Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

'Niet gedacht dat Brexit zo'n afschuwelijk gevoel zou geven'

Na 30 jaar Nederlandse
Na 30 jaar Nederlandse
Auteur
Emile Hollman
Bron
Sam Welie
Datum
22-10-2019
5
Open item
Reageer op dit item

Sam Welie van het Expat Centre Maastricht Region woont dertig jaar in Limburg. “Ik had niet gedacht dat de Brexit mij zo’n afschuwelijk gevoel zou geven.”

 

 

Sam Welie van het Expat Centre Maastricht Region woont dertig jaar in Limburg. “Ik had niet gedacht dat de Brexit mij zo’n afschuwelijk gevoel zou geven.

”Weet je wat het probleem is, zegt Sam Welie, ''de meeste Britten weten helemaal niet wat grenzen zijn. Ze zitten op een eiland en om hen heen is de zee. Als je in Limburg woont, ervaar je hoe fijn het is als je zonder problemen de grens overgaat met België of Duitsland.” Zelf heeft Welie “veiligheidshalve” ook het Nederlandse staatsburgerschap aangevraagd. Zodat ze straks zonder veel problemen door Europa kan blijven reizen.

Ontheemd

Welie groeide op in Birmingham en ging uiteindelijk aan de slag bij een reisorganisatie. In Valkenburg vond ze de liefde en trouwde. Haar kinderen kregen zowel de Nederlandse als de Britse nationaliteit, zelf had ze genoeg aan haar Britse paspoort. Totdat het spel van de Brexit op de wagen ging. Ze kreeg geen uitnodiging voor het referendum omdat ze te lang in Nederland woont. Dat deed pijn, ze voelde zich voor het eerst ontheemd. “Ik had niet gedacht dat ik er zo’n afschuwelijk gevoel aan over zou houden.”

Polen

Heeft ze een verklaring dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten, even afgezien van haar verhaal over de grenzen? Er zijn meerdere redenen. “De jongeren zijn bijvoorbeeld niet gaan stemmen. Maar ik denk dat vooral veel oude mensen die zelf niet veel reizen voor de Brexit hebben gestemd. En ik vermoed dat het met de komst van Poolse arbeiders te maken heeft. Opeens waren ze overal. De kiezers zijn blijkbaar vergeten dat dit na de Tweede Wereldoorlog niet anders was. Díe Polen zijn prima geïntegreerd, ze weten niet eens dat hun buren van Poolse komaf zijn.”

Welie vindt dat de Brexit nooit onderwerp van een referendum had moeten zijn – dat is een politieke overtuiging. Maar ook had er iets afgesproken moeten worden wat te doen bij zo’n miniem verschil. Veel Britten in het buitenland kregen geen of te laat een uitnodiging om te stemmen. “Ik vind dat ze de uitslag hadden moeten aangrijpen om een breed debat te voeren over Europa. Nu is het pure partijpolitiek geworden. Ze hadden erover moeten polderen. Inmiddels zijn de Britten het gedoe over de Brexit helemaal zat.”

Rustig

Het Expat Centre in Maastricht helpt buitenlandse mensen hun weg te vinden in Limburg. Er is niets merkbaar van een Brexit hectiek. Voor Britse studenten verwacht Welie niet meteen veel problemen. Britse studenten zullen straks bij een harde Brexit een zorgverzekering moeten afsluiten, minder kans hebben op studiefinanciering, mogen net als andere niet-EU studenten maximaal zestien uur werken als bijbaan, en daar moet een (werkstudent) werkvergunning voor worden aangevraagd. Dat hoeft geen probleem op te leveren, maar de praktijk moet het leren. Wel moeten ze realiseren dat zij niet - zoals nu - zo maar een woonruimte over de grens kunnen aannemen, en voor een baan zullen ze straks een kennismigranten functie (met bijbehorende vergunning) nodig hebben. Voor Sam Welie zelf lijkt de Brexit geen consequenties te hebben. “Het is accepteren en ermee leven.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Na 30 jaar Nederlandse - Limburg en de Brexit - Thema's