Sluiten
RadarLimburg

Muziek in Limburg

Terug naar overzicht
Muziek in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Muziekscholen die fuseren en kleiner worden, gezelschappen die klagen over vergrijzing, de provincie die er aan te pas moet komen om muziekonderwijs op scholen nieuw leven in te blazen.Is Limburg nog wel dé muziekprovincie? 
Cijfers en harde data liggen niet voor het oprapen en zijn vaak niet makkelijk te vergelijken. Maar dat de Maastrichtse muziekschool de afgelopen dertig jaar het aantal cursisten zag dalen van ruim drieduizend naar ruim elfhonderd, spreekt boekdelen.   
Het beeld is helder: de muziekwereld is dringend aan vernieuwing toe. De redactie van Radar Limburg ging op onderzoek uit en maakt de balans op.

Toekomst

Tegen de stroom in vernieuwen: met blaasmuziek 2.0. Limburg op de kaart houden als muziekprovincie: chillen met hiphop. De basis versterken via stimuleringsprogramma's als Door! Moet lukken.

Feit

Moeilijk om de cijfers achter de trend te vangen, maar muzikale scholing is niet meer voor de hand liggend. Toch is muziek manna voor het vitale brein, stellen de neurowetenschappers, hier en elders in Europa.

Geschiedenis

Iedere gemeente zijn eigen scala aan fanfares.Toonladders tussen de Limburgse genen. Het bracht ons Jan Cober. En Pussycat.

Opinie

Hoe het toch nog goed kwam. De verhalen van Arno Piters, Frans Swinkels, Renato Meli, Huub Claessens, Enrico Delamboye, Jean-Pierre Cnoops, Pieter Jansen en Michael Haimes. Encore!

Sluiten

Jean-Pierre Cnoops

Jean-Pierre Cnoops
Jean-Pierre Cnoops
Auteur
Joep Geurts
Bron
Jean-Pierre Cnoops
Datum
01-11-2017
2
Open item
Reageer op dit item

Limburgse muzikanten zijn goed vertegenwoordigd in gerenommeerde orkesten in binnen – en buitenland. Zowel in de wereld van de blaasmuziek en de symfonische muziek. Radar Limburg vroeg zes muzikanten of Limburg nog steeds dé muziekprovincie is.

Naam: Jean-Pierre Cnoops
Beroep:Musicus,saxofonist Marinierskapel Rotterdam. Dirigent.Hoofdvakdocent klassiek saxofoon Conservatorium Maastricht
Geboortejaar: 1969
Geboorteplaats: Sittard

Hoe bent u met muziek in aanraking gekomen? 

"Ik geloof dat ik een jaar of drie, vier was toen ik de eerste platen draaide van Ernst Mosch. Egerländer muziek. Mijn vader presenteerde in die tijd een tour die Ernst Mosch maakte door Nederland. Toen ik zes jaar was ben ik begonnen met piano spelen en ontdekte ik dat ik klassieke muziek fantastisch vond. Beethoven, Bachenzovoorts."

Hoe bent u deze plek terecht gekomen?

"Veel later pas, ik was vijftien, begon ik met saxofoon spelen en werd ik lid van Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht. Zo belandde ik in de blaasmuziek, ging na het middelbaar onderwijs naar het Conservatorium en kwam al vrij snel, nog tijdens mijn studie, terecht bij de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Nu speel ik alweer meer dan tien jaar in de Marinierskapel Rotterdam en mag ik mijn kennis doorgeven aan studenten van het Maastrichts Conservatorium. Gedurende de voorbije jaren heb ik in veel orkesten mogen en kunnen spelen. Van de Radio Orkesten tot het Concertgebouworkest. Verder dirigeer ik en ook in die hoedanigheid heb ik de gelegenheid gehad om professionele symfonie- en harmonieorkesten te kunnen leiden." 

Heeft uw Limburgse afkomst een rol gespeeld? 

"Voor mij als saxofonist zeker. De kans dat je als Limburger in aanraking komt met de blaasmuziek ligt toch wel voor de hand. Met deze achtergrond heb ik als musicus zeker mijn voordelen gehad in de dagelijkse praktijk van het professionele orkest."

Is Limburg nog de muziekprovincie? 

"Ik weet niet of Limburg bij uitstek een muziekprovincie is. Het is een wat chauvinistische veronderstelling. Als we het hebben over de blaasmuziek, ja. Maar er is zoveel meer. Vind je in Limburg bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een blazer, zo vind je in de Randstad strijkers en pianisten. En dan hebben we het over de jazz en pop nog niet gehad. Want ook dat is fantastische muziek."

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Jean-Pierre Cnoops - Muziek in Limburg - Thema's