Sluiten
RadarLimburg

Limburg digitaal

Terug naar overzicht
Limburg digitaal
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De samenleving verandert in rap tempo. Via de digitale snelweg kunnen we razendsnel met elkaar communiceren. We kunnen auto's zelf laten rijden, een bedrijf online opzetten en robots inzetten in verpleeghuizen. RadarLimburg ging op zoek naar kansen en gevaren in de digitale wereld.

 

 

 

Toekomst

Het congres over de Digitale Samenleving inspireerde Limburgers over de digitalisering van Limburg. Rijden we straks allemaal in een elektrische auto? Beleven we Pinkpop door een virtual reality bril? En wat voor gevolgen heeft het gebruik van sociale media voor ons?

Feit

Het Nederlandse kabinet besteedt de komende vijf jaar tweehonderd miljoen extra aan het bevorderen van digitale vaardigheden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in virtual reality op school en zorgrobots.  

Geschiedenis

Digitalisering is overal. Wat weet jij over de opkomst van sociale media? En wat zijn kansen en bedreigingen voor Limburg?

Opinie

Jasper Kuntzelaers van de PvdA zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. Technologie moet ons leven makkelijker maken. Toch is meegaan met de digitale tijd niet altijd eenvoudig. Hoe gaan kunstenaars en journalisten met de digtitalisering om? 

Sluiten

Automatisering kan funest zijn voor logistiek in regio Venlo

Jasper Kuntzelaers vroeg om visie
Jasper Kuntzelaers vroeg om visie
Auteur
Emile Hollman
Bron
Jasper Kuntzelaers
Datum
27-03-2019
5
Open item
Reageer op dit item

PvdA-statenlid Jasper Kuntzelaers zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. “Als we niet uitkijken met automatisering in de logistieke sector, hebben we straks te maken met een tweede mijnsluiting.”

 

 

 

 

 

 

 

 

PvdA-statenlid Jasper Kuntzelaers zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. “Als we niet uitkijken met automatisering in de logistieke sector, hebben we straks te maken met een tweede mijnsluiting.”

Hij werd op scherp gezet door een Tilburgse professor die waarschuwde voor vergaande automatisering en digitalisering van de logistieke sector. “Veel mensen verdienen in Noord-Limburg hier hun geld”, legt Kuntzelaers uit. “Als ze hun banen verliezen dan zouden de gevolgen wel eens net zo groot kunnen zijn als het sluiten van de steenkolenmijnen.”

Wist je dat?
 

  • 65.700 mensen werken in de sector (12,4 % van de totale werkgelegenheid)
  • € 4,7 miljard van de € 36,6 miljard BBP Limburg
  • Limburg telt 2061 logistieke bedrijven
  • De meeste toegevoegde waarde van logistieke activiteiten door distributiecentra
  • Veel nieuwe vestigingen; 10 logistieke buitenlandse  bedrijven in 2015, inclusief uitbreidingen
  • Regio Venlo/Venray werd dit jaar voor de negende keer uitgeroepen tot logistieke hotspot
Bron: LIOF-rapport Limburg Logistics

Kuntzelaers ziet het met eigen ogen gebeuren: grote warehouses die overal verschijnen, duizenden arbeidsmigranten die zich in Noord-Limburg vestigen en arbeidsprocessen die in toenemende mate gerobotiseerd worden. Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtauto’s. De chauffeur is straks, hij schat over twintig jaar, niet meer nodig.

Bedreiging

“Ik wil digitalisering niet alleen maar zien als een bedreiging. Die biedt ook kansen op werkgelegenheid, maar voor het huidige potentieel is er wel degelijk een bedreiging. We moeten na gaan denken hoe we onze arbeidsmarkt flexibeler kunnen maken, minder afhankelijk worden van een sector waarin werk wordt overgenomen door machines.”

