Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

Brexit houdt meer Britten thuis

Minder Britse toeristen
Minder Britse toeristen
Auteur
Monique van de Ven
Bron
NBTC, provincie Limburg, gemeente Maastricht
Datum
08-10-2019
2
Open item
Reageer op dit item

Vijf procent minder Britse reizigers in Limburg en tien procent minder in Maastricht vorig jaar. Het is een opvallend gegeven omdat het toerisme uit andere landen juist groeit. De dreigende Brexit houdt Britten eerder thuis. 

Vijf procent minder Britse reizigers in Limburg en tien procent minder in Maastricht vorig jaar. Het is een opvallend gegeven omdat het toerisme uit andere landen juist groeit. De dreigende Brexit houdt Britten eerder thuis.

Al jaren stijgt het aantal toeristen dat Nederland bezoekt. Limburg blijft daarin niet achter. Vooral Duitsers en Belgen bezoeken de provincie, op grote afstand gevolgd door Britten. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017. Ongeveerde tweederde is toerist, de rest is voor zaken of studie naar Limburg afgereisd.

Maastricht

Meer dan de helft van de Britse gasten koos als bestemming Maastricht, vanwege de stad, de concerten van André Rieu, de universiteit en de evenmenten en congressen in de MECC. De stad verwelkomde in 2018 27.000 Britten tegenover 30.000 in 2017. Een opvallende terugval in een tijd waarin toerisme alleen maar toeneemt. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) houdt de onzekerheid over een Brexit groepen Britten thuis. Daarbij is de wisselkoers voor Britten ongunstig. 

Bij een daadwerkelijke Brexit zal het mogelijk niet om een dipje in de cijfers gaan, maar om een trend. Volgens een onderzoek van de uiniversiteit in Oxford kan een no-deal Brexit leiden tot een daling van vijf procent van het aantal Britten dat op reis gaat. Bij de provincies en de VVV's in Limburg is het vooralsnog geen onderwerp. Zij hebben hun handenvol aan de hordes Nederlandse, Duitse en Belgische gasten.

 

Bron:CBS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Minder Britse toeristen - Limburg en de Brexit - Thema's