Sluiten
RadarLimburg

Limburg digitaal

Terug naar overzicht
Limburg digitaal
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De samenleving verandert in rap tempo. Via de digitale snelweg kunnen we razendsnel met elkaar communiceren. We kunnen auto's zelf laten rijden, een bedrijf online opzetten en robots inzetten in verpleeghuizen. RadarLimburg ging op zoek naar kansen en gevaren in de digitale wereld.

 

 

 

Toekomst

Het congres over de Digitale Samenleving inspireerde Limburgers over de digitalisering van Limburg. Rijden we straks allemaal in een elektrische auto? Beleven we Pinkpop door een virtual reality bril? En wat voor gevolgen heeft het gebruik van sociale media voor ons?

Feit

Het Nederlandse kabinet besteedt de komende vijf jaar tweehonderd miljoen extra aan het bevorderen van digitale vaardigheden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in virtual reality op school en zorgrobots.  

Geschiedenis

Digitalisering is overal. Wat weet jij over de opkomst van sociale media? En wat zijn kansen en bedreigingen voor Limburg?

Opinie

Jasper Kuntzelaers van de PvdA zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. Technologie moet ons leven makkelijker maken. Toch is meegaan met de digitale tijd niet altijd eenvoudig. Hoe gaan kunstenaars en journalisten met de digtitalisering om? 

Sluiten

Politie kan meekijken met de forensisch specialist

Politie omarmt data-experimenten
Politie omarmt data-experimenten
Auteur
Monique van de Ven
Bron
Danny Timmermans, John Bloebaum
Datum
29-03-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Slimme brillen, een crimi-app en drones die kunnen zien, horen en ruiken. De politie is enthousiast over de samenwerking met studenten en jonge bedrijven op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Na een jaar van experimenteren gaat de politie de eenheid op de campus uitbreiden. ‘’Criminaliteit verandert. Elk voorval heeft te maken met data.’’

Slimme brillen, een crimi-app en drones die kunnen zien, horen en ruiken. De politie is enthousiast over de samenwerking met studenten en jonge bedrijven op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Na een jaar van experimenteren gaat de politie de eenheid op de campus uitbreiden. ‘’Criminaliteit verandert. Elk voorval heeft te maken met data.’’

Op het scherm op de vierde etage van Brightlands in Heerlen verscheen een gezicht. ‘’Kennen jullie deze man?’’, vroegen studenten aan een groep aandachtige politiemensen. Niemand die knikte. "Het is de nummer drie op de nationale opsporingslijst van de politie.’’ Oeps! Dat is iemand die je als politieman echt wel wil herkennen als je hem bij toeval op straat tegenkomt. Maar wie gaat er lange lijsten met gezichten inprenten? Dat bracht studenten op het idee om een app te ontwikkelen waarmee politiemensen spelenderwijs veel nuttige informatie krijgen. Een soort game met daarin gezochte personen, de kenmerken van de vlag van IS of belangrijke plekken in een stad waar je als politieman nieuw komt te werken.

Het is één van de voorbeelden van de samenwerking tussen de Limburgse politie en studenten op de campus in Heerlen die een jaar geleden van start ging. Razend enthousiast zijn Danny Timmermans (analist bij de politie) en John Bloebaum (plaatsvervangend hoofd Intelligence) over de samenwerking. "Dankzij Brightlands is een community ontstaan die gezamenlijk experimenteert en onderneemt. Dat is wat de politie Limburg uniek maak’’, aldus Timmermans.

Kunnen moet je ook willen

Voor de politie was het wel even wennen om in alle openheid samen te werken. Het korps was altijd een tamelijk gesloten bolwerk. Bloebaum: "Je had de hoofdingang voor de aangifte, de achteruitgang voor de boef en daartussen zat de politie.’’ Het innovatielab van de politie op Brightlands is een bijenkorf van studenten en jonge (data)ondernemers. Rond een kern van vijf, zes politiemensen werken er voortdurend zo’n vijf tot twintig studenten aan innovatieve ideeën. Nederlandse studenten, maar ook uit Duitsland en België. Bloebaum: "Datascience studenten zijn overal erg gewild. Ze kunnen kiezen waar ze aan de slag gaan en kiezen dus vaak voor ons, omdat ze op zoek zijn naar echte projecten en niet altijd met dummy data willen werken.’’  

