Sluiten
RadarLimburg

Muziek in Limburg

Terug naar overzicht
Muziek in Limburg
Introductie
Toekomst
Feit
Geschiedenis
Opinie
Introductie

Muziekscholen die fuseren en kleiner worden, gezelschappen die klagen over vergrijzing, de provincie die er aan te pas moet komen om muziekonderwijs op scholen nieuw leven in te blazen.Is Limburg nog wel dé muziekprovincie? 
Cijfers en harde data liggen niet voor het oprapen en zijn vaak niet makkelijk te vergelijken. Maar dat de Maastrichtse muziekschool de afgelopen dertig jaar het aantal cursisten zag dalen van ruim drieduizend naar ruim elfhonderd, spreekt boekdelen.   
Het beeld is helder: de muziekwereld is dringend aan vernieuwing toe. De redactie van Radar Limburg ging op onderzoek uit en maakt de balans op.

Toekomst

Tegen de stroom in vernieuwen: met blaasmuziek 2.0. Limburg op de kaart houden als muziekprovincie: chillen met hiphop. De basis versterken via stimuleringsprogramma's als Door! Moet lukken.

Feit

Moeilijk om de cijfers achter de trend te vangen, maar muzikale scholing is niet meer voor de hand liggend. Toch is muziek manna voor het vitale brein, stellen de neurowetenschappers, hier en elders in Europa.

Geschiedenis

Iedere gemeente zijn eigen scala aan fanfares.Toonladders tussen de Limburgse genen. Het bracht ons Jan Cober. En Pussycat.

Opinie

Hoe het toch nog goed kwam. De verhalen van Arno Piters, Frans Swinkels, Renato Meli, Huub Claessens, Enrico Delamboye, Jean-Pierre Cnoops, Pieter Jansen en Michael Haimes. Encore!

Sluiten

Pieter Jansen

Pieter Jansen
Pieter Jansen
Auteur
Monique Holtackers
Bron
Pieter Jansen
Datum
01-11-2017
2
Open item
Reageer op dit item

Limburgse muzikanten zijn goed vertegenwoordigd in gerenommeerde orkesten in binnen – en buitenland. Zowel in de wereld van de blaasmuziek en de symfonische muziek. Radar Limburg vroeg zes muzikanten of Limburg nog steeds dé muziekprovincie is.

Naam: Pieter Jansen
Beroep: Musicus, slagwerker, pianist, dirigent. Docent directie en slagwerk Conservatorium Maastricht. 
Geboortejaar: 1956
Geboorteplaats: Heer, Maastricht

Hoe bent u met muziek in aanraking gekomen?

"Bij ons thuis werd veel muziek gemaakt: mijn vader was een zeer bekwaam amateur pianist en mijn moeder zong in een koor. Er kwamen regelmatig leden van de twee plaatselijke harmonieën over de vloer om zich samen met mijn vader voor te bereiden op solistenconcoursen. In de avonduren was er dus altijd leven in de brouwerij bij ons thuis.”


Hoe bent u op deze plek terecht gekomen?

“Vanaf mijn zesde kreeg ik pianoles, vanaf mijn dertiende kwam daar slagwerk bij. Toen ik zestien was, deed ik toelating voor piano aan het Maastrichts Conservatorium, een jaar later voor slagwerk. Na mijn afstuderen kreeg ik een baan bij het Limburgs Symfonie Orkest als 1e slagwerker. Daarna begon ik met mijn dirigentenopleiding. Op mijn 27e werd ik aangesteld als docent aan het Maastrichts Conservatorium. In Limburg ben ik tussen 1980 en 1995 dirigent geweest van een aantal mooie muziekverenigingen. Ik verruilde ik mijn baan bij het LSO voor die van Chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Vijf jaar later volgde de overstap naar de Marinierskapel der Koninklijke Marine in Rotterdam als Chef-dirigent. Later werd ik benoemd tot Inspecteur Militaire Muziek voor de Krijgsmacht in Den Haag. De dienst heb ik in 2011 verlaten. Het lesgeven aan het Maastrichts Conservatorium doe ik op dit moment nog steeds met veel plezier.”
 

Heeft uw Limburgse afkomst een rol gespeeld?

“In Limburg lopen de meeste muzikanten per vierkante kilometer rond. Je krijgt hier gewild en ongewild heel veel mee van alle muzikale activiteit die er is en dat heeft ontegenzeglijk invloed op je ontwikkeling als musicus. Als Limburger heb je wat dat betreft de wind wel in de rug.”
 

Is limburg nog de muziekprovincie?

“Het is ánders dan vroeger: veel muziekverenigingen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat is een gevolg van de verandering van de maatschappij die de tijd met zich meebrengt. De individualisering zet behoorlijk door en mensen binden zich niet meer zo gemakkelijk aan een muziekvereniging. Cultuur wordt in Nederland ook behoorlijk gefrustreerd. Ik ben blij dat er vanuit de Provincie goede initiatieven tot verbetering komen en dat de juiste impulsen worden gegeven zodat vooral aan de basis, het muziekonderwijs, verbeteringen te verwachten zijn. Ook hier geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De muziek bruist dus nog altijd in Limburg.”

Laat hier een reactie achter

Vul onderstaand formulier in om een reactie achter te laten op dit artikel.
Uw reactie wordt eerst door de redactie gecontroleerd, alvorens deze wordt geplaatst bij het artikel.

Naar boven
Copyright 2018 - RadarLimburg - Pieter Jansen - Muziek in Limburg - Thema's