Sluiten
RadarLimburg

Muziek in Limburg

Terug naar overzicht
Muziek in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Muziekscholen die fuseren en kleiner worden, gezelschappen die klagen over vergrijzing, de provincie die er aan te pas moet komen om muziekonderwijs op scholen nieuw leven in te blazen.Is Limburg nog wel dé muziekprovincie? 
Cijfers en harde data liggen niet voor het oprapen en zijn vaak niet makkelijk te vergelijken. Maar dat de Maastrichtse muziekschool de afgelopen dertig jaar het aantal cursisten zag dalen van ruim drieduizend naar ruim elfhonderd, spreekt boekdelen.   
Het beeld is helder: de muziekwereld is dringend aan vernieuwing toe. De redactie van Radar Limburg ging op onderzoek uit en maakt de balans op.

Toekomst

Tegen de stroom in vernieuwen: met blaasmuziek 2.0. Limburg op de kaart houden als muziekprovincie: chillen met hiphop. De basis versterken via stimuleringsprogramma's als Door! Moet lukken.

Feit

Moeilijk om de cijfers achter de trend te vangen, maar muzikale scholing is niet meer voor de hand liggend. Toch is muziek manna voor het vitale brein, stellen de neurowetenschappers, hier en elders in Europa.

Geschiedenis

Iedere gemeente zijn eigen scala aan fanfares.Toonladders tussen de Limburgse genen. Het bracht ons Jan Cober. En Pussycat.

Opinie

Hoe het toch nog goed kwam. De verhalen van Arno Piters, Frans Swinkels, Renato Meli, Huub Claessens, Enrico Delamboye, Jean-Pierre Cnoops, Pieter Jansen en Michael Haimes. Encore!

Sluiten

Gitaar van Sinterklaas

Gitaar van Sinterklaas
Gitaar van Sinterklaas
Auteur
Joep Geurts
Bron
Diverse
Datum
01-11-2017
3
Open item
Reageer op dit item

Ze zegde haar baan als telefoniste op nadat ze een wereldhit had gescoord en ging verder als beroepsmuzikante. Toni Willé maakte in 1975 met Pussycat de grootste hit van Limburgse bodem: “Mississippi”. Ze haalden in veertien landen nummer één in de hitlijsten. “Het blijft onwerkelijk en verbaas me er nog steeds over.”

Willé vormde samen met twee zussen de band Pussycat. Ze kwamen alle drie al jong met muziek in aanraking. “Een vriendin van ons kreeg een gitaar. Dat vonden wij leuk en vroegen er ook een aan Sinterklaas. Die kregen we ook, dus we zullen wel braaf geweest zijn”, zegt Willé met een knipoog. De ouders van Willé zijn het belangrijkste geweest in haar carriere. “Zij gaven ons destijds die gitaren en ze hebben ons altijd gestimuleerd om met muziek door te gaan.” De zusjes werden geboren in Treebeek, een wijk in Brunssum, maar Willé had niet veel met de Limburgse muziekcultuur. “Wij werden veel meer geïnspireerd door Engelse en Amerikaanse popmuziek. Als je puur kijkt naar popmuziek is Limburg in mijn ogen ook niet dé muziekprovincie. In de jaren zestig en zeventig waren er vooral veel succesvolle pop-acts uit de Randstad en Volendam”, zegt Willé.

''Als je puur kijkt naar popmuziek is Limburg in mijn ogen ook niet dé muziekprovincie''

Uit elkaar
Pussycat scoorde nog enkele hits in de jaren zeventig en na tien jaar stopte de popgroep er mee. Toni Willé ging als solo-artiest verder. Ze bracht zelf nog acht albums en tientallen singles uit en is nog steeds actief. Willé: “Ik ben heel trots dat ik het tot de professionele muziekwereld heb geschopt en waardering voor mijn stem heb gekregen. Daar heb ik vroeger nooit van durven dromen.”

Willé gaat dus al een lange tijd mee in de muziekwereld en ziet dat de muziekindustrie niet meer hetzelfde is dan vroeger. “Het lijkt allemaal nog harder geworden dan het was. Bovendien denk ik dat nu alles veel gekunstelder is”, zegt Willé. “Ik denk overigens niet dat de muziekcultuur in Limburg erg veranderd is. Er zijn altijd mensen met muziek bezig die er ook op een professionele manier mee door kunnen gaan.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Gitaar van Sinterklaas - Muziek in Limburg - Thema's