het is belangrijk dat mensen dat accepteren. Er zijn nu enorm veel geautomatiseerde taken die vroeger door mensen moesten gebeuren. Denk maar aan kassabonnetjes die met een typemachine werden verwerkt of de krant waarin elk teken apart moest worden gedrukt. "Die functies worden nu overgenomen door machines om het ons makkelijker te maken. De zorgrobots zullen er niet voor zorgen dat er minder werk is, er komt ander werk in de plaats. Het zal dus niet ten koste gaan van het huidige personeel", volgens Vennik.

Een robot is geen mens. Een gesprek met een robot voeren zal altijd heel oppervlakkig zijn. Hij kan je vragen hoe het met je gaat maar diepgaande conversaties zijn niet mogelijk. "De machines kunnen niet onthouden wat jij gisteren hebt gedaan of wat je ze de vorige keer hebt verteld. Ze kennen ook het verschil niet met de waarheid of iets dat als grap is bedoeld", stelt hij gerust. De mens is dus een uniek wezen en alles wat wij weten kunnen we in de software van een robot stoppen maar ze zullen nooit slimmer worden dan ons. Mensen zijn soms bang voor doemscenario’s waarbij de robot de mensheid overneemt maar het is heel simpel: als je de stekker eruit trekt werkt de robot niet meer. We mogen ze niet op een foute manier programmeren of gebruiken natuurlijk.

‘Wij zijn heel tevreden over de robots’

Mariet werkt bij het ouderentehuis Zuyderland in Heerlen en zij is blij met de zorgrobots. Ze worden daar ingezet voor ouderen met dementie. Het gaat dan vooral over de interactieve dieren, die eruit zien als een mix tussen een echt huisdier en een knuffel. "Ik ben er heel tevreden mee. Je hoeft ze geen eten te geven en je hebt er geen extra werk mee", zegt Mariet. De robots kunnen katten, honden of zeehonden zijn. ‘Wij hebben ze allemaal. De ouderen vinden vooral de ogen heel aansprekend’, stelt Mariet. "De zeehond heeft het gewicht en de uitspraak van eentje van drie maanden oud, al herkennen ze dit dier wel minder snel dan een hond of een kat."

De beestjes kunnen hun hoofd draaien, reageren op gevoelens en praten tegen de bewoners. Er wordt meestal zo’n tien minuten à een halfuurtje mee gespeeld. Ze hebben een à twee dieren per afdeling maar het gebeurt ook dat de familie van de oudere er zelf een aanschaft. "Ze zijn heel geliefd, zowel bij de ouderen zelf, de familieleden en onder het personeel. Ze helpen ouderen ook als ze zich niet zo goed in hun vel voelen, ze voelen zich zelfs verantwoordelijk voor het dier."

Mariet denkt niet dat de zorgrobots het mensenwerk zullen vervangen. "Er is een te groot verschil met wat een mens kan doen voor de bewoners of een robot. Een robot kan de liefde en warmte niet geven wat iemand nodig heeft, die kan je hand niet vasthouden bijvoorbeeld en heeft geen emoties."

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Fluffie eet stroom - Limburg digitaal - Thema's