Veelkoppig monster

Jasper Kuntzelaers verdiepte zich in de materie, ging op onderzoek uit en sprak met tal van mensen. “Het is heel lastig is om je vinger te leggen op wat die toekomst nou precies is. Dat de mobiele telefoon zo populair zou worden, had vijftien jaar geleden ook niemand kunnen voorspellen. Dat geldt voor veel technische ontwikkelingen. Digitalisering is een veelkoppig monster, al klinkt dit misschien te negatief. Kijk naar de zorg, waar je enorme winst kunt halen door effectieve inzet van technologie. Als apparaten nauwkeuriger zijn dan artsen, waarom niet?"

Vloerkleedjes

"Een onderzoeker van de Zuyd Hogeschool vertelde me een mooi verhaal", zegt Kuntzelaers. "In de VS hadden ze een proef gedaan met oudere mensen. Ze kregen een polsbandje dat registreerde hoe ze precies wandelden. Zodra iemand gebrekkiger ging lopen, door last van de heup, last van de knie, last van de enkel, dan was de voorspelling dat iemand binnen vier weken een kans van tachtig procent had om te struikelen, te vallen, zichzelf te blesseren. Zo konden ze vroegtijdig waarschuwen of maatregelen nemen, dus door zoiets simpels als de vloerkleedjes even verwijderen. Daar kun je die mensen zelf goed mee helpen en zo kun je ook die post van twee miljard euro die vallende ouderen onze zorg kosten, reduceren. Goedkoper, maar de voor de mensen fijner en dat is het doel.”

Huiswerk

Hoe kun je dat beïnvloeden als politicus? “Door het stimuleren van innovatie in de technische sector. Maar technologie moet er vooral voor zorgen het leven van mensen prettiger, mooier en aangenamer te maken.” De politicus kreeg ook huiswerk op bij zijn onderzoek naar digitalisering in de provincie. “We starten superveel pilots op, in de zorg, in de logistiek, in het onderwijs, maar op het moment dat iets bewezen effectief is en daarom opgeschaald moet worden, geven we vaak niet thuis. Zeker als het gaat om de zorg of het onderwijs, waar geen winst wordt gemaakt, blijkt een vervolg vaak lastig te organiseren. Hier zou de overheid een aanjagende functie moeten hebben.”

Hello Fresh

Maar Kuntzelaers schetst ook een ander probleem. Zelf heeft hij geen technische achtergrond (hij studeerde geschiedenis en werkt in de communicatie) maar dat geldt ook voor het overgrote deel van zijn collega-politici. “Er zit een enorme kloof tussen digitale ontwikkeling en beleid maken. Nu lijkt technologie alleen maar gemak te faciliteren, dat Albert Heijn bij jou de boodschappen thuis kan brengen, dat Hello Fresh jouw kant en klare maaltijd kan sturen, dat gaat straks nog tien keer zo snel. Al je primaire levensbehoeften komen naar je toe; totdat er natuurlijk ergens op de wereld een overheid komt die digitalisering maximaal zal misbruiken.”

Onderuit schoffelen

Een aparte gedeputeerde voor digitalisering ziet hij niet zitten maar hij pleit er wel voor dat het provinciebestuur continu op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen ter zake. “Een keer met de vingers knippen en je bent te laat. Je wil voor de Limburgers zekerheid bieden dat technologie bijdraagt aan hun levensgeluk. En geen monster is dat hen straks onderuit schoffelt, hun baan afpakt of hun leven helemaal op de kop zet. Die verantwoordelijkheid hebben wij als overheid.”

Burgerservicenummer

Kuntzelaers zet dus vooral in op een gevarieerde arbeidsmarkt. “Het lijkt allemaal heel lekker te lopen in de logistiek. Er zijn veel banen en we halen duizenden arbeidsmigranten binnen. Ik zie in Venlo in lange rijen wachtend op een Burgerservicenummer. Hij zijn jonge ambitieuze mensen die popelen om aan de slag te gaan. Die zullen hier settelen en kinderen krijgen. Dat ze allemaal weer weg gaan als er geen werk meer is, dat hebben we al vaker gehoord. Ze zullen blijven en dus moeten we investeren in integratie en de arbeidsmarkt. Zodat ze over vijftien jaar ook nog een baan hebben.”

 

 

 

 

 

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Jasper Kuntzelaers vroeg om visie - Limburg digitaal - Thema's