Sluiten
RadarLimburg

Muziek in Limburg

Terug naar overzicht
Muziek in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Muziekscholen die fuseren en kleiner worden, gezelschappen die klagen over vergrijzing, de provincie die er aan te pas moet komen om muziekonderwijs op scholen nieuw leven in te blazen.Is Limburg nog wel dé muziekprovincie? 
Cijfers en harde data liggen niet voor het oprapen en zijn vaak niet makkelijk te vergelijken. Maar dat de Maastrichtse muziekschool de afgelopen dertig jaar het aantal cursisten zag dalen van ruim drieduizend naar ruim elfhonderd, spreekt boekdelen.   
Het beeld is helder: de muziekwereld is dringend aan vernieuwing toe. De redactie van Radar Limburg ging op onderzoek uit en maakt de balans op.

Toekomst

Tegen de stroom in vernieuwen: met blaasmuziek 2.0. Limburg op de kaart houden als muziekprovincie: chillen met hiphop. De basis versterken via stimuleringsprogramma's als Door! Moet lukken.

Feit

Moeilijk om de cijfers achter de trend te vangen, maar muzikale scholing is niet meer voor de hand liggend. Toch is muziek manna voor het vitale brein, stellen de neurowetenschappers, hier en elders in Europa.

Geschiedenis

Iedere gemeente zijn eigen scala aan fanfares.Toonladders tussen de Limburgse genen. Het bracht ons Jan Cober. En Pussycat.

Opinie

Hoe het toch nog goed kwam. De verhalen van Arno Piters, Frans Swinkels, Renato Meli, Huub Claessens, Enrico Delamboye, Jean-Pierre Cnoops, Pieter Jansen en Michael Haimes. Encore!

Sluiten

Enrico Delamboye

Enrico Delamboye
Enrico Delamboye
Auteur
Joep Geurts
Bron
Enrico Delamboye
Datum
01-11-2017
2
Open item
Reageer op dit item

Limburgse muzikanten zijn goed vertegenwoordigd in gerenommeerde orkesten in binnen – en buitenland. Zowel in de wereld van de blaasmuziek en de symfonische muziek. Radar Limburg vroeg zes muzikanten of Limburg nog steeds dé muziekprovincie is.

Geboortejaar: 1977
Geboorteplaats: Wiesbaden (D), opgegroeid in Margraten
Werkzaam: Koblenz
Beroep: Chef-dirigent Theater Koblenz

Hoe bent u met muziek in aanraking gekomen? 

“Thuis, want mijn vader was zanger. Ik ging iedere vrije minuut mee naar de opera. Op mijn zevende ben ik begonnen met pianoles.”

Heeft uw Limburgse afkomst een rol gespeeld? 

“Door hard te studeren, vlijtig te blijven, goed op jezelf en de gebeurtenissen in je omgeving te letten en de kans krijgen en pakken om door te groeien. Ik ben via “carrièrestations” aan de theaters van Wiesbaden, Mainz, Wuppertal en Keulen in Koblenz terecht gekomen.”

Heeft uw Limburgse afskomst een rol gespeeld?

“Ik denk het wel. Het is gelukkig nog steeds een zeer muziekverbonden provincie door de harmonieën en koren, alhoewel het nationaal onderwijsbeleid dat niet echt ondersteunt. Op de (basis)scholen is het muziekonderwijs erbarmelijk slecht in Nederland, dus ook Limburg.” 

Is Limburg nog de muziekprovincie?
"In zekere zin wel nog, denk en hoop ik. Uiteraard worden mensen steeds meer afgeleid en weggehaald bij culturele, creatieve activiteiten, maar in het algemeen probeert men in Limburg de traditie om muziek te maken te behouden en daarmee ook de titel van “muziekprovincie” te verdedigen.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Enrico Delamboye - Muziek in Limburg - Thema's