Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 1

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 1
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Denk robots, denk dementie, denk duurzaamheid.

Geschiedenis

Bescheidenheid past bij het toekomst voorspellen. Kijk maar eens 12 jaar terug in de tijd. Veel zaken die we nu vanzelfsprekend vinden, bestonden domweg nog niet.
Daarom in deze Radar ook een snelle blik 'back into the future'. .

Opinie

Speculatief vooruitkijken is een populaire sport. We doen er graag aan mee en laten vogels van diverse pluimage aan het woord: wetenschappers, bestuurders, zakenlui en futuristen. Kies uw favoriete voorspeller!

Sluiten

Identiteit en revaliteit

Identiteit en rivaliteit
Identiteit en rivaliteit
Auteur
Hans Kasper
Bron
Datum
01-03-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Professor Hans Kasper: na een verblijf van bijna 33 jaar in de Randstad woon ik ondertussen drie maal elf jaar in Zuid-Limburg. En heb het hier enorm naar mijn zin. Toch blijven bepaalde zaken me opvallen en verbazen.

We hebben de afgelopen jaren discussies gehad over de Nederlandse identiteit. Recent is dat paard ook in Limburg weer van stal gehaald: is er een Limburgse identiteit? Zo ja, waar bestaat die dan uit?

Dagblad De Limburger en het Limburgs Museum hebben dat laten onderzoeken eind vorig jaar. De Limburger wordt door 80% of meer van de deelnemers aan het onderzoek gekarakteriseerd als gezellig, vriendelijk en gemeenschapszin. We kunnen dus gerust aannemen dat dit kenmerken zijn die typisch de Limburgse identiteit bepalen omdat ze voor vrijwel iedereen gelden.

Als dat zo is, snap ik totaal niet waarom er zoveel onderlinge rivaliteit is Limburg. Denk maar eens aan de rivaliteit op leven en dood tussen de fans van de vier betaald voetbalclubs (en zeker tussen de drie in het Zuiden). Of aan de rivaliteit tussen de inwoners van de gemeenten in Parkstad, maar ook bijvoorbeeld aan de bilaterale rivaliteit tussen Heerlen en Kerkrade, tussen Heerlen en Maastricht, tussen Weert en Roermond. Ik vraag me wel eens af of die rivaliteit echt is of gespeeld. In ieder geval komt die te pas en te onpas naar voren, wordt nodeloos gecultiveerd op die momenten, en frustreert samenwerking.

Waarom is er eigenlijk zoveel rivaliteit als Limburgers zoveel gemeenschappelijk hebben en zichzelf veelal ook nog eens als open en betrouwbaar betitelen (wat buitenstaanders overigens betwijfelen)? Hebben zij die rivaliteit soms nodig om zich in die eenvormigheid van elkaar te kunnen onderscheiden? Lukt het daarom niet om tot één betaald voetbalclub of tot één gemeente in Zuid-Limburg te komen?

Als dit zo is, zou dus meer diversiteit de eenheid bevorderen. Laten we dus de diversiteit vergroten om de eenheid te bevorderen.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Identiteit en rivaliteit - Limburg in 2030 Deel 1 - Thema's