Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 2

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 2
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Ze denken na over voedsel, mobiliteit, dementie, toerisme, maar ook de kerk kijkt naar 2030.

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Banenverlies bij blockchain

Banenverlies bij blockchain
Banenverlies bij blockchain
Auteur
Geert Lamers
Bron
Interview met Vince Meens
Datum
01-03-2018
5
Open item
Reageer op dit item

Is blockchain een veilige en betrouwbare manier om digitaal gegevens op te slaan en te gebruiken? Als deze vraag met ja wordt beantwoord, zullen banken, notarissen, accountants en overheden stappen terug doen omdat zij voor een aantal taken overbodig zijn.

Vince Meens (Kerkrade 1986), Manager Entrepeneurship Development, Brightlands Smart Services Campus Heerlen wordt ook wel de ‘blockchain Guru’ genoemd. Hij is ervan overtuigd dat blockchain de techniek is die het gebruik van internet naar een nieuw niveau tilt. Nu is de techniek vooral bekend vanwege de digitale valuta Bitcoin, maar straks zullen we in het leven van alledag op veel meer manieren deze techniek gebruiken. Zoals handel drijven, financiële transacties doen en registreren, en kennis delen. Straks profiteren we van een wereldwijde - voor iedereen toegankelijke - database van kennis. Kenmerk van een blockchain is dat alle handelingen en ontvangen waarderingen in de vorm van ‘tokens’ worden opgeslagen in chronologische volgorde. Elke nieuwe handeling of transactie van een ‘token’ wordt aan de al bestaande en geregistreerde ‘tokens’ gehangen zodat alleen veranderingen die logisch passen opgenomen kunnen worden in de blockchain. Tokens kunnen een geldelijke waarde vertegenwoordigen maar ook studiepunten, een aandeel in iets, een product of dienst of een stem voor verkiezingen.  

Blockchain zal, gecombineerd met robotisering en kunstmatige intelligentie, onvermijdelijk leiden tot een fors verlies van arbeidsplaatsen. Zeker bij overheden, banken, accountancy en notarissen. Voor een aantal werkzaamheden komt ander werk in de plaats maar de tijd van massawerkgelegenheid is in 2030 voorbij. Noodgedwongen zal er serieus werk gemaakt worden van een vorm van basisinkomen voor iedereen. Op de vraag hoe het in de zo toegankelijke en openbare blockchain zit met onze privacy, antwoordt Meens: “Waar het nu zo is dat bedrijven zoals Google van elke gebruiker gegevens opslaan voor adverteerders-doeleinden, kent het blockchain-principe voor elke gebruiker een privé-kluis waarin zijn of haar persoonlijke identiteitsgegevens onkraakbaar zijn opgeslagen. Blockchain levert ons naast collectieve gedeelde kennis juist meer individuele keuzevrijheid op en eigen regie, onafhankelijk van overheden en bedrijven.”

Blockchain bestaat als techniek sinds 2009 en kent ook in de huidige nog steeds experimentele fase, al veel concrete toepassingen. Vince Meens: "In Heerlen wordt nagedacht om via de blockchaintechnologie een vereniging van buurtbewoners een subsidie te geven om het groen in hun buurt te onderhouden. Via blockchaintechnologie wordt geld beschikbaar gesteld dat zo geprogrammeerd is dat het alleen bij bepaalde winkels en leveranciers besteed kan worden binnen een bepaalde periode en voor het doel waarvoor het bestemd is. De lokale economie wordt gestimuleerd en controle op besteding van de subsidie wordt veel eenvoudiger." En bij de Universiteit Maastricht, faculteit Rechten, ontvangen studenten zogenaamde ‘badges’ zodra zij een deel van hun studie hebben afgerond. Een aantal badges samen staat voor een diploma of titel. Deze worden allemaal opgeslagen in de privé kluis van de student in een blockchain en vormen onderdeel van het individueel cv dat daarin wordt opgebouwd.

Vince Meens: “Omdat geld programmeerbaar wordt en in principe iedereen in staat is een eigen digitale betaaleenheid te maken, kan het zo zijn dat het gemeentebestuur van Maastricht straks een eigen Maastricht Munt op de markt brengt die voor de eigen inwoners meer koopkracht biedt dan voor toeristen. Openbaar vervoer dat niet meer via een openbare aanbesteding wordt verworven door een centrale partij als Arriva maar een vloot van autonome elektrisch aangedreven voertuigen van auto’s en bussen die hun eigen kosten terugverdienen in een blockchain door betaling van de dienst als iemand er gebruik van maakt. De voertuigen organiseren zelf hun onderhoud. Net zoals een drankenautomaat zelf, via internet en in de blockchain, frisdrank bestelt. Eventuele belastingen zoals BTW worden direct overgemaakt aan de belastingdienst. In deze transacties maakt het niet uit of het een mens of een machine is die een bestelling plaatst en afrekent.

Vince Meens voorspelt dat er tussen vijf en tien jaar vanaf nu een transitie plaatsvindt waarbij de Euro en de Dollar verdrongen worden door digitale valuta. Het eigenaarschap van bedrijven dat nu doorgaans bij een kleine groep van beleggers berust zal straks bij een heel grote groep van belanghebbenden gaan liggen die elk een klein deel eigenaarschap hebben. Veel meer dan nu het geval is gaan we als consumenten kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Bij elk product is door de blockchain, via het scannen van het product, de volledige historie ervan te zien. Waar en door wie is het geproduceerd en hoe is het en via welke weg in de winkel terechtgekomen?

Vince Meens is naast Nederlander digitaal geregistreerd burger van Estland. Iedereen kan dit doen. Vanuit dit burgerschap kan hij een bedrijf oprichten en locatieonafhankelijk handel drijven zonder ooit in Estland te zijn geweest. Hij ziet voor zich dat er in 2030 naast de 1,2 miljoen Limburgers er ook 5 miljoen digitale Limburgers zijn die de provincie ondersteunen door aandeelhouderschap in bedrijven, producten of diensten zonder dat zij in Limburg hoeven te zijn geweest.

Letterlijk grenzeloos is ook zijn enthousiasme, voorstellingsvermogen en optimisme als waarde voor de mondiale samenleving als het gaat om blockchain. Hij gelooft in een wereld waarin we dankzij blockchain voor het eerst als mensheid gaan acteren als een collectieve intelligentie met een logisch en collectief gedeeld geheugen.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Banenverlies bij blockchain - Limburg in 2030 Deel 2 - Thema's