Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 2

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 2
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Ze denken na over voedsel, mobiliteit, dementie, toerisme, maar ook de kerk kijkt naar 2030.

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Voedsel innovatie

Voedsel innovatie
Voedsel innovatie
Auteur
Rens Knapen
Bron
Interview met Alie De Boer
Datum
01-03-2018
0
Open item
Reageer op dit item

Het is nu eenmaal een feit:De Verenigde Naties voorspellen dat we in 2030 met acht en een half miljard mensen op deze aardbol rondlopen. Naast woonruimte, werk en vervoer, hebben deze mensen natuurlijk eten nodig. Op de Brightlands Campus in Venlo probeert men een bijdrage te leveren aan de discussie over wat hiervoor nodig is.

 Alie de Boer, universitair docente aan de campus en oprichter van het Food Claims Centre Venlo, is een van de deelnemers die in deze discussie rond de tafel zit. Op de Greenport campus in Venlo zoeken onderzoekers en ondernemers elkaar op om te brainstormen en te werken op het gebied van voedselinnovatie. De Boer denkt dat Limburg daar een prominente rol in kan spelen.

''In Limburg durft men tenminste stappen te zetten."

"In Limburg zijn we behoorlijk innovatief bezig om de voedselindustrie toekomstbestendiger te maken", vindt ze. "We zijn een stap verder dan andere regio's in Nederland, en ik durf zelfs te zeggen dat we verder zijn dan een groot gedeelte van de rest van de wereld. In Limburg durft men tenminste stappen te zetten", aldus de onderzoeker. En stappen worden er gezet. De Boer wijst bijvoorbeeld op de kweekburger die in Maastricht wordt ontwikkeld. Maar ook het opbouwen van onderzoeks- en innovatiecentrum Villa Flora en het beschikbaar stellen van een subsidie van 2.947.500 euro door de provincie voor onderzoeksprogramma Healthy Eating and Food Innovation van de Universiteit Maastricht in Venlo tonen aan dat er genoeg geïnnoveerd wordt binnen Limburg.


Maar ondanks dat Limburg goed zijn best doet en handelt met het oog op de toekomst, is het voeden van de acht en een half miljard hongerige monden die in 2030 voedsel nodig hebben een probleem op internationaal verhaal. De Boer geeft aan dat het belangrijk is dat we veel met elkaar communiceren en belangrijke ontwikkelingen en onderzoeksresultaten delen. Dit gebeurt volgens haar al veel, maar het is iets dat belangrijk is om te blijven stimuleren. "Om in 2030 verder bij de oplossing van het voedseltekort te zijn, moeten we deze internationale contacten koesteren en de lijntjes kort houden."

Een belangrijk aspect van innovatie, is natuurlijk dat het ook allemaal veilig is met het oog op de consument. Het Food Claims Centre Venlo is opgericht door De Boer met als uitgangspunt het bij elkaar brengen van onderzoekers, mensen uit de voedselindustrie en wetgevers. Met als doel om toekomstige ontwikkelingen zo te kunnen reguleren dat nieuwe initiatieven ook veilig, volledig conform de bestaande of toekomstige wetgeving, op de markt gebracht kunnen worden. Een belangrijke discussie, aangezien wetgeving en veiligheid aan de ene kant innovatie en creatief denken vertragen en zelfs kunnen beperken. Maar aan de andere kant zorgt het opstellen van strenge wetgeving en ervoor zorgen dat deze gehandhaafd wordt door onderzoekers er ook voor dat nieuw ontwikkelde producten direct en veilig op de markt gezet kunnen worden. De Boer: "Toen de kiwi naar Europa werd geïmporteerd, kwamen we er naderhand achter dat mensen ineens allerlei nieuwe allergiën begonnen te ontwikkelen. Binnen het Food Claims Centre proberen we oog op dit soort ontwikkelingen te houden en te voorkomen dat dit soort gevallen zich nog eens voordoen."
 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Voedsel innovatie - Limburg in 2030 Deel 2 - Thema's