Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

Run op Nederlands paspoort

'Moet ik haar trouwen?'
'Moet ik haar trouwen?'
Auteur
Monique van de Ven
Bron
IND, gemeente Maastricht
Datum
26-10-2019
2
Open item
Reageer op dit item

Uit vrees bepaalde rechten in Nederland en de EU te verliezen, hebben duizenden Britten afgelopen jaren het Nederlanderschap aangevraagd. Het gros van de 45000 Britten in Nederland doet dat niet en bereidt zich zo goed als mogelijk voor op een Brexit. Op speciale bijeenkomsten in het land kunnen zij hun zorgen kwijt. Op 11 november is Maastricht aan de beurt. Radar Limburg nam alvast een kijkje op de Brexitbijeenkomst in Eindhoven. 

Uit vrees bepaalde rechten in Nederland en de EU te verliezen, hebben duizenden Britten afgelopen jaren het Nederlanderschap aangevraagd. Het gros van de 45000 Britten in Nederland doet dat niet en bereidt zich zo goed als mogelijk voor op een Brexit. Op speciale bijeenkomsten in het land kunnen zij hun zorgen kwijt. Op 11 november is Maastricht aan de beurt. Radar Limburg nam alvast een kijkje op de Brexitbijeenkomst in Eindhoven. 

Moet ik mijn rijbewijs inruilen voor een Nederlands? Moet ik dan opnieuw op? Kan ik mijn hond meenemen naar Engeland en weer terug? Ik woon al dertig jaar in Nederland, krijg ik dan automatisch een verblijfsvergunning? De meeste antwoorden op vragen in het expatcentrum in Eindhoven beginnen met 'that depends....'. Soms moet de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) het antwoord schuldig blijven vanwege de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk, vaak is het antwoord afhankelijk van de persoonlijke situatie van mensen. Betty Sieperda van de IND: ''Bij verblijfsrechten gaat het altijd om een individuele toetsing. Iemand kan hier wel dertig jaar zijn, maar als dat in de gevangenis is, ligt het anders.'' Na afloop van de presentatie van de IND onstaat een keurige rij met mensen die hun persoonlijke situatie voorleggen. 

Run op Nederlands paspoort

Wie van alle onzekerheid af wil zijn, kan ook het Nederlandschap aanvragen. Dat gebeurt steeds vaker, weet de IND. Het aantal Britse onderdanen dat vraagt om naturalisatie is explosief gestegen de afgelopen jaren. Vooral de 'optie-regeling' is in trek. Het is een snellere en goedkopere manier om aan een Nederlands paspoort te komen dan naturalisatie en doorgaans hoef je het Britse niet in te leveren. Van deze regeling wordt vooral gebruikt gemaakt door Britten die hier geboren zijn of met een Nederlander getrouwd zijn en hier al meer dan vijftien jaar wonen. Britten kunnen een optie aanvragen bij de gemeente waarin ze wonen. De gemeente Maastricht heeft de indruk dat meer Britten een Nederlands paspoort aanvragen maar kan dit niet staven met cijfers omdat de dubbele nationaliteit niet meer in de Basisregistratie Personen (BRP) wordt bijgehouden.

 

 

Wie geen Nederlands paspoort heeft, kreeg de afgelopen weken een tijdelijke verblijfsvergunning toegestuurd in het geval van een no-deal Brexit. Met het papier kunnen Britten aantonen dat zij in Nederland mogen wonen, werken (Limburg telt zo'n duizend Britse werknemers) en studeren. Het document is geldig tot 1 juli 2000. In de tussentijd moet er meer duidelijk zijn over wie wat moet gaan aanvragen. Britse onderdanen kunnen hierover informatie online vinden, maar de IND komt ook naar ze toe. Samen met de Britse ambassadeur Peter Wilson gaan de Brexitdeskundigen op toernee in Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Groningen en nu dus Eindhoven. De Britse overheid heeft voor de voorlichtingscampagne overzee elf miljoen pond gereserveerd.   

Breaking news

Zo'n tachtig Britten zijn naar het expatcentrum gekomen voor de laatste stand van zaken. Terwijl ze luisteren naar de informatie van de IND, meldt de BBC breaking news: Johnson wil verkiezingen op 12 december. De bezoekers die lucht krijgen van het nieuws, lijken niet onder de indruk. Het is zoveelste wending in de Brexitserie. Ze luisteren aandachtig naar de sprekers en stellen de vragen waarvoor ze gekomen zijn. De meeste gaan over dubbele paspoorten, rijbewijzen en verzekeringen. 

Een oudere man heeft eigenlijk maar één vraag. ''Ik woon hier veertig jaar, heb geen Engels pensioen maar alles hier in Nederland, ook een vriendin. Moet ik haar trouwen om mijn toelage te behouden?'' Als de IND antwoordt dat dat niet hoeft, slaakt hij een zucht van verlichting en wordt er voor het eerst gelachen in de zaal. 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - 'Moet ik haar trouwen?' - Limburg en de Brexit - Thema's