Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

Strategische ligging Limburg trekt Britse bedrijven

Britse bedrijven naar Limburg
Britse bedrijven naar Limburg
Auteur
Monique van de Ven
Bron
LIOF, NFIA, Derk Tallent
Datum
08-10-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen om zich in Nederland te vestigen. Ook in Limburg zijn ondernemers geland. In drie gevallen heeft de Limburgse Investerings en Ontwikkelings Federatie (LIOF) daarbij bemiddeld. Maar ook zonder tussenkomst van de LIOF hebben Britten een vestiging in de provincie geopend vanwege haar strategische ligging.

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen om zich in Nederland te vestigen. Ook in Limburg zijn ondernemers geland. In drie gevallen heeft de Limburgse Investerings en Ontwikkelings Federatie (LIOF) daarbij bemiddeld. Maar ook zonder tussenkomst van de LIOF hebben Britten een vestiging in de provincie geopend vanwege haar strategische ligging.

De dreigende Brexit geeft veel economische onrust onder ondernemers in het Verenigd Koninkrijk. Honderden bedrijven hebben zich dit jaar op Nederland georienteerd als mogelijk nieuwe uitvalsbasis op de Europese markt. Volgens de Netherlands Foreign Investment Agency (de NFIA is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat) hebben meer dan honderd bedrijven voor Nederland gekozen. Het gaat veelal om bedrijven in de financiële sector, de IT, media, advertentie-industrie en bio-technologie.

Ligging

Brexitbedrijven hebben ook Limburg in het vizier. Volgens Bert Roona van de LIOF toont vooral de logistieke sector belangstelling vanwege de strategische ligging van Limburg. ''Drie bedrijven uit Engeland en Noord-Ierland zijn inmiddels operationeel in de omgeving van Venlo en met een paar bedrijven zijn we in gesprek.'' Volgens Roona is er een veelvoud van Britse bedrijven in Limburg geland zonder de tussenkomst van de LIOF. ''Wij kunnen klanten locaties laten zien en hen aan tafel brengen met relevante spelers maar ze kunnen natuurlijk ook zonder ons aan de slag gaan.''  

Volgens Roona informeren Britten al jaren naar de mogelijkheden van vestiging in Limburg en komen er sinds een half jaar daadwerkelijk bedrijven over de brug. ''De belangrijkste reden voor vestiging in Limburg is dat zij Europese bedrijven kunnen blijven bedienen. De leverzekerheid is heel belangrijk.'' In Limburg is het buitenland dichtbij en de ontsluiting voor allerlei vervoersoorten is goed. ''Nederland staat bekend om haar logistieke kennis en kracht'', zegt Roona.

Brexit is 'terug in de tijd'

De Britse webwinkel Monstergroup heeft dit jaar een distributiecentrum geopend in Venlo met spullen die de volgende dag bij klanten moeten zijn. Het gaat om een keur aan producten die bedrijven nodig hebben: van bakovens en spoeltafels tot werkbanken, tapijttegels en apparatuur om textiel te bedrukken. Volgens Monstergroup, dat naast Venlo distributiecentra heeft in het Noordengelse York en Scunthorpe, verstuurt het bedrijf wekelijks 4000 pakketten aan meer dan een miljoen klanten in Europa. 

 

Het kleine bedrijf Press Red (13 werknemers) uit Telford van Derk Tallent koos voor Herten, bij Roermond. Press Red verzorgt licht, geluid en beeld op beurzen en tentoonstellingen. Op weg naar de Messe in Dusseldorf, reed directeur Derk Tallent altijd langs Roermond. ''Als we ooit vanaf het vaste land gaan opereren, dacht ik, dan zou Roermond een goede plek zijn. Het is dicht bij de expocentra in Maastricht, Keulen, Dusseldorf, Brussel en Amsterdam. Maar ook Frankfurt, Essen en Hannover zijn gemakkelijk te bereiken.'' De dreigende Brexit heeft de boel in een stroomversnelling gebracht. ''Tachtig procent van onze klandizie komt van het vaste land. Door het vrije verkeer van goederen dat is geregeld in de douane-unie kunnen we onze apparatuur gemakkelijk vervoeren. Met een Brexit draaien we de klok terug naar de periode vóór 1993''. Vooral een no-deal is volgens Tallent rampzalig. ''Dan moeten we vanuit Engeland formulieren invullen voor de tijdelijke invoer van onze apparatuur naar Europa want die gaat na een beurs ook weer terug. En wij zelf moeten mogelijk een visum aanvragen voor een kort verblijf in een Schengenland.''

Wat ook helpt; Tallent 'loves Limburg'. ''Ik vind de mensen bijzonder gastvrij en vriendelijk. De kwaliteit van leven is een stuk beter dan die in het Verenigd Koninkrijk. Helaas ben ik er te weinig.''

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Britse bedrijven naar Limburg - Limburg en de Brexit - Thema's