Sluiten
RadarLimburg

Limburg in 2030 Deel 2

Terug naar overzicht
Limburg in 2030 Deel 2
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Een goede overheid is op zijn toekomst voorbereid. Onder dat motto werkt de provincie Limburg aan de beleidsagenda 2030. Deze maand discussieert het regioparlement over de visies, zwaartepunten en perspectieven. Al eerder gaven honderden Limburgers kun kijk op de zaak in zeven inspiratiesessies.

De Radar-redactie, vol jonge Limburgers wiens toekomst onderwerp van gesprek is, geven hier hun eigen draai aan het thema. Verslagen van opmerkelijke initiatieven, prikkelende interviews met experts en vooral inspirerende scenario' s. Lees en verbaas u!

Toekomst

Lastig, dat getuur in de glazen bol. Hoe kijk je een beetje betrouwbaar 12 jaar vooruit? Radar gebruikt de scenario-methode: op basis van de feiten nu diverse denkbare en aannemelijke ontwikkelingen schetsen, zonder daar een voorkeur voor uit te spreken. Voer voor debat dus, en een handvat voor het maken van moeilijke beleidskeuzes.

Feit

Niet alleen de provincie, ook veel bedrijven, instellingen en initiatiefrijke burgers houden zich bezig met innovatieve projecten. Ze denken na over voedsel, mobiliteit, dementie, toerisme, maar ook de kerk kijkt naar 2030.

Geschiedenis
Opinie
Sluiten

Wat is blockchain?

Wat is blockchain?
Wat is blockchain?
Auteur
Geert Lamers
Bron
Diverse
Datum
01-03-2018
2
Open item
Reageer op dit item

Het valt nog niet mee om uit te leggen wat blockchain precies is. Blockchain is de technologie achter digitale valuta als de Bitcoin en de Ethereum. De verwachting is dat deze en andere nieuwe digitale valuta in de toekomst een grote rol gaan spelen in onze economie. Het idee is dat de tussenkomst van banken, notarissen en overheden overbodig zal zijn. Daarvoor zorgt het systeem van blockchain, letterlijk een keten van blokken waarin allerlei soorten van digitale informatie is opgeslagen Dit kunnen financiële transacties zijn maar ook contracten, verzekeringspolissen en notariële aktes.

 

Als je geld wil overmaken naar je zoon die studeert in Parijs, doe je dat gewoonlijk via de bank. Dat kost je geld. Stuur je hem Bitcoins dan kost je dat nagenoeg niets. De overboeking aan je zoon wordt toegevoegd aan en opgeslagen in een block met registratie van datum en tijd waarbij de computers in het netwerk van de blockchain controleren of je overboeking correct is. Of jij als ontvanger inderdaad beschikt over het geld en jouw zoon de ontvanger is en de bijschrijving kan ontvangen. Er zijn al winkels en cafés waar je direct via blokchain met Bitcoins zonder tussenkomst van een bank kunt betalen.

In een systeem van geschakelde computers worden permanent nieuwe kopieën van de volledige historie met daarin de meest actuele (trans)acties verwerkt, opgeslagen. Een blok in een blokchain is gevuld met gedigitaliseerde data. Dit kunnen contracten, financiële transacties, verzekeringspolissen, notariële aktes, persoonsgegevens of patiëntdossiers zijn.

Regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartier, worden alle nieuwe (trans)acties opgeslagen en geregistreerd. Alle computers in het netwerk ontvangen het meest recente bestand van alle geschakelde blocks. De blockchain is daardoor net zoals een groot boek (dat steeds dikker wordt) waarin alle transacties van begin tot eind worden bijgehouden en beschreven. Doordat verificatie en controle van de (trans)actie door alle computers in het netwerk wordt gedaan en een transactie pas wordt afgehandeld als meer dan de helft van deze computers de transactie heeft goedgekeurd is het systeem bijzonder betrouwbaar en veilig. Er is geen centrale partij meer nodig die controleert of toezicht houdt zoals een overheid of een bank. Ook tegen hacks of een crash van een aantal computers in het netwerk is het systeem bestand. Dus: blockchain is een goedkope, betrouwbare en snelle want volledig digitale manier om geld over te maken of contracten af te sluiten en de transactie vast te leggen zonder dat daar een andere partij voor nodig is dan de direct betrokkenen.

 

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Wat is blockchain? - Limburg in 2030 Deel 2 - Thema's