Sluiten
RadarLimburg

Limburg en de Brexit

Terug naar overzicht
Limburg en de Brexit
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Is de Brexit een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg? Beslist niet als je weet dat deze provincie voor twee miljard euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en voor 900 miljoen euro aan goederen importeert. Inmiddels hebben tenminste drie Britse bedrijven zich vanwege de onrust op het eiland in Limburg gevestigd en blijken een aantal Limburgse transporteurs Groot Brittannië te mijden. RadarLimburg over de gevolgen van de Brexit voor Limburg.

 

 

Toekomst

Door de Brexit verandert er van alles rondom het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Redacteur Laura maakt zich zorgen over vliegen met Britse luchtvaartmaatschappijen na de Brexit en vlogt hierover. Ook Britse studenten in Maastricht maken zich zorgen. Wat voor consequenties heeft een Brexit voor hen?

Feit

Meer dan honderd Britse bedrijven hebben ervoor gekozen zich in Nederland te vestigen. Daarentegen houdt de dreigende Brexit Britten eerder thuis. Volgens het CBS telde de provincie vorig jaar 57.000 Britse gasten, tegenover 60.000 in 2017.

Geschiedenis

De deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de EU is sinds de intrede in 1973 al omstreden geweest. Volgens Sam Welie van het Expat Centre Maastricht zijn er meerdere redenen dat zoveel Britten de Europese Unie willen verlaten.

Opinie

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", zegt hoogleraar Mathieu Segers. De Britse Glynn Stacey, eigenaar van De Bruin & Stacey Living (een winkel met typische Engelse producten), is helemaal klaar met de onzekerheden rondom de Brexit. In een podcast vertellen twee Limburgse europarlementariërs over het Brexit-proces. 

Sluiten

Hoogleraar Mathieu Segers: 'Brexit is een proces, geen moment'

Te veel paniekverhalen
Te veel paniekverhalen
Auteur
Jan Bierhoff
Bron
Mathieu Segers
Datum
31-10-2019
5
Open item
Reageer op dit item

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", reageert hoogleraar Mathieu Segers. ''Je wordt niet zo maar lid van de Europese Unie, doorgaans duurt dat proces zo’n tien jaar, en je stapt er ook niet een-twee-drie uit. De afwikkeling van de Brexit gaat zeker nog enige jaren duren. Er komt geleidelijk een nieuwe realiteit. Brexit is eigenlijk ook een verkeerde term. Het Verenigd Koninkrijk blijft liggen waar het ligt, pal voor de deur van Europa. Daar moeten alle partijen het mee doen.''

 

De 31e oktober doomsday? "Zo simpel ligt het niet. Brexit is geen kwestie van 'in' of 'uit' van de een op de andere dag", reageert hoogleraar Mathieu Segers. ''Je wordt niet zo maar lid van de Europese Unie, doorgaans duurt dat proces zo’n tien jaar, en je stapt er ook niet een-twee-drie uit. De afwikkeling van de Brexit gaat zeker nog enige jaren duren. Er komt geleidelijk een nieuwe realiteit. Brexit is eigenlijk ook een verkeerde term. Het Verenigd Koninkrijk blijft liggen waar het ligt, pal voor de deur van Europa. Daar moeten alle partijen het mee doen.''

Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht en wetenschappelijk directeur van Studio Europa, een werkplaats voor kennisontwikkeling en debat over Europese integratie, vindt dat het Brexit-debat los moet komen van de zwart-wit beelden. Een enkele rebellerende lidstaat erin of eruit, dat is te eenvoudig gesteld. "De EU als geheel is zoekende naar alternatieven voor het ‘one-size-fits-all’-model dat nu de discussie beheerst. De werkelijkheid is complexer en laat nu al variaties zien, met een euro-groep, een Schengen-groep, intergouvernementele initiatieven en grote verschillen in nationale wetgeving voor Europese thema’s. Reële verschillen zullen steeds meer recht worden gedaan. Maatwerk, variatie in partnerships, is de oplossing."

Korset
Dat geldt zeker voor Engeland. Let wel, zegt Segers, het VK was lang geen lid en sinds jaren maar ten dele. Alleen in de periode 1973-1992 was Engeland volledig lid. "Brexit is eigenlijk een fase in een continue proces van positioneren. De Britten willen niet opgesloten zitten in een supranationaal korset, maar ook niet buitengesloten worden door hun ‘Europese vrienden’. Ze zoeken een positie aan de rand van het spectrum. En waarom niet?" Bij die zoektocht naar maatwerk is naar het inzicht van Segers geen nieuw Europees verdrag noodzakelijk. Veel is nu al mogelijk, en die vrije ruimte wordt ook benut. Wat wel anders moet is de perceptie van de Europese Unie als dwangburcht, als allesbepalende factor. Dat vraagt politieke moed van onze leiders, die zich nu bij voorkeur bedienen van grote woorden over het Boze Brussel, en te weining spreken met de kleine woorden van de complexe, genuanceerder werkelijkheid van alledag.

Voorbarig
In Engeland krijgt nu de forcing van Boris Johnson alle aandacht, maar Segers ziet bij alle polarisatie en focus op deadlines toch ook signalen van begrip voor een meer realistische benadering. Hij verwacht eveneens in ‘Brussel’ een groeiende bereidheid om uitstel te verlenen aan het VK, zodat daar orde op zaken kan worden gesteld, hetzij via verkiezingen, hetzij via een tweede referendum. Is daarmee alle zorg voor een harde Brexit wat voorbarig? Ja en nee, stelt Segers. Ja, want er zijn nu te veel paniekverhalen over draconische effecten. Hij vergelijkt het met de hype rond de millennium-bug, die ook binnen enkele weken verdampte. Maar anderzijds, nu de Britse regering het zo hard speelt, is er het risico van collateral damage die zeker ontregelend zal zijn en potentieel zeer schadelijk. Denk aan de Gordiaanse knoop rond de status van Noord-Ierland, en op de financiele markten het dalende pond, dat tot veel economische malaise kan leiden.

Limburg
En Limburg, merken wij er wat van dan? Minder dan de delen van Nederland die strategisch gelegen zijn, zoals de Randstad, of de haven van Antwerpen. De transitopunten dus. In dat opzicht is Limburg toch een meer perifere regio, het rimpelt hier wat minder heftig, stelt Segers. Maar we hebben bijvoorbeeld medische industrie die veel exporteert, ook naar of via het VK. Daarvoor is het opletten. Ook de universiteit, van oudsher internationaal georienteerd, zal naar oplossingen moeten zoeken bij Europese projecten met Engelse partners. Van de andere kant, er zijn altijd kansen. Nogal wat kenniswerkers van naam repatrieren of overwegen dat te doen, die kun je welkom heten. Zo verstevigt de UM nu de partnership met de zusteruniversiteit in York. "We komen er hier wel uit."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Te veel paniekverhalen - Limburg en de Brexit - Thema's