De studenten die met politiedata aan de slag gaan, worden allemaal van tevoren gescreend. De internationale samenwerking past bij de grensregio en is inspirerend. Niet omdat de buren inventiever zijn, maar omdat ze bijvoorbeeld anders over privacy denken. Bloebaum: "De mogelijkheden zijn vaak onbegrensd. Kan het? Ja! Maar mag het? Dan ontstaat regelmatig een discussie tussen de rekkelijken en de preciezen. Duitsers zijn vaak wat preciezer en zeggen: 'Wat niet geregeld is, mag niet.' Nederlanders zijn soms wat rekkelijker: 'Er is niet beschreven dat het niet mag, dus kan het. Maar willen we het ook?'’’ Op de campus zijn vaak workshops over privacy en ook kan de politie altijd terugvallen op een jurist.

Slimme bril

Het afgelopen jaar stond in het teken van het verkennen van wensen en mogelijkheden. Niettemin worden er enkele concrete ideeën uitgewerkt. Zoals de smartglasses. Nu reizen er diverse politiemensen af naar de plek waar een dode is gevonden. Ze doen sporenonderzoek, schrijven alles op en verzamelen bewijsmateriaal. Als een forensische specialist op de plaats van delict een smart glasses opzet, kunnen politiemensen vanaf een andere plek meekijken. "Hoe meer specialisten kunnen meekijken, hoe beter’’, zegt Timmermans. De werkwijze vergt nog wel een cultuurverandering bij de politie. De huidige specialisten zijn anders opgeleid en laten zich niet van links naar rechts dirigeren. "De mensen die nu worden opgeleid, betrekken we bij het project.’’   

Tijdens het congres 'Verkenning Digtiale Samenleving' van de provincie Limburg, sprak de redactie van RadarLimburg met het bedrijf dat zulke slimme brillen ontwikkelt. Tekst loopt door onder de video.

 

De digitalisering moet het werken van de politie vooral efficiënter maken, maar ook de pakkans vergroten. Zo wordt er op dit moment geëxperimenteerd met een drone die niet alleen beelden kan maken, maar ook geluid, geur en warmte kan meten. Het kan een hulpmiddel zijn bij de opsporing van drugslaboratoria. Door slimme software aan de drone te koppelen, kan het apparaat ook worden ingezet om de plaats van delict in 3D in kaart te brengen of bij grote evenementen snel de hoeveelheid mensen te tellen. Het is niet de bedoeling om alles en iedereen vast te leggen. "Het is hier geen China. Als we data verzamelen, denken we meteen aan het doel. Waarom doen we dat?’’

Sensoren

Bij de invalswegen van Roermond heeft de politie een doel om veel data te verzamelen. Er wordt nogal wat gestolen in het populaire outletcenter. Een experiment moet nu uitwijzen of je met sensoren criminaliteit kunt voorspellen. "Op alle autosnelwegen is al automatische kentekenregistratie. Bij de invalswegen van Roermond willen we sensoren ophangen. Die koppelen we aan een profilering. Wie zijn bewoners? Wie forenzen? Wat zijn huurauto’s? Op die manier kom je bij mensen die mogelijk tot de doelgroep behoren. Deze kun je vroegtijdig uit de anonimiteit halen door ze staande te houden en te controleren.’’ Bloebaum heeft grote verwachtingen van de combinatie sensoren en big data. "In de toekomst zou het een gamechanger kunnen zijn.’’

Nog eentje dan. Studenten hebben een manier bedacht waarop het voor bedrijven véél eenvoudiger is om melding te doen van een cyberincident. Met een paar klikken, kunnen bedrijven op een online platform laten weten dat er geprobeerd is digitaal in te breken. De kracht van het platform is niet alleen de eenvoud, maar ook het feit dat alle deelnemers kunnen zien waar de aanvallen plaatsvinden. Zo kan een IT bedrijf, maar ook de politie zien, dat er bijvoorbeeld veel banken worden aangevallen in Venlo.

Voor Timmermans en Bloebaum heeft de samenwerking zich al bewezen. Innovatie en digitalisering zijn geen keuzes maar noodzaak. "Als we relevant willen blijven in deze wereld, moet je digitaliseren en innoveren. Innovatie ís operatie.’’

 

 Elke vrijdag op de campus praten studenten, jonge ondernemers en politiemensen frank en vrij over nieuwe ideeën en de ontwikkeling ervan.

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Politie omarmt data-experimenten - Limburg digitaal - Thema's