Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

'Denk je nou nog steeds dat er geen Brexit komt?'

Heibel in de familie
Heibel in de familie
Auteur
Emile Hollman
Bron
Michael Lovering
Datum
30-10-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Michael Lovering, talendocent aan de Universiteit Maastricht, heeft altijd gezegd dat de Brexit er niet gaat komen. Daarom heeft hij ook nog steeds niet de Nederlandse identiteit aangevraagd. Toch maakte hij voor de zekerheid foto’s van de medicijnen van zijn vader. En er is heibel in de familie.

Michael Lovering, talendocent aan de Universiteit Maastricht, heeft altijd gezegd dat de Brexit er niet gaat komen. Daarom heeft hij ook nog steeds niet de Nederlandse identiteit aangevraagd. Toch maakte hij voor de zekerheid foto’s van de medicijnen van zijn vader. En er is heibel in de familie.

De regio Zuidoost Wales waar talendocent Michael Lovering vandaan komt, heeft overeenkomsten met de regio Parkstad in Zuid-Limburg. In de jaren negentig werd een aantal steenkoolmijnen gesloten in Wales. De conservatieve regering van Margareth Thatcher liet de streek verkommeren, electorale winst was er nauwelijks te halen. Scholen en pubs gingen dicht, hoger opgeleide jongeren trokken weg en woningen werden te duur voor starters.

Pensionado's

Toch werden er tal van nieuwe projecten opgezet op het gebied van onderwijs en infrastructuur, voor een aanzienlijk deel met Europees geld. Lovering was half oktober nog in zijn geboortestreek. “Je ziet de Europese vlag overal wapperen.” En toch kozen veel Welshmen om de Europese Unie te verlaten. Lovering wil dat beeld graag nuanceren: “In Zuidwest Wales wonen veel Engelse pensionado’s . In de buurten wapperen de vlaggen niet want daar is het geld niet nodig. En dus werd daar in hoge mate voor vertrek uit de Unie gestemd.”

Vrij reizen

Zelf doceerde Lovering Duits en Italiaans op verschillende scholen in het zuiden van Wales. “Maar er was weinig animo voor dus een carrière zat er niet echt in.” Dus vertrok hij naar Italië, verhuisde van daar naar Duitsland en ging uiteindelijk aan de slag als docent op de universiteit van Maastricht. “Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vrij te reizen, waarvoor de basis is gelegd hier in deze stad. Mijn vrouw is Duits, onze drie kinderen spreken Engels, Duits en Nederlands. We reizen veel en hoeven nooit ons paspoort te trekken, behalve als we naar Groot Brittannië gaan. Dankzij de Nederlandse immigratiedienst kunnen we hier wonen en werken. Straks lopen we de kans dat we ons paspoort moeten laten zien als we België gaan tanken of familie van mijn vrouw gaan bezoeken in Duitsland. Ik heb nooit de Nederlandse nationaliteit aangevraagd omdat ik niet denk dat Brexit zal doorgaan. Het frustreert mijn vrouw en mijn vrienden. Vorige week vroegen ze: denk je nou nog steeds dat er geen Brexit komt? Nee, want ik zie gewoon niet voor me hoe ze het probleem rond de grenzen in Ierland op kunnen lossen.”

Clowns

Lovering ziet evenwel heel goed hoe er problemen kunnen ontstaan bij een Brexit. “Mijn kinderen spelen hockey in Maastricht. Er is daar nog een Britse hockeyvader. Zijn vrouw is Nederlandse,  ze wonen in België, hij werkt in Nederland. Mocht het VK uit de Europese Unie treden dan loopt hij het risico dat hij niet langer het recht heeft om in Nederland te werken omdat hij in België woont. Hij zou wel de Nederlandse identiteit kunnen krijgen want zijn vrouw is Nederlands – ik kan dat niet want mijn vrouw is Duits. Hij zou nieuw werk moeten zoeken in België maar hij verdient enorm goed in Nederland en spreekt bovendien geen Vlaams of Frans. Dus die Brexit zou veel overhoop kunnen halen in zijn geval. Tja, we lachen maar een beetje om die clowns in de Britse politiek.”

