Sluiten
RadarLimburg

Limburg digitaal

Terug naar overzicht
Limburg digitaal
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

De samenleving verandert in rap tempo. Via de digitale snelweg kunnen we razendsnel met elkaar communiceren. We kunnen auto's zelf laten rijden, een bedrijf online opzetten en robots inzetten in verpleeghuizen. RadarLimburg ging op zoek naar kansen en gevaren in de digitale wereld.

 

 

 

Toekomst

Het congres over de Digitale Samenleving inspireerde Limburgers over de digitalisering van Limburg. Rijden we straks allemaal in een elektrische auto? Beleven we Pinkpop door een virtual reality bril? En wat voor gevolgen heeft het gebruik van sociale media voor ons?

Feit

Het Nederlandse kabinet besteedt de komende vijf jaar tweehonderd miljoen extra aan het bevorderen van digitale vaardigheden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in virtual reality op school en zorgrobots.  

Geschiedenis

Digitalisering is overal. Wat weet jij over de opkomst van sociale media? En wat zijn kansen en bedreigingen voor Limburg?

Opinie

Jasper Kuntzelaers van de PvdA zette digitalisering op de politieke agenda in het Limburgs parlement. Technologie moet ons leven makkelijker maken. Toch is meegaan met de digitale tijd niet altijd eenvoudig. Hoe gaan kunstenaars en journalisten met de digtitalisering om? 

Sluiten

Sociale media: last of zegen?

Sociale media: last of zegen?
Sociale media: last of zegen?
Auteur
Laura Mennen
Bron
Marjolijn Antheunis
Datum
26-03-2019
5
Open item
Reageer op dit item

We moeten af van het idee dat sociale media eenzaamheid veroorzaken. Dat vindt Marjolijn Antheunis, hoogleraar communicatie en nieuwe technologie aan Tilburg University onderzoekt de effecten van het gebruik van sociale media. Maar dat betekent niet dat sociale media alleen maar goed zijn. 

 

We moeten af van het idee dat sociale media eenzaamheid veroorzaken. Dat vindt Marjolijn Antheunis, hoogleraar communicatie en nieuwe technologie aan Tilburg University onderzoekt de effecten van het gebruik van sociale media. Maar dat betekent niet dat sociale media alleen maar goed zijn. 

Facebook, Instagram, Whatsapp en Snapchat. Anno 2019 kunnen we geen leven bedenken zonder sociale media. Volgens het CBS is een derde van de Nederlandse jongeren naar eigen zeggen verslaafd aan sociale media. Koploper is Whatsapp. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek 2018 gebruiken 11,5 miljoen Nederlanders dit mediakanaal. Wat voor effect heeft het op ons? 

Eenzaamheid 

De universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten deed een paar jaar geleden onderzoek naar de relatie tussen sociale media en eenzaamheid. 1787 jongeren tussen de 19 en 32 jaar deden aan het onderzoek mee. Hieruit bleek dat hoe meer je op sociale media zit, hoe groter de kans is dat je je eenzaam voelt. Uit cijfers van de Limburgse GGD blijkt dat in 2016 46,2 procent van de Limburgers die negentien jaar of ouder zijn, zich in zekere mate eenzaam voelt. Moeten we ons zorgen maken? Nee, zegt Marjolijn Antheunis. “De onderzoekers vonden een relatie tussen het gebruik van sociale media en eenzaamheid, maar wisten bijvoorbeeld niet of de eenzaamheid kwam door het gebruik van sociale media." Afgelopen jaar deed Antheunis hier onderzoek naar onder jong-adolescenten. Uit de resultaten bleek dat sociale media geen effect had op langdurige eenzaamheid.

Phubben 

De onderzoeksresultaten gaan niet op als je het hebt over je heel kort eenzaam voelen. Het zogenaamde ‘phubben’, op je telefoon zitten in het bijzijn van anderen, zorgt volgens Antheunis voor een tijdelijk sociaal isolement. “Het moment wanneer je met vriendinnen op het terras zit en iedereen op zijn telefoon zit, behalve jij, kan zorgen voor een eenzaam gevoel.” Hoe vaak dit voor een eenzaam gevoel zorgt en bij hoeveel jongeren dit voorkomt, is volgens de onderzoeker moeilijk te zeggen.  

Adaptief 

Is dat korte, eenzame gevoel dat je krijgt erg? "Nee", zegt Antheunis. “Als mens zijn we adaptief als het om sociale interacties gaat. De manier waarop we communiceren verandert constant en we leren daarmee om te gaan. Jongeren vinden het phubben al veel minder erg dan vijftig plussers; zij vinden het asociaal. Dat neemt niet weg dat jongeren zich soms op zo’n moment even sociaal geïsoleerd voelen. Het geeft natuurlijk ook een vervelend gevoel. Je denkt dat je misschien niet interessant genoeg bent. Maar we zien dat ze zich erbij neerleggen, zelf hun telefoon pakken en op Instagram of Whatsapp gaan. Er wordt niet zo zwaar aan getild.”

Mogelijkheden 

In hoeverre maken jongeren die zich al eenzaam voelen meer gebruik van kanalen zoals Instagram en Facebook? Volgens Antheunis is dat moeilijk te onderzoeken en zijn er geen harde cijfers van. “Je ziet dat bepaalde groepen mensen eenzaam zijn, waardoor ze juist gebruik maken van sociale media. Denk aan mensen die het moeilijk vinden om sociale interacties aan te gaan. Voor hen biedt social media mogelijkheden. Je hebt meer controle over wat je zegt en doet. Op Whatsapp kun je bijvoorbeeld even nadenken over wat je terugzegt.” Daarnaast hebben sociale media volgens Marjolijn Antheunis een goede impact op vrienden die je in het dagelijks leven niet spreekt. “Bijvoorbeeld vrienden van de middelbare school of oud-collega’s. Daarvan zien we dat sociale media ervoor zorgen dat we met die mensen contact kunnen houden zonder dat het veel moeite kost. Als we geen sociale media hadden, hadden we die contacten niet meer of minder goed kunnen onderhouden. Sociale media zorgen dus aan de ene kant voor isolement, maar ook voor verbondenheid en voor een groter, actief, sociaal netwerk.” 

Stress 

Antheunis vindt dat we af moeten van het idee dat sociale media eenzaamheid veroorzaken. Dat betekent niet dat sociale media alleen maar goed zijn. “De grootste valkuil die we op dit moment hebben, is de druk, de stress die we ervaren van al onze sociale contacten. We moeten altijd bereikbaar zijn en zo snel mogelijk reageren op berichtjes. Durf af en toe even eenzaam te zijn. En dat is niet de eenzaamheid waarbij mensen zich maandenlang eenzaam voelen. Ik heb het dan over korte eenzaamheid. Durf eens een dag je telefoon uit te zetten en geen sociale media te gebruiken.” 

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Sociale media: last of zegen? - Limburg digitaal - Thema's