Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 2

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 2
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Ze denken na over voedsel, mobiliteit, dementie, toerisme, maar ook de kerk kijkt naar 2030.

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Landschap niet volbouwen

Landschap niet volbouwen
Landschap niet volbouwen
Auteur
Emile Hollman
Bron
Manon Luijten
Datum
01-03-2018
3
Open item
Reageer op dit item

Een kleine zeventig procent van de bezoekers van Zuid-Limburg zegt te komen voor het landschap. Ze willen glooiende heuvels zien, bestrooid met lieflijke vakwerkhuisjes. “We gaan die heuvels dus niet volbouwen met parken en appartementen.”

“We moet zuinig zijn op ons landschap”, stelt Manon Luijten, manager marketing & evenementen van VVV Zuid Limburg in Valkenburg waar ze zo’n zeventien jaar werkt. Ze zegt het hachelijk te vinden om in de wereld van het toerisme tien jaar of verder vooruit te kijken, maar elke ontwikkeling kan alleen maar in het teken van duurzaamheid staan. Dat geldt ook voor de groei van het aantal toeristen. De verwachting is dat door de zogenaamde zilveren golf (ouderen) meer bezoekers hun weg naar het Heuvelland zullen vinden, nu boeken jaarlijks 1,1 miljoen mensen een overnachting in het Heuvelland. Die komen vooral (68 procent) voor het landschap, en willen bevestigd zien in hun verwachtingen. Dus adembenemende vergezichten, afwisselende landschappen met prima wandelpaden, koeien in de wei, genoeg stilte, goede accommodaties en een uitstekende keuken met streekproducten.

 Autoclubs
Hoe dan ook zal de druk op het Heuvelland toenemen. Met feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren is het ongemeen druk in het gebied. Manon Luijten: “We proberen te voorkomen dat iedereen op dezelfde dag door het Heuvelland gaat rijden. We zijn er een aantal jaren mee bezig om het gemotoriseerd verkeer in het heuvelland een beetje aan banden te leggen.” Daartoe worden afspraken gemaakt met gemeenten. Sinds twee jaar moeten autoclubs of motorclubs bijvoorbeeld een vergunning aanvragen eer ze achter elkaar door het landschap kunnen rijden. Volgens Luijten kan het toerisme nog groeien zolang er de bezoekers over het jaar gespreid kunnen worden.

Bildungstoerist 
“We willen het Heuvelland niet volbouwen met bungalowparken zoals in Zeeland. Dan zouden onze panorama’s verdwijnen.” Luijten en collega’s zoeken niet naar de massatoerist maar naar de zogenaamde Bildungstoerist, iemand die ook geïnteresseerd is naar de verhalen van landschap en streek.

 Ondernemers zullen toch ook naar hun beurs kijken? Luijten: “Ik kan me voorstellen dat voor sommige ondernemers vooral de omzet telt, maar wij proberen qua beleid te kijken naar kwaliteit en toch mooie omzetten draaien. Ik snap de paradox wel maar als je naar de lange termijn kijkt: we kunnen niet blijven groeien. Ook de achttien gemeentes in het Heuvelland zijn er zich bewust van dat groei niet eeuwig door kan gaan, het moet wel leefbaar blijven. Wij doen niet aan politiek maar proberen alle partijen, vaak met tegengestelde belangen, wel samen aan tafel te brengen.”

 Airbnb
Daarom is het belangrijk controle te houden. De vraag is of je een fenomeen als Airbnb (nu op zo’n 300 plekken in Zuid-Limburg) wel kunt reguleren. “Je kunt zoiets niet tegenhouden maar we zoeken naar een goede manier om er mee om te gaan. Voorlopig loopt het nog niet zo’n vaart.”

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Landschap niet volbouwen - Limburg in 2030 Deel 2 - Thema's