Hypernerveus

Waarom stemde een meerderheid van de Britten voor de Brexit? Lovering denkt aan een aantal mogelijkheden. De leugens in de campagnes of op Facebook bijvoorbeeld. De onderzoeken die de Europese Commissie in het vooruitzicht stelde naar belastingparadijzen waar volgens hem heel wat conservatieve Britse politici hypernerveus voor zijn, maar zeker ook de kwestie rond de immigranten heeft een grote rol gespeeld.

Michael Lovering: “Hoe krijg je mensen in hopeloze regio’s zo ver tegen Brexit te stemmen? Door andere mensen de schuld te geven, zoals immigranten. In het Derde Rijk maakten ze de mensen al wijs dat ze arm waren omdat de joden al het geld hadden. Nu zeggen ze: de reden waarom je geen baan hebt, komt omdat de Europese Unie ervoor heeft gezorgd dat al de Polen, Bulgaren en Roemenen hier zijn gekomen. Maar het was de regering Blair die de grenzen opende voor deze arbeiders. En ook de regels opstelde. Als ik in België zou willen werken dan geeft de Belgische regering mij drie maanden om een baan te zoeken, lukt dat niet dan moet ik terug.  Die restrictie legde Blair bijvoorbeeld niet op. Inmiddels is uit onderzoek van het Britse CBS bewezen dat met name deze Oost-Europese werknemers een grote positieve bijdrage leveren aan de Britse economie dan de gemiddelde Brit. Dat zijn de statistieken en het is frustrerend om te zien dat er hierover zoveel leugens zijn verspreid.”

Fake

De talendocent vind het lastig om de uitslag van de verkiezingen te voorspelen. Vooral omdat de persoonlijk belangen van brexiteers groot zijn en er over en weer met leugens wordt gegooid. En mensen gaan daar in mee. Je hoort mensen op televisie zeggen dat het nieuws over eventueel gebrek aan medicijnen fake is, alleen maar om hen angst aan je jagen dat ze hun medicijnen straks niet meer kunnen krijgen.”

Zus van 83

En ja, ook Lovering fotografeerde vorige week de medicijnen van zijn vader, voor het geval dat hij ze straks vanuit Nederland mee moet nemen. Zijn vader is 87 en een verklaard tegenstander van de Brexit. Hij heeft om die reden een half jaar niet gesproken met zijn jongste zus van 83 die een verklaard voorstander van de Brexit is. En die niet meer spreekt met haar jongste broer die in Duitsland woont, om de zelfde reden. “Moet je je voorstellen, deze vrouw heeft een zoon in Spanje, een dochter in Frankrijk, een andere dochter in Duitsland, nog een dochter in Israël en zij stemde vóór de Brexit. Ze woonde zelf nota bene twaalf jaar in Spanje.”

Michael Lovering zocht naar een verklaring. Wat hem is bijgebleven is dat ze zich druk maakt over al die Engelse puppy fokkers die zijn neergestreken in Wales. "Alsof de Welshe fokkers een haar beter zijn?”

Iers accent

Al met al gelooft Lovering nog steeds niet dat de Brexit door gaat. En hij gelooft dus ook niet dat hij zijn baan kwijt zal raken. Mocht het ongelijk krijgen dan verwacht hij dat de Maastrichtse Universiteit het moeilijk gaat krijgen om nieuwe Britse docenten aan te trekken. “Maar gelukkig kunnen we zo nog uit Ierland halen. Als je Maastrichtse studenten hoort spreken met een Ies accent dan weet je hoe dat is gekomen.”

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Heibel in de familie - Limburg en de Brexit - Thema's