Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 2

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 2
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Ze denken na over voedsel, mobiliteit, dementie, toerisme, maar ook de kerk kijkt naar 2030.

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Kweken in de stad

Kweken in de stad
Kweken in de stad
Auteur
Rens Knapen
Bron
Interview City Farm Eindhoven
Datum
01-03-2018
4
Open item
Reageer op dit item

Het is het jaar 2030. De Verenigde Naties voorspellen dat er in 2030 8,5 miljard hongerige monden op onze planeet rondlopen. De vraag is natuurlijk: hoe gaan we we die toenemende mensenmassa te eten geven?

In de toekomst zullen steeds meer mensen in de grote steden wonen en trekt het steeds meer leeg op het platteland. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een van de oplossingen voor het voedseltekort waar momenteel mee geëxperimenteerd wordt, is het zogenaamde urban gardening. Oftewel, het opzetten van kwekerijen in oude, leegstaande panden in de binnenstad om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de ruimte die wél beschikbaar is. Een van de bedrijven die momenteel bezig is met het opzetten van urban gardening-projecten is de stichting Duurzame Kost.Wanneer je een blik werpt op de 5e etage van het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven, werp je een blik op wat volgens de stichting de toekomst gaat zijn. Zodra je het bedrijfspand nadert, zie je het paarsgekleurde licht al naar buiten schijnen. Onder een enorme hoeveelheid LED-lampen worden in het oude pand kroppen sla, munt en allerlei andere gewassen gekweekt, midden in hartje Eindhoven. 

Gekscherend wordt er al geroepen dat het volledig op water gebaseerde aquaponics-kweeksysteem voor de teelt van cannabis wordt gebruikt, maar wanneer je de werkvloer op loopt vind je alleen drijvende bakken met kroppen sla en vier kweekbakken vol forellen. De insteek van Stichting Duurzame Kost is niet het massaproduceren van voedsel. "Ons systeem focust zich voornamelijk op het duurzaam kweken van gewassen en vis met zo weinig mogelijk grondstoffen.", vertelt Jos Hakkennes, initiatiefnemer van de stichting. "We focussen totaal niet op massaproductie. In de wereld van binnenkweek, zouden wij de biologische variant zijn voor de consument die bewust nadenkt over wat hij of zij eet."
Efficiëntie is dus een belangrijk begrip voor het kweekproces van de City Garden in Eindhoven. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een aquaponicssysteem, waarbij de gewassen enkel op water gekweekt worden, is er geen grond nodig en hoeft enkel de minimale hoeveelheid water die de planten opnemen aangevuld te worden. Daarbij gaan de uitwerpselen van de forellen uit de kweekbakken eerst langs een filter, waarna de bruikbare bacteriën doorstromen naar de waterbakken van de planten en als voeding hiervoor dienen. De planten gebruiken de bacteriën, maken het water weer schoon en deze wordt vervolgens weer teruggepompt naar de forellen. Het is dus een groot circulair proces, waarbij beide partijen van elkaar profiteren. Nadat de vissen en gewassen klaargemaakt zijn voor de verkoop, zijn ze te koop in de Vershal in het Veemgebouw. 

Ook het verwerken van afval vormt in de toekomst een nieuwe cirkel. Het afvalmateriaal dat met deze werkwijze ontstaat, zoals bijvoorbeeld algen en wortels, wordt door het bedrijf Wurmpie Wurmpie, dat zich op dezelfde etage van het pand bevindt, gebruikt om meelwormen te kweken. Meelwormen die een belangrijke bron van eiwitten kunnen worden zodra de traditionele bio-industrie niet meer verder uitgebreid kan worden.

Hakkennes ziet het echter wel voor zich, een toekomst waarin binnenkweek een belangrijke rol binnen de voedselproductie speelt. "Niet door ons bedrijf, maar het concept kan makkelijk worden aangepast om hele bedrijfspanden vol te duwen met kweekbakken om zo een soort groentefabriek te creëren." Het voordeel van binnenteelt is volgens hem dat je niet gebonden bent aan de grond waar je mee werkt. Met ingenieuze constructies is het mogelijk om verticaal te denken en zo de ruimte van een oud pand optimaal te gebruiken.

Het zou zomaar kunnen zijn dat we in 2030 sla uit gespecialiseerde kweekpanden kunnen eten, volledig uitgerust om zoveel mogelijk voedsel per vierkante meter te produceren. Onafhankelijk van het klimaat en het seizoen. Door op deze manier optimaal gebruik te maken van de grond en de productie naar de mensen in de grote steden te halen, zetten we een juiste stap richting het oplossen van het dreigende voedseltekort.

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Kweken in de stad - Limburg in 2030 Deel 2 - Thema's