Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

Poppodium Muziekgieterij wil meer Britse bands programmeren

Poppodia wachten af
Poppodia wachten af
Auteur
Emile Hollman
Bron
Wim Smeets, Mojo
Datum
30-10-2019
3
Open item
Reageer op dit item

Hij had de stille, stiekeme hoop dat het wel los zou lopen met die Brexit. En nu een harde variant van tafel lijkt, maakt Wim Smeets, baas van poppodium De Muziekgieterij in Maastricht, zich niet zo veel zorgen meer. “Er zal vast wel iets veranderen maar alles is op te lossen.”

 

 

Hij had de stille, stiekeme hoop dat het wel los zou lopen met die Brexit. En nu een harde variant van tafel lijkt, maakt Wim Smeets, baas van poppodium De Muziekgieterij in Maastricht, zich niet zo veel zorgen meer. “Er zal vast wel iets veranderen maar alles is op te lossen.”

Gages

Natuurlijk volgde hij het nieuws rond de Brexit met belangstelling. Niet alleen via de media maar hij hield ook de website van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel in de smiezen. En publicaties van vakbladen. Mogelijke problemen die eraan zitten te komen: extra kosten voor het inklaren van apparatuur of merchandise, afdracht van belastingen, visumplicht, tewerkstellingsvergunningen, douanedocumenten en gedoe aan de grens. “Als de kosten voor een band hoger worden, kun je natuurlijk ook niet meer de gebruikelijke gages betalen. Maar ik denk niet dat Boris Johnson daarvan wakker ligt.” 

Vernieuwing

Steeds hoopte Wim Smeets dat het wel los zou lopen. Hij vermoedt dat in het geval van een no deal-Brexit vooral de boekingskantoren in de problemen zouden komen, zij organiseren de tours. Mochten de Britten trouwens uit de douane-unie stappen, dan geldt straks voor Britse bands hetzelfde als voor pakweg Amerikaanse bands als het gaat om bijvoorbeeld werkvergunningen.

Of het de Muziekgieterij uiteindelijk bands zal kosten, kan hij niet inschatten. Er zijn weinig Britse bands geprogrammeerd maar daar wil het totaal renoveerde poppodium juist verandering in brengen. “De meest vernieuwende en vooruitstrevende popmuziek komt uit Groot-Brittannië. Wij streven er daarom naar om veel meer Britse bands te contracteren dan we nu doen.”

Paradiso

Nederlands grootste concertpromotor Mojo boekt voor een gemiddeld festival doorgaans 200 artiesten en zeker een derde van al die artiesten is Brits. Zo kwamen er van de 9 hoofdacts op Pinkpop 2019 vijf uit het VK. In concertzalen als de Ziggo Dome en AFAS Live en poppodia en kleinere clubs als Paradiso, Paard van Troje en 013 is zo’n twintig procent Brits.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Poppodia wachten af - Limburg en de Brexit - Thema's